Élesen kritizálta hazai Grand Slam-tornáját a teniszező

Zűrzavaros éve van a tenisznek: Ausztráliából kiutasították Novak Djokovicsot, Wimbledon nem engedi rajthoz állni az oroszokat és a fehéroroszokat. A US Openről ismét a szerb maradhat le az Egyesült Államok beutazási szabályai miatt. A tornaszervezők biztosan nem fognak kivételezni vele, amiért már meg is kapták a magukét.

2022. 06. 17. 10:40
Novak Djokovic Daniil Medvedev US Open
Novak Djokovics Danyiil Medvegyev tenisz 2021 US Open Fotó: USTA/Garrett Ellwood
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tennys Sandgren teniszkarrierje legnagyobb sikereit Ausztráliában érte el. A harmincéves amerikai játékos 2018-ban és 2020-ban is negyeddöntős volt az Australian Openen. Előbbi menetelés során a korábbi győztes Stan Wawrinkát is legyőzte, míg két éve az elődöntőhöz is nagyon közel állt, de a Roger Federer elleni negyeddöntőjében hét meccslabdát is kihasználatlanul hagyott.

Idén azonban Sandgren el sem utazott Ausztráliába, mert nincs beoltva a koronavírus ellen. Novak Djokovics sincs, néhány napig mégis úgy tűnt, hogy játszhat az év első Grand Slam-versenyén, hogy aztán a bevándorlásügyi miniszter mégis kiutasítsa az országból.

Sandgren és Djokovics azóta sem oltatta be magát, jelenleg mégis úgy áll a helyzet, hogy előbbi indulhat a US Openen, míg a szerb klasszis nem. A különbség oka, hogy az Egyesült Államok az oltatlan külföldiek beutazását tiltja, Sandgren viszont amerikai állampolgárként gond nélkül megközelítheti a New York-i helyszínt.

Sandgren viszont időközben alaposan visszaesett a világranglistán, a US Open-főtáblára leginkább szabadkártyával kerülhetne fel, ám e tekintetben nem javította az esélyeit, ugyanis élesen kritizálta a szervezőket, amiért úgy döntöttek, nem tesznek semmit annak érdekében, hogy a háromszoros US Open-bajnok Djokovics részt vehessen a viadalon.

Szégyenletes, hogy az amerikai teniszszövetség meg sem próbál mentességet kiharcolni Djokovicsnak. Abban semmi meglepő nincs, hogy a kormány nem változtatott az elavult politikáján. Én elindulhatok, míg ő nem? Nevetséges – írta Sandgren a közösségi médiában.

Ugyanezen a felületen volt, aki tippeket adott Djokovicsnak: az ország déli határán gond nélkül át lehet sétálni bármiféle ellenőrzés nélkül.

Persze a szerb nyilvánvalóan nem fog illegálisan belépni az Egyesült Államokba. Djokovics abban bízhat, hogy az ország vezetése mégis enyhíti a beutazási korlátozásokat a US Open kezdetéig.

Ha nem így lesz, akkor idén mindössze egy Grand Slam-torna lesz a négy közül, amelyen a tavalyi esztendő két legjobb férfiteniszezője, Novak Djokovics és Danyiil Medvegyev egyaránt elindulhat. Utóbbinak Wimbledonról kell lemondania, hiszen a brit szervezők sem orosz, sem fehérorosz teniszező rajthoz állását nem engedélyezik.

A US Openen a címvédő Medvegyevnek nem lesz hasonló gondja: az amerikaiak a héten bejelentették, hogy az orosz és fehérorosz játékosok semleges színekben indulhatnak az év utolsó Grand Slam-tornáján, éppúgy, mint a legtöbb ATP- és WTA-viadalon.

Borítókép: Djokovics és Medvegyev a tavalyi US Open-döntő előtt (Fotó: USTA/Garrett Ellwood)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.