Lewis Hamilton ott kapott pofont, ahol nem számított rá

Az összetettben élen álló Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Formula–1-es Egyesült Államok Nagydíja szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről Austinban. A 24 éves pilótának ez az idei kilencedik, pályafutása 12. pole pozíciója. Verstappen mellől a világbajnoki pontversenyben hatpontos hátránnyal második, címvédő és hétszeres vb-győztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője startolhat, míg a harmadik rajtkockát a másik Red Bullt vezető mexikói Sergio Pérez foglalja majd el.

Magyar Nemzet
2021. 10. 24. 0:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1-es világbajnokság tizenhetedik állomására a hét végén a texasi Austinba érkezett a mezőny. Az Egyesült Államok Nagydíján pénteken Valtteri Bottas (Mercedes) és Sergio Pérez (Red Bull) nyerte meg a szabadedzéseket, majd szombaton is Pérez volt a leggyorsabb. A harmadik gyakorláson Carlos Sainz (Ferrari) végzett a második, (Red Bull) a harmadik helyen. A vb-pontversenyben Verstappen hat ponttal vezet a címvédő, hétszeres világbajnok (Mercedes) előtt, aki a szombati szabadedzésen a hatodik legjobb köridőt autózta, Bottas az ötödik lett, de általános volt a vélemény, hogy ennél több van a Mercedesekben.

Austinban négy pilóta autójában motort cseréltek, ami Sebastian Vettel (Aston Martin), George Russell (Williams) és Fernando Alonso (Alpine) esetében a rajtrácson a mezőny végére sorolást jelent, mivel ők több komponensből is újakat kaptak. Bottasnak csak az erőforrás belső égésű részét cserélték ki, ami öt helyes rajtbüntetéssel jár.

A Q1-ben Lance Stroll (Aston Martin), Nicholas Latifi (Willimas), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Mick Schumacher (Haas) és Nyikita Mazepin (Haas) esett ki, de a gyengécske Haas pilótái is úgy szállhattak ki az autójukból, hogy a rajtrácson majd hárman is mögöttük lesznek. A Q2-ben Esteban Ocon (Alpine), Vettel, Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Alonso és Russell köszönt el. A top 10-be így a Mercedes, a Red Bull, a Ferrari, a McLaren és az Alpha Tauri két-két autója került be, és a Q2-ben Verstappen volt a leggyorsabb. A holland a Q3 elején is az élre állt, de nem sokkal később Pérez átvette tőle a vezetést, a helyszínen levő hatalmas mexikói szurkolótábor nagy örömére. A Red Bull duója után a Mercedes következett, Bottas, Hamilton sorrendben, de a második próbálkozásra Hamilton nagyot ment, és a negyedik helyről az elsőre ugrott. Ám volt slusszpoén, mert Versteppen a végén visszavette a vezetést, így a futamon Red Bull pilótája indulhat az első helyről.

Ez azért is nagy tett a Red Bulltól, mert a Mercedes 2014 és 2019 között valamennyi időmérőn megszerezte az elsőséget Austinban (tavaly nem rendezték meg az Egyesült Államok Nagydíját), ebből a jelenlegi versenyzői közül Hamilton háromszor, míg Bottas egyszer bizonyult a leggyorsabbnak. (Kétszer pedig Nico Rosberg.) Max Verstappen most pályafutása 12. pole pozícióját szerezte meg, de az austini csatát ezzel természetesen még nem nyerte meg. Az 56 körös Egyesült Államok Nagydíja vasárnap magyar idő szerint 21 órakor rajtol.

A rajtsorrend:

1. sor:

Max Verstappen (holland, Red Bull)

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

2. sor:

Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

3. sor:

Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)

Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)

4. sor:

Lando Norris (brit, McLaren)

Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)

5. sor:

Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

6. sor:

Esteban Ocon (francia, Alpine)

Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)

7. sor:

Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

8. sor:

Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)

Mick Schumacher (német, Haas)

9. sor:

Nyikita Mazepin (orosz, Haas)

Sebastian Vettel (német, Red Bull)

10. sor:

Fernando Alonso (spanyol, Alpine)

George Russell (brit, Williams)  

Borítóképünkön Max Verstappen Austinban. Forrás: Twitter/Max Verstappen

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.