Harry Kane lőtte az Eb-döntőbe Angliát a hősies Dánia ellen

Hátrányba került Anglia az Európa-bajnokság második elődöntőjében, de végül hosszabbítás után 2-1-re fordítani tudott Dánia ellen a londoni Wembley-ben. Az angolok történetük során először jutottak be az Eb-fináléba, ahová Harry Kane lőtte be őket, miután a hosszabbításban kihagyott egy tizenegyest a kimerülésig küzdő dánok ellen.

2021. 07. 07. 23:36
Kane
England's forward Harry Kane (R) celebrates with England's midfielder Phil Foden (L) after scoring a goal during the UEFA EURO 2020 semi-final football match between England and Denmark at Wembley Stadium in London on July 7, 2021. (Photo by Laurence Griffiths / POOL / AFP) Fotó: Europress/AFPLaurence Griffiths
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra készült Anglia, ami 1996-ban nem sikerült neki, azazhogy hazai pályán bejusson története első Európa-bajnoki döntőjébe. S milyen furcsa a sors? Ezt annak a Gareth Southgate-nek az irányításával igyekezett megtenni, aki huszonöt évvel ezelőtt a Németország elleni elődöntő tizenegyespárbajában utolsó lövőként hibázott.

– Sohasem jártunk még Eb-döntőben, így a nyomás az, amit mi annak tartunk. Dánia már nyert Eb-t, így talán rajta még nagyobb is a teher, hogy megismételje ezt a sikert – igyekezett az ellenfélre áthelyezni az elvárások súlyát Southgate a meccs előtt, de utóbbi mondatát talán még maga sem hitte el.

Dánia elődöntős szereplése a torna legnagyobb meglepetése, Kasper Hjulmand csapata már a találkozó előtt nyert, felszabadultan futballozhatott, ellenben a hat meccséből ötödször is hazai pályán játszó Anglia számára kötelező volt a győzelem.

Ez meg is látszott az első fél órában mind Anglia, mind Dánia játékán. A nagy hazai rohamok elmaradtak, jól zárt a dán fal. Egy-egy nagyobb helyzet alakult és maradt ki mindkét oldalon, aztán Mikkel Damsgaard bombája hideg zuhanyként hűtötte le az angol szurkolókat a Wembley-ben.

Damsgaard szabadrúgása után a kapuban kötött ki a labda Fotó: MTI/EPA Pool/Laurence Griffits

Az Eb dán felfedezettje 23 méterről lőtt Jordan Pickford kapujába, s ezzel a torna első szabadrúgásgólját jegyezte. Anglia pedig nemcsak szabadból, hanem úgy egyáltalán először kapott gólt az Eb-n. Pickford kapuját 726 perc után először vették be, így hat perccel megdöntötte Gordon Banks 1966-ban felállított, kapott gól nélküli rekordját az angol válogatottban.

Mintha Dánia az angol játékosok mezén lévő mindhárom oroszlán bajszát meghúzta volna, úgy élénkültek fel hazaiak a hátrányban. első nagy helyzeténél Kasper Schmeichel dán kapus még védett, a másodiknál már nem tudott, igaz, végül nem Sterlingről, hanem az előle menteni igyekvő Simon Kjærről került a labda a saját kapujába. Ez volt az Eb tizenegyedik öngólja.

Szünet után alábbhagyott az első félidő remek irama, kevesebb lehetőség alakult ki, egyre óvatosabbá váltak a csapatok. Schmeichelnek kellett még egy nagyot védenie Harry Maguire fejesénél, de ennél nagyobb gólhelyzet nem volt. A hajrára beszorult Dánia, amely fáradni látszott, de nem volt átütőerő az angol támadásokban, így 1-1-gyel ért véget a rendes játékidő, a másik elődöntőhöz hasonlóan következett a hosszabbítás.

mint az egész Eb-n, többnyire csak szenvedett, mégis ő döntött Fotó: MTI/AP Pool/Laurence Griffits

Dánia teljesen elkészült az erejével a ráadásra, érett az angol gól. Sterling, a legveszélyesebb hazai, aki egyre többször kavarta meg a dán védelmet, a 103. percben az ötös jobb sarkán cselezgetett, majd Mathias Jensen és Joakim Mæhle között elesett, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Harry Kane kihagyta, pontosabban Schmeichel kivédte a tizenegyest, de a kipattanóra jól reagált a Tottenham csatára, aki másodjára nem hibázott. Ezzel a végül szerencsésnek mondható góllal nyerte meg az elődöntőt Anglia, s jutott be története során először az Eb-fináléba, amelyben vasárnap Olaszországgal mérkőzik meg.

Az Eb nagy nyertesei azonban a dánok, akik drámája miatt nagyon mélyről indultak a tornán, és az utolsó pillanatig hősiesen küzdöttek a Wembley-ben is. A hosszabbítás második félidejében a megsérülő Jensen nélkül, több csere híján emberhátrányban igyekeztek egyenlíteni. Minden dicséretet megérdemelnek – ugyanez Angliáról nem feltétlenül mondható el.

Európa-bajnokság, elődöntő: Anglia–Dánia 2-1 (1-1, 1-1, 2-1), Wembley, 64 950 néző. Gólszerzők: Kjær (39. – öngól), Kane (103.), illetve Damsgaard (30.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.