A pénzdíj és a wimbledoni trófea pontok hiányában is vonzó

Elkezdődött a teniszezők számára a füves pályás szezon, annak wimbledoni csúcspontja viszont idén már hetek óta a viták kereszttüzében áll. Az angliai szervezők nem engedik rajthoz állni az orosz és a fehérorosz játékosokat, ezért idén nem osztanak ranglistapontokat az év harmadik Grand Slam-tornáján. Fucsovics Márton azok közé tartozhat, akiket a pontok hiánya eltántorít a szerepléstől, az éljátékosok viszont nem fognak emiatt lemondani Wimbledonról.

2022. 06. 08. 7:08
Fucsovics Wimbledon
TENNIS-GBR-WIMBLEDON Fotó: AFP/GLYN KIRK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fucsovics Márton megkezdte a füves pályás szereplését. Hazánk első számú férfi teniszezője a stuttgarti ATP 250-es verseny első fordulójában 6:7, 6:3, 6:4-re legyőzte a selejtezőből érkezett osztrák Jurij Rodionovot. A második körben sokkal nehezebb rivális, a harmadik kiemelt, tavalyi wimbledoni elődöntős Hubert Hurkacz lesz az ellenfele.

Normál esetben a rövid füves pályás szezon, sőt talán a teniszidény csúcsa a wimbledoni torna. Fucsovics tavaly az angliai Grand Slam-versenyen élete legértékesebb eredményét érte el, Andrej Rubljovot is legyőzve egészen a negyeddöntőig jutott, ahol csak a későbbi győztes, Novak Djokovics állította meg.

Idén azonban egészen más Wimbledon helyzete: Rubljov nem indulhat, ahogy egyetlen más orosz vagy fehérorosz teniszező sem, a torna honlapja által néhány napja kiadott rajtlistán sem szerepelnek már az ukrajnai háború miatt megbüntetett játékosok. Hiába áll jövő héten ismét a világranglista élére Danyiil Medve­gyev, ő sem lehet ott Wimbledonban.

RUBLJOV, Andrej
A háború ellen felszólaló Rubljov sem játszhat Wimbledonban (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A megrostált mezőny akár könnyíthetné Fucsovics dolgát, hogy megvédje tavaly szerzett ranglistapontjait, erre azonban sem neki, sem másnak nem lesz lehetősége. A nemzetközi teniszéletet igazgató három szervezet, az ATP, a WTA és az ITF ugyanis úgy döntött, hogy az oroszok és a fehéroroszok kizárása következtében csak azzal tarthatja fenn a játékosok közötti esélyegyenlőséget, ha egyáltalán nem járnak ranglistapontok az idei wimbledoni versenyért.

Két tavalyi negyeddöntősre lefordítva: a wimbledoni szervezők döntése elütötte Karen Hacsanovot attól, hogy megvédje a 360 pontját, az ATP válasza pedig ugyanettől a lehetőségtől megfosztotta Fucsovics Mártont is.

A magyar játékosnak különösen érzékeny a veszteség, ez ugyanis aktuális pontszámának több mint egyharmadát jelenti, s a következő hetek eredményeitől függően akár a top 100-on kívül találja magát Wimbledon után. Ennek a presztízs mellett gyakorlati jelentősége is lenne: a ranglista meghatározza, hogy ki indulhat a legrangosabb versenyek főtábláján, s Fucsovics könnyen selejtezőre kényszerülhetne az évad utolsó Grand Slam-versenyén, a US Openen.

Ha ez a szabály marad, akkor én is fontolóra veszem, hogy inkább egy-két Challenger-tornán teniszezem, hogy pontokat tudjak gyűjteni – mondta a magyar játékos.

Arra, hogy a teniszszövetségek megváltoztassák döntésüket, semmi esély sincs, hiszen ezzel komolytalanná tennék korábbi bejelentésüket. Ugyanakkor az ITF tegnapi döntését akár békejobbként is értelmezhetjük: Nagy-Britannia, közelebbről Glasgow kapta meg a Billie Jean King-kupa döntőjének rendezési jogát. A brit válogatott a pályán nem kvalifikálta magát a női teniszezők korábban Fed-kupa néven ismert csapatversenyének végjátékára, az ITF-től viszont a döntéssel párhuzamosan megkapta a szabadkártyát.

Visszatérve Wimbledonra: a középmezőny várhatóan a Fucsovicshoz hasonlóan pontra éhező játékosok ­miatt hígabb lesz a megszokottnál, bár a magas pénzdíjak sokak számára vonzóbbak lehetnek a ranglistapontoknál.

A wimbledoni első körös kiesésért 48 ezer angol font jár, ez nagyobb összeg, mint a szintén június 27-én rajtoló málagai Challenger-verseny 45 ezer eurós össz­díjazása.

Az éljátékosokat pedig a wimbledoni győzelem lehetősége is motiválhatja, hiszen pontok nélkül is Grand Slam-trófea lesz a tét. Így is akadnak hiányzók bőven: Medvegyev és Rubljov a nemzetisége, a nyolc sikerrel rekordgyőztes elhúzódó sérülése miatt nem szerepel a rajtlistán. Egyelőre olvashatjuk ugyan a névsorban a Roland Garros elődöntőjében bokaszalag-szakadást szenvedett Alexander Zverev nevét, de a német játékos a legoptimistább előrejelzések szerint is július közepén, a wimbledoni torna után térhet vissza a pályára. Az Australian Open és a Roland Garros megnyerése után szíve szerint folytatná a sorozatot, de ezt a lábfejkezelései sikerességétől teszi függővé.

Kettejükhöz hasonlóan Novak Djokovics sem indul füves pályás felvezetőtornán, ám a címvédő wimbledoni részvétele ennek ellenére biztosnak látszik. Edzője, Goran Ivanisevic szerint a szerb Párizsban nem hitt Nadal legyőzésében, Wimbledonban viszont eséllyel száll harcba a hetedik sike­réért. Djokovics a legutóbbi három kiírást megnyerte: 2018-ban, 2019-ben és 2021-ben is övé lett a trófea, míg 2020-ban a pandémia miatt elmaradt a verseny.

Hét magyar a névsorban

dilemmája ellenére az ő neve egyelőre szerepel a wimbledoni rajtlistán, ahogy a védett ranglistás helyezésének köszönhetően Balázs Attila is a főtáblán indulhat. Piros Zsombor a selejtezőből próbálhatja meg kiharcolni a részvétel jogát.

A nők között alanyi jogon főtáblás Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma is, míg Jani Réka a selejtezőben vehet részt. A rajlistán még itt szerepelt a korábbi döntős Eugenie Bouchard neve is, ám a kanadai játékos az egyiptomi Majar Serif visszalépésének köszönhetően már a főtáblások közé került. Ha még legalább kilenc visszalépő lesz, akkor Jani Réka is megúszhatja a selejtezőt.

Borítókép: Fucsovics Mártont tavaly csak Novak Djokovics állította meg Wimbledonban (Fotó: AFP/GLYN KIRK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.