Fityiszt mutatott a Bayern Münchennek, róla beszél a világ!

Egy svájci kapus fékezte meg a Bayern München gólhengerét. Yann Sommer Bundesliga-rekordot jelentő 19 védést mutatott be a bajorok ellen szombaton, s a világklasszis teljesítményével lényegében sokgólos vereségtől óvta meg a Mönchengladbach csapatát. Peter Schmeichel szerint ő az egyik leginkább alulértékelt kapus Európában.

2022. 08. 28. 10:13
Bayern Munich - Bor. Mönchengladbach
Bayern Munich-Bor. Mönchengladbach Fotó: SVEN HOPPE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futószalagon termelte a gólokat a Bayern München, amely az idénybeli első négy tétmeccsét úgy nyerte meg, hogy azokon összesen húsz gólt szerzett, azaz átlagban mérkőzésenként ötöt. 

Aztán szombaton Yann Sommer nézett farkasszemet a bajor támadógépezettel, amelynek rögvest kavics került a fogaskerekei közé.

Bayern München–Mönchengladbach 1-1. Az eredmény, a Bayern hazai pályán való pontvesztése önmagában meglepetés, de nem írja le a részleteket. Az ördög – jelen esetben Yann Sommer – ugyanis abban rejlik.

Szó sincs ugyanis arról, hogy a Bayern támadójátéka hirtelen megfeneklett volna. Julian Nagelsmann csapata ugyanazokat az erősségeit megmutatta a Gladbach ellen is, mint a korábbi meccseken, azaz nagy sebességgel, bátran próbálkozva, sokszor felvállalva az egy az egy elleni szituációkat, sikeresen törte fel az ellenfél védelmét. Csak aztán a legtöbbször Sommer közbeszólt.

Beszédesek a számok is: a Bayern 35 lövéssel kísérletezett (gondoljunk csak bele, durván két és fél percenként eggyel), ezekből húsz el is találta a kaput, de csak egyetlenegyből lett gól.

Leroy Sané járt sikerrel, aki a 83. percben lőtte be a Bayern egyenlítő gólját, miután a tizenhatoson belülről, kapásból, Sommer szemszögéből takarásból tüzelt ügyesen az alsóba. Ezt az egy lövést leszámítva mindig a svájci kapus nyerte a bajor támadókkal szembeni csatát, többször is bravúrral hatástalanítva Serge Gnabry és társai támadásait.

Sommer hőstettei:

Sommer összességében tehát 19 védést mutatott be a Bayern ellen, s ezzel új Bundesliga-rekordot állított fel. A korábbi csúcs Alexander Schwolow nevéhez fűződött, aki idén januárban, ugyancsak a bajorok ellen 14-szer védett a Freiburgban.

Csak hangsúlyosabbá teszi Sommer mostani teljesítményét, hogy a Bayern 3,27-es xG-mutatóval (várható gólok) fejezte be a meccset. Hogy mégis csak egyszer talált be, az mindenképpen a svájcit dicséri.

– Ő a világ legjobb kapusa, és ezt bizonyítja minden áldott héten, tavaly a Bayern elleni első meccsünkön is megmutatta ezt – fogalmazott kissé talán elfogultan Joe Scally, a Mönchengladbach amerikai válogatott védője Sommerről.

Európa egyik legjobbja

Elfogultsággal ugyanakkor nem vádolható Peter Schmeichel, akinek semmi köze sincs Sommerhez, ugyanakkor a világ egykori legjobb kapusaként, az első BL-győztes Manchester United és az Eb-győztes dán válogatott sztárjaként a véleménye számottevő.

– Yann Sommer az egyik leginkább alulértékelt kapus Európában – jelentette ki Schmeichel. – Lehet, hogy nem ő a legnagyobb, de az, ahogyan teljesít, arra nem sok kapus képes.

A korábbi 109-szeres holland válogatott Rafael van der Vaart pedig azt mondta a svájciról, hogy lábbal jobb, mint a Schalke legtöbb mezőnyjátékosa. – Ez nem vicc, komolyan így gondolom – nyomatékosította a Real Madridot is megjárt középpályás.

A Bayern ellen Sommer az egyéb képességeit is megvillantotta, de valóban nem először. Évek óta a Bundesliga három legjobb kapusa között tartják számon Manuel Neuer (Bayern München) és számunkra hízelgően (RB Leipzig) mellett. 

A 2019–2020-as Bundesliga-idényben például Sommer lett az idény legjobb kapusa az említett páros előtt, miután abban az évadban ő mutatta be a legtöbb védést (126) és neki volt a legmagasabb a védési hatékonysága (75 százalék).

Hajlamosan vagyunk azt hinni, hogy a világ legjobb kapusai a legnagyobb klubokban védenek, de ez nem feltétlenül igaz. Sommer valószínűleg megállná a helyét bármelyik topcsapat kapujában is, ám 33 évesen már valószínűleg nem lesz neki feljebb a Mönchengladbachnál, amely 2014-ben az FC Baseltől igazolta le kilencmillió euróért a Barcelonába távozott pótlására.

Mégis hiányzik Lewandowski?

Aztán persze lehet egy másik vetülete is a szombati Bayern-meccsnek: az ilyen mérkőzésekből látszik, hogy mégiscsak hiányozhat a müncheni csapatból egy vérbeli góllövőcsatár Barcelonába távozása után, akinek olykor a füléről is a kapuba pattan a labda. 

Ez a felvetés persze nem kisebbíti Sommer érdemeit.

Borítókép: Yann Sommer akcióban a Bayern München elleni bajnokin (Fotó: Sven Hoppe)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.