Egy százalék esélyt ad magának és a csapatának az MTK új edzője

Egyre szorul a hurok, a 30. fordulóban akár már eldőlhet a kiesés kérdése az NB I-ben. Horváth Dávid, az MTK új edzője egy százalék esélyt ad a csapatának a bennmaradásra.

Magyar Nemzet
2022. 04. 30. 9:30
Forrás: MTK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó NB I élmezőnyében a legfontosabb kérdések már eldőltek. Az előző fordulóban, az Újpest feletti győzelemmel a Ferencváros matematikai­lag is bebiztosította az aranyérmet, ráadásként péntek este Pakson is nyert, s ahhoz sem férhet kétség, hogy a Puskás Akadémia és a Kisvárda lesz a másik két dobogós, csupán a sorrend kérdéses, bár a két helyezés között nincs nagy különbség, mindkettő nemzetközi kupaszereplést ér.

Miként a negyedik hely is, amennyiben a Fradi a Magyar Kupát is elnyeri. Ez a papírforma, ezért a Paks, a Fehérvár, az Újpest, a ZTE és talán még a Mezőkövesd sem lankadhat a bajnoki hajrában. Ennél természetesen izgalmasabb a kiesés elkerüléséért folyó küzdelem, ha izgalmas még egyáltalán, hiszen a Gyirmót és az MTK helyzete már-már reménytelen. Olyannyira, hogy a két csapat sorsa akár már a 30. fordulóban megpecsételődhet, amennyiben győz a Honvéd, ők pedig nem nyernek.

Az MTK vezetői a Mezőkövesdtől elszenvedett csúfos, 4-0-s vereség után az idény során másodszor is edzőváltásra szánták rá magukat, a novemberben kinevezett Márton Gábor helyett az U19-es csapat eddigi edzője, Horváth Dávid vette át a csapat irányítását. Ő is úgy látja, a csoda kategóriája lenne a bennmaradás.

– Ez egy kötelességteljes feladat, hiszen az MTK alkalmazottja vagyok. Az U19-es stábbal két éve felnőtt módszerekkel készültünk, tehát ez nem lesz akkora változás a napjainkban. Felkészültek vagyunk arra, hogy a maradék négy fordulóban elmozdítsuk erről az állapotról a csapatot. Az a feladat, hogy emelt fővel teljesítsük a hátralévő meccseket.

Csoda lenne a bennmaradás, 99 százalék esély van arra, hogy nem tudunk az élvonalban maradni. Szeretnénk változtatni a felkészülési módszeren, ezzel szeretnénk elmozdítani a csapatot abból az állapotból, amiben van.

Hoztam fel játékost az U19-es csapatból a maradék négy fordulóra. Szeretném megragadni a lehetőséget, és a legjobbat nyújtani. Nagyon sok gólt kap a csapat, és keveset lő. A védekezést rendbe kell tenni – beszélt a nehéz küldetésről reálisan, mégis elszántan Horváth Dávid. 

Az alsóházi vetélkedést persze úgy is megközelíthetjük, a Honvéd is fellélegezhet, véglegesen a vonal fölé kerülhet. Ráférne a kispestiekre a siker, mert az elmúlt fordulóban megtorpantak, négy meccs óta nyeretlenek. Nebojsa Vignjevics vezetőedző a küzdőszellemet hiányolja a játékosaiból.

– Kár lenne szépíteni, az előző mérkőzésünk nem sikerült jól, viszont muszáj előrenéznünk ebben a helyzetben – vágott bele a várakozásai sorolásába a Kisvárda elleni hazai meccs előtt a szerb tréner. – Mindennek az alapja, hogy fussunk és küzdjünk, mert lehet taktikai, vagy technikai hibákat elkövetni, ezeket analizáljuk és elemezzük, viszont annak egyértelműnek kell lennie, hogy mindig úgy menjünk fel a pályára, hogy a legjobbunkat kell nyújtani.

Úgy látom, időnként elfelejtjük ezeket az alap dolgokat és nincs meg a megfelelő harci szellem, ezek hiányában azonban nem lehet játszani ezt a sportágat.

A sikerhez szükséges mentalitással kell futballozni és meg kell találni azokat a játékosokat, akik akarnak küzdeni. Lehet jól vagy rosszul játszani, de mindent bele kell adni. Főleg egy olyan csapattal szemben, mint a Kisvárda, amely szervezett, karakteres együttes, mentálisan erős, minőségi játékosokkal, ráadásul harcban van a második helyért. Azonban képesek vagyunk a sikerre, amihez változtatnunk kell. Azt az attitűdöt akarom látni, amit a Fradi ellen mutattunk és akkor lehetünk eredményesek a Kisvárda ellen.

NB I, 30. forduló

Péntek:
Paks–Ferencváros 1-2 (1-1), Paks, 4201 néző, jv.: Berke. Gólszerző: Lenzsér (7.), illetve Besic (20.), Auzqui (92.)

Szombat:
Puskás Akadémia–Mezőkövesd 14.45 (tv: M4 Sport)
Bp. Honvéd–Kisvárda 17.00 (tv: M4 Sport+)
Debrecen–Mol Fehérvár 19.30 (tv: M4 Sport)

Vasárnap:
Zalaegerszeg–MTK 14.30 (tv: M4 Sport)
Újpest–Gyirmót 17.00 (tv: M4 Sport)

Az NB I állása: 1. Ferencváros 65 pont – már bajnok, 2. Kisvárda 49, 3. Puskás Akadémia 49, 4. Paks 41, 5. Fehérvár 40, 6. Újpest 39, 7. ZTE 39, 8. Mezőkövesd 37, 9. Debrecen 35, 10. Honvéd 33, 11. Gyirmót 27, 12. MTK 26. 

Borítókép: Horváth Dávid az U19-es csapattól lépett előre vezetőedzővé (Fotó: MTK Budapest)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.