Mario Götze már tudja, mit kellett volna másként csinálnia

Még mindig csak 29 éves Mario Götze, akinek a góljával Németország megszerezte a világbajnoki címet a 2014-es döntőben Argentína ellen, de már évek óta eltűnt a nemzetközi élmezőnyből. Ma már képes bevallani, hibázott, amikor visszatért Dortmundba 2016-ban, mert más lehetősége is lett volna.

Magyar Nemzet
2022. 04. 08. 17:16
PSV Eindhoven v FC K?benhavn: Round of 16 Leg One - UEFA Europa Conference League
SOCCER-EUROPA-PSV-KOB/REPORT Fotó: Europress/AFP/ULRIK PEDERSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rossz döntést hoztam, de nem bántam meg – vallotta be Götze a Daily Mailnek adott interjúban, amelyből a Kicker idézett, amikor pályafutása fordulópontja került szóba. 2016 nyarát írtuk, két évvel voltunk azután, hogy a német középpályás, akit egykor hazájában az új Lionel Messinek tartottak, győztes gólt lőtt a vb-fináléban, és mindenáron távozni akart a Bayern Münchentől.

Akkor a legjobb megoldásnak tűnt, hogy nevelőklubjába, a Dortmundba tért haza, de utólag nem lett sikertörténet a második ottani korszaka. Négy év után, 2020-ban lejárt a szerződése, és nem kapott újat a Dortmundtól, hónapokig csapat nélkül tengődött, mígnem októberben a PSV Eindhoven dobott neki mentőövet.

2016-ban Liverpool volt a másik út, amit Dortmund helyett választhatott volna. 

Az angol klubhoz Jürgen Klopp hívta, aki 17 évesen először betette őt a Bundesligába, s akivel amolyan apa-fiú kapcsolatot ápol.

– A mai napig tartjuk a kapcsolatot, és azon a nyáron arról beszélgettünk, hogy Liverpoolba megyek a Bayernből – árulta el Götze. – Ha most kérdeznek az akkori döntésemről, ki tudom mondani, hogy rosszul választottam, mindenképpen Liverpoolba kellett volna mennem, de nem bántam meg.

Garancia persze nincs arra, hogy Klopp irányításával Götze visszanyerte volna régi fényét, ami ugye Dortmundban sem sikerült neki, mindenesetre ott lóg a levegőben a „mi lett volna, ha…” kezdetű gondolatkör.

Götze 2020 óta a PSV Eindhoven csapatát erősíti, amelyben voltak jobb időszakai, Joachim Löw egy időben azt sem zárta ki, hogy visszahívja őt a német válogatottba, de 2017 óta nem lépett pályára a nemzeti csapatban. 

Ma már Hans-Dieter Flick együttesébe kellene beverekednie magát, amiről szó sincs, ám ő nem tett le róla.

– Jól kell játszanom és fittnek kell lennem – mondta Götze. – Még nem mondtam le az idei vb-ről sem. Ha ott lehetek, boldog leszek, de nem erőltetem a kérdést. A legfontosabb, hogy jól játsszak és érezzem jól magam. A többit soha nem tudhatjuk előre.

Götze ebben az idényben 46 tétmeccsen 11 gól és 10 gólpasszt jegyez a PSV-ben, amellyel harcban van a holland bajnoki címért az Ajax ellenében, az Európai Konferencia-ligában pedig negyeddöntős, a Leicester City elleni első, 0-0-ra végződött mérkőzésen végig a pályán volt csütörtökön.

Borítókép: Mario Götze (Fotó: Europress/AFP/Ulrik Pedersen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.