Valter Attila csapattársa is nekiment Rafael Nadalnak

A teniszrajongók ismét Rafael Nadalt ünneplik. A spanyol játékos vasárnap tizennegyedik Roland Garros-sikerét, összességében pedig huszonegyedik Grand Slam-trófeáját nyerte, miközben csak érzéstelenítő injekciók tették lehetővé, hogy pályára léphessen Párizsban. Néhányan azonban úgy érzik, hogy ez a körülmény már nem Nadal hősiességét emeli ki, két francia kerékpáros szerint a módszer a doppingellenes küzdelem szempontjából is aggályos.

2022. 06. 09. 6:40
Roland-Garros 2022, French Open 2022
SPORT-TENNIS/FRANCE Fotó: NurPhoto via AFP/IBRAHIM EZZAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tenisz 2022-es éve eddig Rafael Nadalról szól. A harminchat éves spanyol játékos Ausztráliában némileg váratlanul megszerezte huszonegyedik Grand Slam-trófeáját, amellyel egyedüli éllovasa lett a rangsornak az egy­aránt húsz-húsz győzelemnél járó és Novak Djokovics előtt. Sőt bármennyi sikert is halmozott már fel pályafutása során Nadal, az idei évkezdete jobb volt bármelyik korábbinál: az első húsz meccsét kivétel nélkül megnyerte. Ezt követte az Indian Wells-i döntő, a Taylor Fritz elleni vereség, amelyről utólag kiderült, hogy Nadal már törött bordával szenvedte el.

A kényszerpihenő után salakon a Roland Garros előtt két tornán mind­össze három mérkőzést nyert, s kevesebb mint két héttel a párizsi Grand Slam-viadal rajtja előtt sántított a pályán.

De a Roland Garros Nadal számára a legfontosabb és legjobb esély minden évben a Grand Slam-sikerre, nem véletlen, hogy 2005-ös – győztes – bemutatkozása óta ez az egyetlen a négy nagy torna közül, amelyet egyszer sem hagyott ki.

Most is megvolt a speciális terv Párizsra, bár Nadal saját tapasztalatból tudta, hogy annak sikerére nincs garancia.

– 2016-ban a csuklómba kaptam érzéstelenítő injekciókat. Az orvosi csapatom a Roland Garros kihagyásáról próbált meggyőzni, de én hoztam meg a döntést. Akkor nem jött be a kockáztatás, a harmadik fordulós meccsemre már nem tudtam kiállni, de nem bántam meg, hogy megpróbáltam. Ha valaki túl sokat töpreng a kockázaton, soha nem játszik igazán a győzelemértszögezte le Nadal, akinek az idei Garroson a lábát kellett injekciózni.

Sokan a spanyol már eddig is sokat méltatott küzdőszellemét és áldozatvállalását emelik ki a legújabb siker után, két neves francia kerékpáros azonban éles kritikával illette Nadalt, bár reakciójuk talán a két sportág eltérő megítélésének is szólt.

– Amit Nadal tett, az lehetetlen lett volna egy kerékpáros számára – hangsúlyozta a francia L’Équipe-nek Guil­laume Martin, aki tavaly a Tour de France-t és a Vuelta a Espanát is a legjobb tíz között zárta összetettben.

Az injekciónak ráadásul lehet olyan hozadéka, amely a teljesítményére is hatással lehet. Ha a mi sportágunkban tette volna ezt valaki, már elkönyvelték volna doppingosnak, mert ezek a klisék kapcsolódnak a kerékpársporthoz.

Nadalt viszont hősként állítják be, ahogy korábban Zlatan Ibrahimovic, a Milan futballistája is nyíltan beszélt a térdébe kapott injekciókról – mondta a francia kerekes.

Thibaut Pinot
Thibaut Pinot. Fotó: Facebook/Valter Attila

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Valter Attila csapattársa, Thibaut Pinot is, aki 2014-ben a harmadik lett a Tour de France-on. Együttesük, a Groupama–FDJ többek között arról ismert a kerékpárosmezőnyben, hogy az előírtnál szigorúbb doppingellenes protokollt alkalmaz.

Etikai szempontból mindig is a szürkezónás kezelések ellen voltam. Tavaly novemberben ugyan kaptam én is hasonló injekciót a hátamba, de ez a versenyidőszakon kívül történt. Számomra a kerékpározás sport, szenvedély, de felelőtlenül nem fogok egészségügyi kockázatot vállalni miat­ta, még akkor sem, ha cserébe versenyeket nyerhetek – fogalmazott Pinot.

A New York Knicks francia kosárlabdázója, Evan Fournier viszont honfitársai ellen érvelt a kialakult vitában.

– Öt éve én is érzéstelenítővel a lábamban játszottam, mert másképp nem tudtam volna pályára lépni a fájós lábujjammal. Semmi teljesítményfokozó szer nincs benne, teljesen legális. Éppen ellenkezőleg, igazán kényelmetlen így játszani, úgyhogy igencsak bosszantónak találom a megjegyzést – válaszolt Pinot-nak a kosaras.

A kényelmetlenséget maga Nadal is megerősítette, nem véletlenül határozta el – a kerékpárosok kritikáitól függetlenül –, hogy ezt a módszert többször nem alkalmazza versenyen. A spanyol teniszező kedd este már elkezdte az új, rádiófrekvenciás kezelést, amelytől azt reméli, hogy javul a lába állapota.

Nadal versenyt fut az idővel, hiszen június 27-én már kezdődik a wimbledoni tenisztorna. A harminchat éves klasszis elárulta, gyulladáscsillapítóval hajlandó játszani a füves pályás Grand Slam-versenyen, érzéstelenítővel viszont nem.

Ha a mostani terápia nem válik be, akkor fel kell tennem magamnak a kérdést, hogy vállalom-e a sokkal hosszabb kihagyással járó műtétet, amely esetén szintén nincs garancia arra, hogy utána versenyképes leszek – mondta Nadal. Nem ő lenne az első teniszező, aki nem adja fel könnyen a karrierjét: Roger Federer a negyvenen túl is vállalta az operációkat a visszatérés reményében, Andy Murray pedig a csípőjébe ültetett implantátummal játszik.

Borítókép: döntésének megvan az árnyoldala is (Fotó: NurPhoto via AFP/Ibrahim Ezzat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.