A Bayern München nyolcgólos meccsen győzte le Szoboszlaiékat

Az idén kupagyőztes RB Leipzig sokáig nem tudta tartani a lépést hazai pályán a bajnoki címvédő Bayern Münchennel a Német Szuperkupában. Az idény első trófeáját elhódító bajorok 5-3-ra győztek, de a meccs gyakorlatilag már az első félidő végén, 3-0-s vendégelőnynél eldőlt, ami után a derekas lipcsei hajrá is kevés volt.

Magyar Nemzet
2022. 07. 30. 22:36
Sadio Mané
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindhárom magyar labdarúgó a kezdőben kapott helyet az RB Leipzig csapatában, a kapuban, a védelemben végig is játszotta a Szuperkupát, s lényegében is, akit a 91. percben cseréltek le. Sok örömük azonban sokáig nem lehetett a meccsben

Ha azt vesszük, mindkét csapat klasszikus center nélkül állt fel, a Leipzignél Emil Forsberg és a nyári átigazolási szezon slágerének induló, de végül Lipcsében maradó Christopher Nkunku volt legelöl, a Bayern pedig úgy kezdte meg a utáni korszakot, ahogy azt Julian Nagelsmann edző megígérte: két csatárral, akik ezúttal a Liverpoolból igazolt és az ősbayernes voltak.

Mindössze negyedóra kellett a Bayernnek ahhoz, hogy bizonyítsa, a Barcelonába távozott Lewandowski nélkül is képes a gólszerzésre: egy szöglet után Konrad Laimer röviden szabadított fel, a labda Jamal Musialához került, aki a lipcsei védők lábai között Gulácsi kapujába lőtt – 0-1.

Laimer hibája azért is volt érdekes, mert a két klub között miatta volt feszültség a döntő előtt, a bajorok ugyanis szeretnék leigazolni az osztrák középpályást, aki költözne is Münchenbe. Rosszmájúak lennénk, ha azt mondanánk, ezen a meccsen ezért dolgozott…

A Bayern abszolút fölényben játszott, és a 31. percben máris kettővel vezetett, Mané góllal debütált az első bajor tétmeccsén. Serge Gnabry ugrott ki a leshatáron, majd ziccerbe hozta a szenegálit – 0-2.

Az első félidő végéig tartotta a negyedóránként egy gól átlagot a Bayern, ugyanis a 45. percben szép passzjáték végén Benjamin Pavard lőtt Gulácsi kapujába – 0-3.

Úgy tűnt, hogy eldőlt minden, a második félidő csak formalitás. A Leipzig azonban az élet jeleit mutatta, előbb Szoboszlai szöglete után André Silva találta el a kapufát, majd az 59. percben összejött a lipcsei szépítés: Nkunku szöglete után Marcel Halstenberg fejelt gólt – 1-3.

A Bayern viszonylag hamar lehűtötte a kedélyeket, a 66. percben Gnabry góljával újra háromgólosra nőtt a vendégelőny, hiába védett előtte bravúrral Müller lövésénél Gulácsi, a kipattanónál már tehetetlen volt – 1-4.

Három perccel később megszületett az ötödik bajor gól, de Mané szép emelését les miatt nem adták meg. A 76. percben aztán Dani Olmo harcolt ki tizenegyest a Leipzignek, amelyet Nkunku értékesített, így 5-1 helyett máris 4-2 lett, s a lipcseiek reményt kaptak – 2-4.

Az utolsó negyedórára felszívta magát a Leipzig, Mané újabb lesgólt szerzett ugyan, de a 89. percben Szoboszlai gólpasszából Olmo volt eredményes – 3-4.

Ki hitte volna ezt akár csak húsz perccel korábban is?

A nagy fordulat azonban elmaradt, a maratoni, nyolcperces hosszabbítás legvégén Leroy Sané góljával dőlt el végleg, hogy a Bayern nyer, méghozzá a mérkőzés egésze alapján megérdemelten – 3-5.

A tanulság, hogy a Lipcsétől negyedórányi jó futball kevés a Bayern ellen, amely a tizedik alkalommal hódította el a Német Szuperkupát.

Borítókép: Sadio Mané három gólt szerzett, de csak egyet adta meg (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.