Edzője mentette ki a budapesti medencéből a sportolót

Ijesztő jelenet zajlott le a budapesti vizes világbajnokságon: a műúszók egyéni szabadprogramjának döntőjében a medencében ájult el az amerikai Anita Alvarez, akit edzője, Andrea Fuentes mentett ki a vízből.

Magyar Nemzet
2022. 06. 23. 9:31
Anita Alvarez
Budapest, 2022. június 20. Az amerikai Anita Alvarez gyakorlata a szinkronúszó egyéni szabad kombináció versenyének selejtezõjében a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 20-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anita Alvarez befejezte produkcióját a műúszók egyéni szabadprogramjának döntőjében a budapesti vizes világbajnokságon. A nézőtéri taps azonban gyorsan aggódásba csapott át: a sportoló visszasüllyedt a medencébe.

A leggyorsabban Alvarez edzője, Andrea Fuentes reagált, ő mentette ki a vízből a műúszót, aki már nem először járt így karrierje során: tavaly a barcelonai olimpiai selejtezős versenyen is teljesen kimerült a gyakorlatától.

– Néha elfelejtjük, hogy ez megesik a nagy fokú kitartást igénylő sportágakban, mint a maratonfutás, a kerékpár vagy a sífutás. A mi sportágunk sem különbözik, mi is a határainkat feszegetjük, csak éppen a medencében – fogalmazott az edző, aki hangsúlyozta: Alvarez az ijesztő eset ellenére jól van.

– Az orvosok mindent rendben találtak: pulzust, oxigénszintet, vérnyomást… Anita is jól érzi magát, de az orvosokkal együtt fogjuk eldönteni, hogy a csapatversenyben elindulhat-e – mondta Fuentes.

Az esetről a világbajnokság szervezői közleméynt adtak ki csütörtökön. Ebben Prof. Merkely Béla, a FINA Világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője az alábbi tényezőkre hívja fel a figyelmet:

– amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe

– a szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot

– a szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe

– miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra

– a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását; szerencsére, az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségügyi károsodás nem érte

– miután a versenyzővel ez már korábban is megtörtént, az edzőjét nem érték váratlanul a történtek – a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek.

 

Borítókép: Anita Alvarez (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.