Mancini meglepő döntést hozott az olaszok leégése után

Roberto Mancini szövetségi kapitány hétfőn bejelentette, hogy folytatja-e a munkát az olasz labdarúgó-válogatott élén, miután tanítványaival nem jutott ki a novemberi, katari világbajnokságra.

Magyar Nemzet
2022. 03. 28. 14:59
Italy vs North Macedonia
epa09847832 Italy's head coach Roberto Mancini reacts during the FIFA World Cup Qatar 2022 play-off qualifying soccer match between Italy and North Macedonia at the Renzo Barbera stadium in Palermo, Sicily, Italy, 24 March 2022. EPA/CARMELO IMBESI Fotó: EPA/CARMELO IMBESI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazzetta dello Sport és az Il Corriere dello Sport lapok hétfő reggel számoltak be arról, hogy Roberto Mancini szövetségi kapitány úgy döntött, marad az olasz labdarúgó-válogatott élén annak ellenére is, hogy fiaival kudarcot vallott az Észak-Macedónia elleni, múlt csütörtöki pótselejtezőn, így nem jutottak ki a katari világbajnokságra, ami zsinórban másodszor esett meg velük. Az 57 éves szakember később, a keddi, Törökország mérkőzés előtti sajtótájékoztatón az értesüléseket maga is megerősítette:

– Sokat beszélgettünk az elmúlt napokban, és úgy látom, hogy ugyanolyanok az elképzeléseink mindennel kapcsolatban. Néhány nap múlva újra leülünk, de most fókuszáljunk a holnapi meccsre, utána meglátjuk, miben tudnánk fejlődni a jövőben.

A hatalmas csalódottság ellenére boldog vagyok, hogy értékelik azt a munkát, amit az elmúlt négy évben elvégeztem. Az Európa-bajnoki győzelem nem az egyetlen jó dolog volt, amit elértünk. A srácok megérdemlik a dicséretet az érdemeikért, különleges játékosokról és kivételes csapatról van szó – vélekedett a tréner.Mancini ezután arra is kitért, szerinte mit csinálhattak volna jobban a vb-selejtezők során.

– Meg kellett volna nyernünk a csoportunkat, Svájcot legalább két ponttal megelőzve. Bázelben 3-0-ra kellett volna győznünk. Szeptembertől nem voltunk szerencsések, de nem okolhatom a fiúkat emiatt, mivel mindig jól játszottak, csak pontatlanok voltak. Hibáztunk néhányszor, kihagytuk a helyzeteinket. Ki fogjuk elemezni a hibáinkat, most felesleges ezekről beszélnünk. Nem akarunk kifogásokat keresni.
 

 

A csalódást keltő vereségek után gyakori, hogy a vezetőedzőt veszik elő a kudarc miatt, Itáliában azonban nem így történt. Az olasz labdarúgó-szövetség bizalmat szavazott Mancininek, és ő is a maradás mellett döntött.

– Ilyen dolgok nem fordulnak elő gyakran a futballban. Mi mindig a legjobbunkat nyújtottuk az elmúlt négy évben. Támadó felfogásban játszottunk, a győzelmekért hajtottunk. Elértünk valamit, de néha a labdarúgás ilyen, a dolgok egy éjszaka alatt megváltozhatnak – fogalmazott a szövetségi kapitány, majd elmondta, szerinte milyen területen kell fejlődniük: – Lehetőségünk lesz arra, hogy fiatal játékosokat is bevessünk, remélhetőleg a kluboknál is több esélyt kapnak majd. Ez létfontosságú lenne. Rengeteg olyan fiatal futballista van, aki bekerülhet a válogatottba, és sikeres lehet a jövőben. Észre kell vennünk a fiatalokban rejlő lehetőségeket. A mostani csapatomat néhány emberrel kiegészítve, megnyerhettük volna a világbajnokságot. Most a két év múlva megrendezendő Európa-bajnokságra kell koncentrálnunk, hogy oda kijussunk.

Meg akartam nyerni a csapattal az Eb-t és a vb-t. A világbajnoki címre még várnom kell, de szeretem a munkám, és valami fontosat akarok létrehozni. A csalódottságunkat leszámítva a munka folytatódik tovább – húzta alá az olasz mester.

A Squadra Azzurra legközelebb kedden 20.45-kor Törökország ellen lép pályára, a pótselejtezős torna harmadik helyéért csapnak össze. Júniusban a Copa Americán diadalmaskodott Argentína lesz a regnáló Európa-bajnok ellenfele, majd a Nemzetek Ligája A-divíziójában Németország, Magyarország és Anglia válogatottja ellen folytatja az olasz nemzeti csapat.
 

 

Borítókép: Roberto Mancini szövetségi kapitány az Észak-Macedónia elleni mérkőzésen (Fotó: EPA/Carmelo Imbesi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.