Lassan kezd elfogyni, rendkívüli kedvezményt kaphat a német válogatott

Összesen hét játékosra nem számíthat a német válogatott a Lengyelország elleni mai csoportdöntőn a magyar–szlovák közös rendezésű férfikézilabda Európa-bajnokság D csoportjában. A Pozsonyban készülő németek is értetlenül állnak az eset előtt.

Magyar Nemzet
2022. 01. 18. 10:11
 Lukas Mertens 
European Handball Championship - Germany - Austria
Lukas Mertens is megfertőződött Fotó: MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a német kézilabda-válogatott öt játékosa produkált pozitív koronavírustesztet, ez azt jelenti, hogy összesen hét játékosa hiányzik a Lengyelország elleni mai csoportdöntőről. 

Az események láncolata egészen különleges: az irányító, Julius Kühn volt az első fertőzött, majd az ő posztjára benevezett Hendrik Wagner tesztje is pozitív lett. Ezt követte további öt koronavírusos eset: Kai Häfner, Timo Kastening, Lukas Mertens, Luca Witzke és Andreas Wolff is elkapta a vírust.

Wagner nehezen tudott napirendre térni a történtek felett. Az Eulen Ludwigshafen játékosa ugyanis – a Német Kézilabda-szövetség közlése szerint – nem érintkezett a csapattársaival és a szakmai stáb tagjaival sem. – Már nem értem ezt a világot – mondta Wagner a szövetség honlapján. – Fizikálisan jelenleg jól vagyok, de az elmúlt néhány óra érzelmi hullámvasút volt.

A Sport Bild információi szerint a németek már felvették a kapcsolatot, sőt be is nevezték Fabian Wiede-t és Paul Druxot. Róluk feltétlenül érdemes tudni, hogy korábban személyes okok miatt döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt az Eb-n. 

A Német Kézilabda-szövetség bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a német bajnokságban és más, európai topligákban szereplő játékosokkal, valamint a klubjaikkal a későbbi jelölésekről. Mindez az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) jóváhagyásával történik, a rendkívüli járványhelyzet miatt a decemberben benevezett 35 fős játékoskereten kívül lehetőség van további kézilabdázók pótlólagos nevezésére is. 

A kézilabda Európa-bajnokságra húszfős keretet kellett nevezniük a csapatoknak, akik a torna során legfeljebb hat cserét hajthatnak végre. A szakmai stábok általában csak a tavaly év végén leadott 35 játékosból tudnak meríteni. Az EHF azonban bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt különleges esetekben a 35 fős kereten kívülről is lehetséges további játékosok jelölése.

Az EHF által meghatározott maximum húszfős kereten kívüli játékosokkal történő cserék száma az egyes versenyszakaszokban korlátozott: legfeljebb két-két változtatás lehetséges a csoportkörben és az egyenes kieséses szakaszban, és további két változás az utolsó hétvégén. A csapatok szabadon választhatják meg a váltás napját, de a játékosok benevezéséhez az adott meccs napján reggel 9 óráig minden szükséges dokumentumot be kell nyújtani az EHF-hez.

A változtatások számával kapcsolatban viszont az EHF jelezte, hogy sürgős esetekben a meghatározottnál több változtatás is lehetséges. Németországban egy játékos – mivel Hendrik Wagnert hivatalosan nem vették nyilvántartásba, amikor koronatesztje pozitív lett – még mindig feljebb léphetett a huszadik helyre a keretben, a többiek beleszámítanának a cserékbe.

A cserelehetőség mellett a csapatoknak lehetőségük van játékosregisztrációra is, ha – mint a németek – csak 19 játékost regisztráltak előzetesen. A járvány miatt viharvert német válogatott még nem tudni, hogyan fog kiállítani 16 játékost a mai, lengyelek elleni meccsre. Ez legalább olyan érdekes felvetés, mint az, hogy a németek korábbi csoportellenfelei, Ausztria és Fehéroroszország válogatottjának játékosai vajon megfertőződtek-e a németekkel való találkozás során. 

Borítókép: Lukas Mertens is megfertőződött (Fotó: DPA/AFP/Marijan Murat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.