Mutatjuk, hogyan juthatunk tovább a középdöntőbe

Még Izland sem érezheti magát nyeregben, a kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában a még százszázalékos északiak mellett Magyarország és Hollandia pályázik a két továbbjutó helyre. Hollandia abban a tudatban kezdi meg a kedd esti mérkőzését Portugália ellen, hogy tudja, milyen eredményt kell elérnie a továbbjutáshoz. Egy biztos, amennyiben a magyar válogatott két góllal nyer az utolsó csoportmérkőzésén, továbbjut a középdöntőbe. Van egy bonyolultabb út is a következő körbe.

2022. 01. 17. 7:24
Mikler formáján sok múlhat az utolsó csoportmeccsen Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott Portugália elleni egygólos győzelme volt az elégséges feltétele annak, hogy egyáltalán reménykedjen a csoportból való továbbjutásban. A 31-30-as győzelemnek köszönhetően Gulyás István csapata két ponttal áll a B csoportban, csakúgy, mint Hollandia, ám az Oranje az egymás elleni mérkőzés eredményének köszönhetően (31-28, oda) előzi meg a magyar válogatottat. Izland két mérkőzésen szerzett négy pontjával áll a csoport élén, de matematikailag még nem biztos a csoportelsősége és a továbbjutása.

A magyar válogatott abban az esetben biztosan tovább jut az Európa-bajnokság középdöntőjébe, ha a csoportkör utolsó fordulójában legalább két góllal legyőzi Izlandot, mert ez esetben négy pontja lesz, az Izlanddal szembeni összevetés neki kedvez, így Hollandia mögött csoportmásodikként jutna tovább a középdöntőbe. A magyar válogatott az Izland elleni döntetlen esetén is továbbjuthat, de csak akkor, ha Hollandia nem szerez pontot az eddig mindkét mérkőzését elveszítő Portugália ellen. Ez esetben egy pontot vinne magával a középdöntőbe.  

Akcióban a minitabella

Amennyiben a mieink legyőzik Izlandot, és Hollandia nyer Portugália ellen, akkor hármas körbeverés alakul ki. Ebben az esetben a három csapat – Magyarország, Izland, Hollandia – egymás elleni gólkülönbsége dönt. 

A három csapat egymás elleni mérkőzésein alapuló mini tabellán (1. Hollandia +2, 2. Izland +1, 3. Magyarország - 3 jelen állás szerint Hollandia áll az első helyen, mert eggyel jobb a gólkülönbsége (mivel 31-28-ra nyert ellenünk, és egy góllal, 29-28-ra kikapott Izlandtól), mint Izlandnak (+1). Portugália pont nélkül, negatív gólkülönbséggel (–3) áll. Ha a mieink két góllal megverik Izlandot, akkor biztosan továbbjutnak, mert ez esetben a magyar és az izlandi válogatott gólkülönbsége is –1 lenne, de a két csapat egymás elleni eredménye a magyaroknak kedvez. Ebben az esetben Magyarország és Hollandia a két középdöntős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.