Magyarázkodásban már a magyar edzőket idézi az olaszok kapitánya

Tegnap Olaszország simán 3-0-ra kikapott Argentínától a londoni Wembley-ben, ahol az Európa-bajnok és a Copa America-győztes válogatott mérkőzött meg. Az olaszok szövetségi kapitánya, Roberto Mancini szerint nincsen semmi meglepő a vereségben, rutintalanok a squadra azzurra labdarúgói.

Magyar Nemzet
2022. 06. 02. 8:28
Italy vs North Macedonia
epa09847832 Italy's head coach Roberto Mancini reacts during the FIFA World Cup Qatar 2022 play-off qualifying soccer match between Italy and North Macedonia at the Renzo Barbera stadium in Palermo, Sicily, Italy, 24 March 2022. EPA/CARMELO IMBESI Fotó: EPA/CARMELO IMBESI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az argentin labdarúgó-válogatott simán, 3-0-ra legyőzte Olaszországot a Finalissimára keresztelt gálamérkőzésen, amelyen Európa és Dél-Amerika legjobbja, a két aktuális kontinensbajnok mérkőzött meg egymással.

A magyarokkal azonos Nemzetek Ligája-csoportban szereplő olaszok szövetségi kapitánya a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón nem rukkolt elő semmilyen észszerű magyarázattal. A semmitmondó nyilatkozata a legrosszabb magyar időket idézte, amikor minden vereségre volt itthon kifogás. Na, de nézzük, mit is mondott az olasz mester!

Az első félidőben mindkét bekapott gól előtt hibáztunk, addig a pillanatig kiegyenlített volt a játék. Aztán átvették az irányítást az argentinok. A második félidőben jó lett volna legalább egy gólt lőnünk ahhoz, hogy visszajöjjünk a meccsbe, de túl keveset tettünk ahhoz, hogy erre gondolhassunk

– fogalmazott Mancini. A folytatásban előjött a fiatal, nemzetközi szinten rutintalan játékosokkal, mint a vereséget előidéző egyik legfontosabb faktorral.

Nem lesz könnyű az újraépítkezés. Mindent meg kell tennünk, hogy gyors és sikeres legyen a generációváltás, és hogy az újak gyorsan tanuljanak. Sajnos a fiataljaink jelentős része nem is játszik a Serie A-ban. Az argentinok elleni csapatban azonban voltak olyan játékosok, akik fontosak lesznek, és miután visszanyerték az erőt, újra jól fognak játszani – mondta a Mister.

Mancini nyilván az első számú csatártehetségre, a hosszú ideje sérüléssel bajlódó Federico Chiesára gondolt, aki szárnyalt a tavalyi Eb-n, a hiányában nagyon halovány az olaszok támadó játéka.

Az olaszok kezdőcsapatában nem hemzsegtek a fiatalok, a rutintalanságra való hivatkozás tehát nem állja meg a helyét. A kezdő tizenegy tagjai és a csereként beállt játékosok közül szinte mindenki tapasztalt labdarúgónak mondható.

G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (Lazzari, a szünetben), Emerson Palmieri (Bastoni, 77.) – Pessina (Spinazzola, 62.), Jorginho, Barella – Bernardeschi (Locatelli, a szünetben), Belotti (Scamacca, a szünetben), Raspadori.  Sokat elmond Mancini csapatáról, hogy a Juventusban stabil csere, Federico Bernardeschi viselte a 10-es számú dresszt. Di Lorenzo Nápolyban játszotta végig szinte a teljes szezont. Bonucci és a gauchók ellen a válogatottságtól búcsúzó Chiellini a Juventusban játszott, a balhátvéd, Emerson Palmieri a Chelsea kölcsönjátékosaként Lyonban töltötte a szezont.

Pessina az Atalanta, Jorginho a Chelsea, Barella az Inter középpályájának a motorja. Bernardeschi szenvedett a Juventusban, Belotti volt a Torino első számú centere, Raspadori a Sassuolóban hívta fel magára a figyelmet.

A két középső védőt leszámítva nem túl magas a csapat átlagéletkora, Mancini nyugodtan alapozhat a jelenlegi keretre. Ideje lesz, a katari vb-re nem jutott ki a csapatával, de még nem kell komolyan gondolnia a generációváltásra. És ha Zaniolo kibékül Zaccagnival, le tudják zárni a vitatott nőügyet, akkor két újabb értékes játékossal bővülhet az olasz keret.

Borítókép: Mancini fölöslegesen magyarázkodott (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.