Novak Djokovics: Csak vesztesei vannak ennek a helyzetnek

Sok játékosnak hiányozni fognak a tavalyi wimbledoni pontjai, Novak Djokovics mégis örül az ATP döntésének. Szinte biztosan lesznek ismert játékosok, akik a pontok hiányában kihagyják a füves pályás Grand Slam-tornát, Oszaka Naomi lehet az egyik.

2022. 05. 24. 15:48
Denis Shapovalov
Serbia's Novak Djokovic (L) greets Canada's Denis Shapovalov after winning their men's singles semi-final match on the eleventh day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 9, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: AFP/Adrian DENNIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legjobb teniszezői jelenleg a Roland Garroson játszanak, viszont közülük az újságíróktól rengetegen kapnak kérdést Wimbledonról is.

Mint ismert, a füves pályás Grand Slam-tornán az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak az orosz és fehérorosz teniszezők, erre válaszul pedig az ATP és a WTA úgy döntött, hogy nem oszt ranglistapontokat a versenyen. Ugyanakkor a tavalyi eredményekért kapott pontok is eltűnnek majd a játékosok neve mellől az idei wimbledoni verseny végeztével, ami rossz hír azok számára, akik 2021-ben jól szerepeltek a tenisz szentélyében.

A legtöbb pontot Novak Djokovics veszíti, aki így különböző, de semmiképpen sem sportszakmai okokból az Australian Openen és Wimbledonban szerzett összesen 4000 pontját nem tudta megvédeni idén.

A világranglistán jelenleg mindössze hat játékosnak van ennél magasabb összpontszáma.

Ennek ellenére Djokovics egyetért az ATP döntésével, miután korábban a wimbledoni lépést kritizálta.

Bár engem személy szerint rosszul érint, örülök, hogy az ATP és a játékosok megmutatták Wimbledonnak, hogy a rossz döntésnek következményei vannak. De megértem azokat, akik most nem boldogok. Csak vesztesei vannak ennek a helyzetnek

– fogalmazott hétfői győzelme után a szerb klasszis, aki hozzátette, eddig sem a pontok vagy a pénzdíjak miatt játszott Wimbledonban, hanem a torna hírneve miatt. Djokovics tehát a pontok hiányában is pályára lép idén a füves pályás Grand Slam-tornán, az viszont biztos legkésőbb a wimbledoni viadal után biztosan elveszíti világelsőségét, s a pozícióra a fő esélyes Danyiil Medvegyev.

Leírhatatlan mértékű az irónia: a wimbledoni döntés közvetve egy orosz játékost segíthet a csúcsra.

Djokovic
Novak Djokovics tavaly megnyerte a Roland Garros után a wimbledoni tornát is. Fotó: AFP/Adrian Dennis

Djokoviccsal ellentétben már az első fordulóban búcsúzott Párizsban Denis Shapovalov, aki a tizenkilenc éves Holger Runétól kapott ki. Shapovalov is meg fogja érezni a wimbledoni pontok hiányát, hiszen tavaly elődöntős volt a tornán, s éppen a szerb állította meg.

– Egyik döntéssel sem értek egyet. Wimbledonban a világ legjobb játékosainak kellene játszaniuk, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek.

Az ATP döntése pedig sok éljátékost rosszul érint: Djokovicsot, engem, Hurkaczot, Berrettinit. De ott van Fucsovics is, aki most kieshet a legjobb száz közül.

Talán jobb döntés lett volna, ha a tavalyi pontok felét megtarthatjuk – vélte a balkezes kanadai, s hasonló pontszámításra volt is példa a közelmúltban, a koronavírus-járvány miatt.

Shapovalovhoz hasonlóan már az első fordulóban kiesett a Roland Garrosról a négyszeres Grand Slam-bajnok Oszaka Naomi. A japán játékos az első a nagy sztárok közül, aki arra tett utalást, hogy kihagyhatja Wimbledont a pontok hiánya miatt. Igaz, Oszaka tavaly sem versenyzett a füves pályás szentélyben, akkor a mentális egészségének óvása miatt maradt távol a tornától.

– Teniszezőként a ranglistapontok a mi valutánk, ennek hiányában Wimbledon csak bemutatóverseny lesz. Nem döntöttem még véglegesen, de inkább arra hajlok, hogy kihagyom a tornát – mondta a japán játékos.

Borítókép: Novak Djokovics és Denis Shapovalov tavaly egymás ellen elődöntőzött Wimbledonban, az akkori szereplésért járó pontokat nem védhetik meg (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.