időjárás -1°C Virgil 2021. November 27.
logo

Kipakol az itthon mellőzött korábbi válogatott futballista

Magyar Nemzet
2021.10.24. 09:19 2021.10.24. 09:25
Kipakol az itthon mellőzött korábbi válogatott futballista

Futács Márkó a Fradiban nevelkedett, majd a francia Nancyhoz igazolt, megjárta Németországot, Angliát és Horvátországot. Legutóbb itthon a ZTE-ben játszott, de mennie kellett, végül Szlovéniában, az Olimpija Ljubljanánál kapott lehetőséget. A 31 éves csatár az egyik helyi sportlapnak hangsúlyozta, nem a pénz miatt döntött Szlovénia mellett.

A Csakfoci szúrta ki a háromszoros magyar válogatott csatár, Futács Márkó a szlovén Nogomania című lapnak adott terjedelmes interjúját. A 31 éves labdarúgó felidézte pályafutása fordulópontjait, bevallotta, sokkal türelmesebbnek kellett volna lennie Angliában és Németországban. A Leicesternél együtt játszott Jamie Vardyval, Jesse Lingarddal, állítása szerint a legszebb éveit a Portsmouthnál töltötte. Később megfordult Horvátországban, sőt, az eddigi legnagyobb egyéni sikerét a Hajduk Splitnél könyvelte el: a 2016–17-es bajnokságban 18 gólt szerzett, és ezzel megszerezte a gólkirályi címet. A folytatás mégsem volt sikeres, mert az egyik rangadó, a Dinamo Zagreb ellen 2-1-re elveszített mérkőzés után a spliti ultracsoport, a Torcida egyik tagja megütötte, és ezután a saját és a családja biztonsága érdekében nem maradt a horvát bajnokságban.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hazaigazolt Székesfehérvárra, és vegyes érzésekkel távozott.  – Zavart az a hozzáállás, ahogy Magyarországon viszonyultak hozzám. Külföldön mindig jobban megbecsültek. Nem tudom, miért nem fejlesztettük tovább magyar labdarúgás gazdag örökségét. Azt mondanám, nálunk ez inkább mentalitás kérdése. Elég sok csapat küzd most az első helyért. A bajnokság színvonala egyre jobban növekszik, a stadionok gyönyörűek, a kluboknak sok pénzük van. Jó külföldi játékosok is jönnek Magyarországra. Legtöbbször külföldön építettem a karrieremet, ezért másképp gondolkodok. Nem tetszik az, hogy Magyarországon jobban tisztelik a külföldieket, mint a hazai játékosokat – nyilatkozta Futács Márkó. 

Az U20-as vb-bronzérmes csatár hozzátette, hogy pályafutása során először szeretne bajnokcsapat tagja lenni, és a sikerek érdekében sportpszichológussal dolgozik együtt.