Fülöp Márton emlékét is őrzi az angolok Eb-döntős sztárja

Eddig csak egyetlen alkalommal vették be a kapuját az Európa-bajnokságon, és megdöntötte Gordon Banks 1966-ban felállított kapott gól nélküli rekordját az angol válogatottban. A ma 21 órakor kezdődő Olaszország–Anglia Eb-döntő egyik kulcsfigurája Jordan Pickford lehet, aki a magyar válogatott tragikus sorsú kapusa, Fülöp Márton emlékét is magával viheti a fináléra a londoni Wembley-be.

2021. 07. 11. 15:23
Round of 16 England vs Germany
epa09311695 England goalkeeper Jordan Pickford reacts during the UEFA EURO 2020 round of 16 soccer match between England and Germany in London, Britain, 29 June 2021. EPA/Justin Tallis / POOL (RESTRICTIONS: For editorial news reporting purposes only. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.) Fotó: EPA/Justin Tallis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy mindössze hatéves kisfiút gyászolt egész Anglia 2017 júliusában. Bradley Lowery rákos beteg volt, és akkor ért véget az élete, amikor még el sem kezdődött igazán. Az ilyen kegyetlen tragédiák akkor is megrázzák az embert, ha egy távoli ország lakójaként olvassa a hírt az interneten. Jordan Pickford azonban ennél személyesebb kapcsolatba került a fiúval, aki rajongott a Sunderland csapatáért. Az akkor 24 éves kapus pedig nemcsak ebben a klubban nevelkedett, hanem az volt az első idénye, amelyet kezdőként védett végig a Premier League-ben.

Jordan Pickford az Európa-bajnokság egyik legjobbja Fotó: EPA/Justin Tallis

– Szomorú volt, az egész országot lesújtotta, ami Bradley-vel történt – fogalmazott Jordan Pickford a The Timesnak adott interjúban, amelyben elmesélte, hogy a fiú a csapat öltözőjében is járt, vidám volt és a kapuskesztyűjéről kérdezte őt. Aztán Pickford ezen a ponton váltott, s Bradley Loweryről valaki másra terelte a szót. Valakire, akinek hasonlóan tragikus volt a sorsa. Valakire, akit ugyan nem hatévesen, de labdarúgóként ugyancsak szemtelenül fiatalon ragadott el a rák.

Valakire, akit mi is jól ismertünk és szerettünk: Fülöp Mártonra.

– Amikor ilyen dolgokat látsz, a futball egész egyszerűen megszűnik létezni. Együtt edzettem Fülöp Mártonnal, amikor még nagyon fiatal voltam. Szörnyű volt megélnem, hogy később mi történt vele.

Fülöp Márton 2007 és 2010 között volt a Sunderland kapusa, Jordan Pickford pedig a távozása utáni évben, 2011-ben került fel az első kerethez, de kiemelt utánpótlás-játékosként már előtte is edzett együtt a felnőttcsapat kapusaival, így a magyar válogatott korábbi játékosával is, aki 32 évesen hunyt el 2015-ben.

Ritka pillanat: Dánia bevette Pickford kapuját az elődöntőben Fotó: EPA/Andy Rain

Ezek a fájdalmak is formálták Pickford személyiségét, aki ugyanebben az interjúban azt mondta, hogy szeretne továbbra is jól teljesíteni a kapuban, mert elkötelezett a sportága iránt, de elsősorban jó karakter, jó ember akar lenni. A hozzáállása sikerre vezetett, nem sokkal később, 2017 novemberében, akkor már jelenlegi klubja, az Everton játékosaként debütált az angol válogatottban. Most pedig az Európa-bajnoki cím kapujában áll az Olaszország elleni döntő előtt.

Méghozzá úgy, hogy ezen az Eb-n egyetlen gólt kapott csak, a Dánia elleni elődöntőben szabadrúgásból vették be a kapuját. De így is megdöntötte a legendás Gordon Banks 1966-ban felállított, 720 perces kapott gól nélküli rekordját az angol válogatottban. Akcióból tehát még nem mattolták Pickfordot az Eb-n, s ha ez így marad a döntőben is, akkor az olaszoknak feltétlenül nehéz dolguk lesz.

De ha hazai pályán mégsem Anglia kerülne ki győztesen a csatából, abban is biztosak lehetünk, hogy az Everton 28,5 millió euróért szerződtetett kapusa jól tudja, az élet megy tovább – míg az igazi tragédia éppen az, ha nem megy tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.