Nagy Lászlóval nehéz vitatkozni, magyar sztárokat is láthatunk

A csütörtökön kezdődő férfikézilabda Európa-bajnokság előtt Gulyás István szövetségi kapitány és stábja nem feltétlenül tekinti hátránynak, hogy a válogatott csak egy felkészülési meccset játszott a kontinenstorna előtt, mert a tavalyi vb-re is tesztmeccsek nélkül készült a csapat. A kapitány többek között az irányítókkal szemben megfogalmazott kritikákra is reagált, és nem akart párhuzamot vonni a 2020-es és az idei Eb-re való felkészülés között.

Szilágyi
2022. 01. 11. 7:17
GULYÁS István
Kairó, 2021. január 15. Gulyás István szövetségi kapitány ünnepel a játékosokkal, miután 34-27-re legyõzték a Zöld-foki Köztársaságot a férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének elsõ fordulójában, az A csoportban játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkõzésen Kairóban 2021. január 15-én. MTI/EPA/AFP Fotó: Anne-Christine Poujoulat / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nőknél a legjobb nyolc közé jutás volt a hivatalos cél a vb-n, és most a férfiaknál is hasonló a terv a magyar–szlovák közös rendezésű Eb-n. Golovin Vlagyimir, a női válogatott szövetségi kapitánya azt mondta a decemberi vb előtt, ez nem biztos, hogy reális cél. A férfiak merészebb álmokat dédelgetnek?

– Minden egyes torna előtt sarkalatos pont, amikor be kell lőni a csapat erejét. Szerintem a férfiválogatott elé kitűzött cél optimális esetben teljesíthető. Lehet, hogy a nőknél ez másképp volt, még az is elképzelhető, hogy utólag azt érezték, hogy komoly nyomás nehezedett rájuk. Mi abból próbálunk építkezni, erőt nyerni, amit az elmúlt két évben produkáltak a „gyerekek” az Eb-n és a tavalyi vb-n. Az Eb-kilencedik és a vb-ötödik helyre lehet alapozni.

a szövetség alelnöke, a válogatott stábtagja szerint az öt-hat közé kerülés bravúr, a legjobb négy közé jutás az álom kategóriája. Igaza van?

– Természetesen, ezzel csak egyetérteni lehet.

Fotó: Nemzeti Sport/Koncz György

Ez alapján az erőnlét és az állóképesség is dönthet a csapatok között. 2019-ben a kinevezésekor azt nyilatkozta, hogy ezen a két területen kell javulni az előrelépéshez. Sikerült?

– Rengeteget léptünk előre. A tavalyi világbajnokságon látható volt, hogy erőnlétileg sokkal jobban bírta a csapat, mint korábban.

Komoly hátránynak tekinti, hogy csak egy felkészülési mérkőzést tudott játszani a válogatott a csütörtöki Eb-rajt előtt?

– Csak arra fordítunk energiát, amire van ráhatásunk. A tavalyi egyiptomi vb előtt sem játszottunk edzőmeccset, akkor is a Covid-helyzet miatt maradtak el a felkészülési mérkőzések.

A 2020-as Eb előtt kulcsemberekre, Lékai Mátéra és Bodó Richárdra nem számított. Az idei felkészülés sem volt zökkenőmentes, nem teljesen egészséges, koronavírusos érintettsége miatt a szakmai stáb tagja, Chema Rodríguez a felkészülés jelentős részében csak online volt jelen. Hogyan tudták feldolgozni a nem várt fejleményeket?

– Csak azzal próbálunk foglalkozni, amit tudunk befolyásolni. Egyébként nem gondolom, hogy érdemes párhuzamot vonni a tavalyelőtti és az idei felkészülés között.

A szövetségi kapitány szerint nincs gond formájával (Fotó: Pool/Khaled Elfiqi)

Bizonyos vélemények szerint szinte minden poszton jól állunk, de az irányítók mostanában elég hektikus teljesítményt nyújtanak, hibáznak, labdákat szórnak el. Egyetért ezzel?

– Remélem, nem az internetes fórumokat olvasgatja! Nem is kell olyan sokat visszamenni az időben, a tavalyi vb-n mindkét irányítónk, Lékai Máté és Hanusz Egon is kiválóan játszott. Az egész szezonban nyilván nem lehet egyenletesen magas színvonalon játszani, és ez valamennyi posztra igaz, de a felkészülés alatt a formaingadozás nem volt rájuk jellemző. Szó sincs arról, hogy hektikus lenne a teljesítményük.

Bánhidi Bence két éve a kontinenstorna legjobbja volt posztján (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren)

Eddig mindig voltak kiemelkedő egyéniségek, akik az Eb-n vagy a vb-n tűntek ki, Bánhidi Bence a 2020-as Eb all star csapatának volt a tagja. Lát olyan játékost a mostani keretben, aki kellemes meglepetés lehet?

– Igen, vannak ilyenek, de nem akarom megnevezni őket, mert fölösleges lenne rájuk terhet rakni.

A húszezres csarnok, a hazai közönség téma az öltözőben?

– Néha szóba jön. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy a közönség kilencven százaléka minket fog támogatni, ez meghatározó élmény lesz főleg a malmői Eb után, ahol a svédek, a dánok és Izland ellen is mindenki az ellenfélnek szurkolt a csarnokban. Mentális terhet nem érzünk, győzelmi kényszerről sem tudok beszámolni. Ugyanakkor természetesnek tartom, ha a torna kezdetén lámpalázasak lesznek a gyerekek. Bízom benne, hogy átesik a csapat a tűzkeresztségen, és felszabadultan játszik majd az Eb-n.

Borítókép: A tavalyi vb-n is megtalálta a közös hangot a kapitány a játékosaival (Fotó: MTI/EPA/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.