Berrettini tovább menetel, de Steffi Grafhoz nem érhet fel

Matteo Berrettini mindkét felvezetőtornáját megnyerte Wimbledon előtt, Londonban pedig még házassági ajánlatot is kapott.

K. D.
2022. 06. 19. 18:36
BERRETTINI, Matteo; KRAJINOVIC, Filip
London, 2022. június 19. Az olasz Matteo Berrettini megcsókolja a bajnoki trófeát, miután 7:5, 6:4 arányban gyõzött a szerb Filip Krajinovic ellen a londoni füvespályás férfi tenisztorna döntõjében 2022. június 19-én. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Berrettini tavaly Wimbledonban végleg berobbant a férfi teniszezők világelitjébe. Az olasz játékos döntőt játszhatott a füves pályás Grand Slam-tornán, ahol csak Novak Djokovicstól kapott ki.

Berrettini azóta a US Openen negyeddöntőig, az idei Australian Openen elődöntőig jutott, viszont meggyűlt a baja a sérülésekkel: tavaly a hazai világbajnokságát kellett kihagynia, idén a teljes salakszezont, beleértve annak csúcspontját, a Roland Garrost is.

A füves pályás idényre viszont visszatért az olasz, és egyáltalán nem állítható, hogy meglátszik rajta a kihagyás: múlt héten a stuttgarti ATP 250-es tornát nyerte meg, a döntőben Andy Murray-t legyőzve, majd a londoni Queen’s Clubban rendezett ATP 500-as viadalon sem talált legyőzőre, itt Filip Krajinovics volt az ellenfele a fináléban.

A váratlan kérdést azonban az elődöntő után kapta: miközben a pályán értékelte Botic van de Zandschulp elleni sikerét, a nézőtérről sokkal fontosabb témát kezdett feszegetni egy hölgy:

– Matteo, elveszel feleségül?

Berrettini, aki márciusban szakított szintén teniszező párjával, Ajla Tomljanoviccsal, rövid töprengés után gondolkozási időt kért.

Bármilyen meglepő, a kérdésnek a teniszben már hagyománya van. Került már hasonló helyzetbe mérkőzés közben és Marija Sarapova is. Novak Djokovicsnak a 2012-es US Openen, edzés közben egy fiatal fiú tette fel a nagy kérdést, amivel olyan jól felhívta magára a figyelmet, hogy rövid ideig együtt ütögethetett a torna aktuális címvédőjével.

A legemlékezetesebb választ azonban Steffi Graf adta a kérdésre, aki Wimbledonban a vakmerő férfi vagyonáról érdeklődött.

Visszatérve a teniszhez: Berrettini kiváló menetelésével a wimbledoni torna legnagyobb esélyesei közé sorolandó. A címvédő Novak Djokovics és a kétszeres bajnok Rafael Nadal füves pályás felvezetőtorna nélkül is mindenképp ugyanebben a kategóriában szerepel, viszont a speciális játékot igénylő borításon más nem igazán helyezhető Berrettini elé. Főleg, hogy a szintén két tornadöntőt játszott – viszont a finálékban két vereséget elszenvedett – Danyiil Medvegyev oroszként nem indulhat Wimbledonban.

A világelső Medvegyev Halléban a lengyel Hubert Hurkacztól kapott ki, aki immár öt ATP-döntőben öt győzelemmel rendelkezik. A hét két női tornája egyaránt feladással ért véget: a brazil Beatriz Haddad Maia Berrettinihez hasonlóan két füves tornagyőzelemnél jár, pedig két hete még egyetlen WTA-trófeája sem volt. Unsz Dzsábir pedig tornagyőzelemmel melegített arra, hogy jövő héten az ő oldalán tér vissza a WTA Tourra Serena Williams, aki legutóbb a tavalyi wimbledoni tornán versenyzett.

Kevésbé rangos viadalon, de szintén trófeát ünnepelhetett Gálfi Dalma. A magyar játékos a brit Jodie Burrage ellen nyerte meg az Ilkley-ben rendezett füves pályás ITF-verseny döntőjét. A tornasikerrel Gálfi száz ranglistapontot szerzett, és hétfőtől várhatóan a karriercsúcsot jelentő 81. pozícióban jegyzik a WTA-rangsorban.

Teniszdöntők

Queen’s Club, ATP 500: Berrettini (olasz, 2.)–Krajinovics (szerb) 7:5, 6:4.

Halle, ATP 250: Hurkacz (lengyel, 5.)–Medvegyev (orosz, 1.) 6:1, 6:4.

Berlin, WTA 500: Dzsábir (tunéziai, 1.)–Bencic (svájci, 8.) 6:3, 2:1-nél Bencic feladta.

Birmingham, WTA 250: Haddad Maia (brazil)–Csang (kínai, 8.) 5:4-nél Csang feladta.

Ilkley, ITF W100: Gálfi Dalma (magyar, 1.)–Burrage (brit) 7:5, 4:6, 6:3.

Borítókép: A csók csak a trófeának járt (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.