Trónfosztás: időn túli hetessel nyertek a svédek a spanyolok ellen

A svéd válogatott nyerte a férfikézilabda Európa-bajnokság döntőjét a budapesti kézilabda csarnokban. A szünetben még a címvédő spanyolok vezettek egy góllal, de a skandinávok fordítottak egy időn túli hetessel. Spanyolország nem lett zsinórban harmadszor Európa-bajnok.

Szilágyi Lászl
2022. 01. 30. 20:01
Budapest, 2022. január 30. A svéd Andreas Palicka kapus a magyar-szlovák közös rendezésû férfi kézilabda Európa-bajnokság döntõjében játszott Svédország - Spanyolország mérkõzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 30-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország és Svédország eddig kétszer csapott össze Európa-bajnoki döntőben, és mind a kétszer az esélyesebb nyert: 1998-ban a svéd (25–23), 2018-ban a spanyol válogatott (29–23).

Idén Pozsonyban már találkoztak, tizenöt napja a csoportkörben a spanyolok négy góllal legyőzték a svédeket. A döntő legnagyobb kérdése az volt, hogy lesz-e újabb spanyol diadal, összejön-e a tripla, mint 1998 és 2002 között a skandinávoknak vagy épp a svédek akadályozzák meg az újabb címvédést?

A fináléra visszatért a svéd válogatottba a korábban karanténban levő Niklas Ekberg, Hampus Wanne és Felix Claar.

14 238 néző látta a budapesti kézilabda csarnokban, hogy nem a dánok elleni elődöntő hőse, Gonzalo Pérez de Vargas, hanem Rodrigo Corrales kezdett a spanyol kapuban, de az első két lövéssel szemben tehetetlen volt: Gottfridsson és Bergendahl, az Eb MVP-je és a legjobb védőjátékosa is mattolta a Veszprémben védő kapust. Palicka rögtön bravúrral nyitott a svédeknél. Az első négy skandináv lövés bement, az ötödiket védte ugyan Corrales, de a játékvezető hétméterest ítélt. Ezt azonban Hampus Wanne a kapufára lőtte. Spanyol egyenlítés helyett újabb svéd gól következett. Corralesnek továbbra sem volt védése. Palickának, a franciák elleni elődöntő hősének volt viszont három. Többek között ezért vezetett két góllal Svédország. Bő tíz perc után Corrales is hozzászólt a meccshez, és Angel Fernandez góljával egyre csökkent a spanyolok hátránya. 

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Negyedóra után Figueras egyenlített ki, sőt, a másik veszprémi spanyol, Jorge Maqueda egy az egyben vihette a labdát Palickára, de a svéd kapus védett, majd még egy kínai figurát is hatástalanított. Corrales egy hetest fogott ki. Palicka szűk húsz perc alatt 50 százalékos hatékonysággal fogta a lövéseket.

Fotó: Isza Ferenc / Europress/AFP

A spanyol válogatott átlövései ellen okosan védekeztek a svédek, és szándékosan a bal oldal felé kényszerítették a spanyolok támadását, így akadályozva meg, hogy a dánok ellen 11 gólt szerző Alix Gomezhez eljusson a labda. A beálló, ha tehette, ügyes zárásokkal szétnyitotta a svéd falat, Tarrafeta kétszer is besétálhatott az előtte álló folyosón. Egyenlített Spanyolország, másfél perccel a szünet előtt a vezetésért támadhatott. Figueras szép cunderével a mérkőzés során először a spanyolok átvették a vezetést. Ezt Felix Claar még kiegyenlítette, de Gomez gólja és spanyol vezetés zárta az első félidőt.

Gottfridsson belemenése vezette fel a másodikat. A spanyol válogatott a meccs során először támadhatott a kétgólos előnyért. Tarrafeta nem is hibázott. Carlsbogard szépített, Gomez hetesével újra két gólra nőtt a címvédő előnye, Tarrafeta lépett elő nyerő embernek, a Granollers irányítója pontosan lőtt kívülről. Palicka formája visszaesett, a svéd válogatott kapaszkodott az egyenlítésért. Bergendahl találatával 17 gólnál érte utol ellenfelét Svédország, minden kezdődött elölről húsz perccel a vége előtt. 

Daniel Petterson félpályáról lőtt üres kapus góljával – a második félidőben először – újra a svédeknél volt az előny, és negyedóra választotta el őket az Eb-győzelemtől. Gomez biztos kézzel lőtt hetese után Hampus Wanne kísérletét nem tudta hárítani a Corralest váltó Pérez de Vargas. 

Gedeon Guardiola újra egyenlített. Teljesen nyílt volt a hajrá.

Hampus Wanne labdaszerzését követően már kettő volt a svédek előnye, Gomez szépített, de aztán újra a koronavírus után visszatért szélső volt eredményes. 

A következő spanyol támadás végén Tarrafeta lövése Palicka kezében halt el. Meccslabda a svédeknek? Kevesebb mint öt perccel a vége előtt a háromgólos vezetésért támadtak, de kidobták a labdát az oldalvonalon túlra. Figueras beállóból szépített. Majd Pérez de Vargas védett, Canellas pedig egyenlített. Egy perccel a vége előtt elakadt egy svéd támadás a spanyol védők gyűrűjében, a címvédő támadhatott a győzelemért. Canellast ugyan ellökték, de a spanyol pattintott lövését nem fújták le a német játékvezetők. Változott a figura: Svédország 19 másodperccel a vége előtt kikérte az idejét, az utolsó támadás végén időn túli hétméterest ítéltek. Niclas Ekberg belőtte. 

Svédország nyert 27-26-ra. Története során ötödször lett Európa-bajnok.  

Férfikézilabda Európa-bajnokság, döntő: Svédország–Spanyolország 27-26 (12-13). 

Borítókép:    (MTI)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.