Az újraélesztett Christian Eriksen és a mesébe illő visszatérés

Kétszáznyolcvanhét nappal azután, hogy Christian Eriksen a pályán kapott életmentő újraélesztést, a harmincéves labdarúgó újra pályára lépett a dán válogatottban tegnap. És két perccel a beállása után, az első labdaérintéséből óriási gólt rúgott Hollandia ellen korábbi csapata, az Ajax stadionjában.

Magyar Nemzet
2022. 03. 27. 8:50
Eriksen, Christian
Koppenhága, 2021. június 12. A dán Christian Eriksen a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának elsõ fordulójában Finnország ellen játszott mérkõzésen Koppenhágában 2021. június 12-én. Eriksen késõbb összeesett, újjá kellett éleszteni, hordágyon vitték le a pályáról. MTI/EPA pool/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dánia 4-2-es vereséget szenvedett az Amszterdamban rendezett felkészülési találkozón, de nem az eredmény, hanem visszatérése jelentette a fő témát. A támadó középpályás ezen a meccsen tért visssza hazája nemzeti csapatába azután, hogy a tavalyi Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában szívrohamot kapott a pályán a Finnország elleni mérkőzésen.

Ott helyben újra kellett éleszteni, és az egész világ Eriksen sorsa miatt aggódott.

Sokak szerint egy ilyen szívprobléma után nem is kellett volna folytatnia a játékot, Olaszországban ezt nem is tehette meg, az ottani orvosi szabályozás miatt távoznia kellett klubjától, az Internazionalétól.

De Eriksen mindenképpen tovább szeretett volna futballozni, erre a világ legintenzívebb bajnokságában, a Premier League-ben kapott esélyt a Brentford csapatától, amelyben februárban a Newcastle elleni meccsen játszott először az Eb drámai pillanatai óta.

A dán futballista a következő két angol bajnokit már végig is játszotta, ez pedig elég volt ahhoz, hogy újra meghívót kapjon a válogatottba. Hollandia ellen a félidőben cserélték be, és hiába rendezték Amszterdamban a meccset, hatalmas tapsot kapott, ami nem csoda, korábban az Ajax sztárja volt, 163 találkozón szerepelt az együttesben:

Hát még két perccel később! Eriksen a 47. percben máris óriási gólt lőtt, a Sky Sports beszámolója szerint az első labdaérintéséből a meccsen.

– Nagyon meleg fogadtatásban részesültem a holland szurkolóktól – nyilatkozta később az immáron 110-szeres válogatott Eriksen. – Persze korábban sok évet töltöttem itt az Ajaxban, de ez akkor is szívmelengető fogadtatás volt. Örültem, hogy ilyen jó labdát kaptam, és szépen sikerült befejeznem az akciót. Sok időt töltöttem távol a válogatottól, de most újra futballistának éreztem magam.

Így visszatérni a válogatottba, azt hiszem, tökéletes volt. Szeretnék játszani a katari világbajnokságon, de addig még sok mérkőzés vár rám, és azokra koncentrálok.

Később kiderült, hogy nem volt mindenki olyan kedves a visszatérő Eriksennel, két érmével is megdobták őt a lelátóról.

– Előbb a hátamon, majd a vállamon találtak el. Ez egyszerűen idiotizmus, nem tudom ennek mi volt az értelme. Lehet, meg akarták venni a mezemet – mondta az esetről Eriksen a sajtótájékoztatón.

Kasper Hjulmand, a dán válogatott szövetségi kapitánya nem bonyolította túl az utolsó szavait, amelyeket Eriksenhez intézett a becserélése előtt: – Csak annyit mondtam neki, élvezd ki és üdv újra a fedélzeten.

Kiélvezte.

Felkészülési mérkőzés: Hollandia–Dánia 4-2 (Bergwijn 16., 71., Aké 29., Depay 38. – 11-esből, ill. Vestergaard 20., Eriksen 47.)

Borítókép: Christian Eriksen (Fotó: Friedemann Vogel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.