Mario Götze a vb-aranyat érő gólja óta nem volt ilyen jó

A világbajnokság hőséből lett munkanélküli labdarúgó. Tavaly nyáron így lehetett röviden összefoglalni Mario Götze pályafutását. Kevés labdarúgó van, aki volt annyira fent és annyira lent, mint a még mindig csak 28 éves német középpályás. Most a PSV Eindhovenben éppen újra fölfelé indult meg a karrierje, nem először, de talán az utolsó pillanatban ahhoz, hogy újra komoly futballista váljon belőle. Mármint komoly – a legmagasabb szinten.

2021. 04. 06. 7:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap Mario Götze gólpasszt adott a PSV Eindhoven Heracles elleni holland bajnokiján, amelyet 3-0-ra megnyert a csapata. Na és? Tehetnénk fel a kérdést, hiszen a legtöbben már rég leírták, talán el is felejtették a német középpályást , akit hazájában egykoron az évszázad tehetségének kiáltottak ki, akiről azt mondták, jobb lehet, mint és aki a 2014-es világbajnokság fináléját eldöntötte Németország javára Argentína ellen. De Götze még mindig futballozik, s újabban ezt jobb formában teszi, mint a hét évvel ezelőtti vb-döntő óta bármikor.

Fordítsuk le ezt a számok nyelvére. Mario Götze ebben az idényben 21 tétmérkőzésen hat gólt és öt gólpasszt számlál. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 1,9 meccsenként főszerepet játszik egy találatban. Ilyen jó hatékonyságú statisztikája legutóbb abban az idényben volt, amelynek a végén világbajnoki aranyérmet érő gólt lőtt. A 2013–2014-es évadban, pályafutása talán legjobb időszakában 45 találkozón összesen 28 gólt és gólpasszt jegyzett, azaz 1,6 mérkőzésenként szerzett pontot a kanadai táblázaton. Azóta most először tornázta ezt a számot kettő alá, ami már kifejezetten jó mutató.

Nyilvánvalóan meg kell jegyezni, hogy a holland élvonal nem Európa topbajnokságainak egyike, ugyanakkor tudva, hogy Götze milyen mélyről kapaszkodik éppen vissza, figyelemre méltó az előrelépése. Olyannyira az, hogy a német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw is jelezte, nem vesztette szem elől korábbi kedvencét, akit a második dortmundi időszakában azért nem hívott vissza a válogatottba, mert megváltozott a játéka, nem volt képes többé olyan lendülettel betörni az ellenfél védelme mögé és a kapura veszélyesen futballozni. A jelek szerint a PSV-ben éppen ezt a képességét kezdi visszanyerni.

A 2014-es vb után, amikor az egész nemzet hősként ünnepelte, Mario Götze egyre fásultabban kezdett el futballozni. Sokáig nem értették, mi a probléma, kezdetben fáradsággal magyarázták, rejtélyes sérülések következtek. A 2016-os Eb-n már szemet szúrt, hogy mennyire nincsen formában, de Löw akkor még makacsul kitartott mellette. A Bayern München nem, azon a nyáron visszatért nevelőklubjába, a Dortmundba. Egy-két hónappal később, 2016 őszén ritka anyagcsere-betegséget diagnosztizáltak nála, ami választ adott a súlyproblémáira, a fáradságra és a lassulásra.

Újabb fél évig nem futballozott, de a visszatérése után sem volt a régi. Végül tavaly nyáron a lejáró szerződését nem hosszabbította meg a Dortmund, és Götze csapat nélkül maradt. Október 6-án írt alá a PSV Eindhovenhez, amikor már úgy tűnt, senkinek sem kell. Ez nem volt egészen így, szóba került, hogy a friss BL-győztes Bayern München visszavinné, Mario Götze elismerte, hogy tárgyaltak is erről, végül azonban nem lett belőle semmi.

A kulcs Götze Eindhovenbe szerződésében Roger Schmidt, a csapat edzője volt. – Ő keresett meg engem – árulta el a világbajnok a holland ad.nl-nek adott interjúban. – Kicsit ismertem őt abból az időből, amikor a Bayer Leverkusen edzője volt. Roger meggyőzött, az lenne a legjobb nekem, ha nála játszanék a PSV-ben. Voltak más ajánlataim, külföldről, topligákból is. Tárgyaltam, beszélgettem edzőkkel, de sehol sem volt annyira tiszta a kép, mint a PSV-nél. Úgy éreztem, ez a legjobb döntés.

Már az első holland bajnokiján gólt szerzett a Zwolle ellen 3-0-ra megnyert meccsen. Idén januárban és február első felében ágyéksérülés miatt nem játszott, de ezt leszámítva folyamatosan a pályán van a PSV-ben, és termeli a gólokat, gólpasszokat. – Huszonnyolc éves vagyok, vannak még nagy céljaim. Mindenképp vissza akarok térni a válogatottba – jelentette ki Mario Götze.

Pályafutása eddigi fordulataiból kiindulva, ez sem lehetetlen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.