Korábbi játékosa stábtagként tér vissza az Üllői útra

A Ferencváros a Crvena zvezda, a Monaco és a Trabzonspor ellen játszhat az Európa-liga csoportkörében.

Magyar Nemzet
2022. 08. 26. 13:34
null
Pozsony, 2022. július 27. A Ferencváros játékosai ünnepelnek, miután második góljukat szerezték a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezõjének második fordulójában játszott Slovan Bratislava – Ferencváros visszavágó mérkõzésen Pozsonyban 2022. július 27-én. MTI/TASR/Martin Baumann Fotó: Martin Baumann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros négy idényen belül harmadszor várta érdekeltként a labdarúgó Európa-liga csoportkörének sorsolását, a kiegyensúlyozott nemzetközi teljesítmény elismeréseként pedig idén a harmadik kalapba sorolták a magyar bajnokot, ugyanarra a szintre, mint a sorozat két német csapatát (Freiburg, Union Berlin) vagy a Fradit tavaly oda-vissza verő Real Betist.

Az FTC a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdte a 2022/23-as idényt, a kazah Tobol és a szlovák Slovan búcsúztatása után az azeri Qarabag elleni párharcot elveszítette, így került át a második számú kupasorozat kvalifikációjába, ahol az ír Shamrock Roverst magabiztosan győzte le.

Az Európa-liga magyar szempontból idén a Ferencváros szereplése mellett azért is különleges lesz, mert a 2023. május 31-i döntőnek a budapesti Puskás Aréna ad otthont.

A finálé nagykövete a Fradi korábbi labdarúgója, Gera Zoltán, aki 2010-ben, a Fulham színeiben szerepelt az első El-döntőn, a pénteki sorsoláson pedig a csapatok nevét tartalmazó golyók kihúzásával járult hozzá a csoportok kialakulásához.

Gera a harmadik kalap csapatai közül utolsónak hagyta a Ferencvárost, így a magyar bajnok a szerb Crvena zvezda és a francia Monaco mellé került, majd a negyedik kalapból a török Trabzonsport is megkapta.

A belgrádi klubot a játékosmegfigyelésért felelős Marko Marin képviselte a sorsoláson, aki tavaly még a Fradi játékosa volt.

Az El-csoportkör szeptember 8-án kezdődik és az év végi világbajnokság miatt szokatlanul korán, november 3-án ér véget, a pontos menetrend később dől el.

A csoportok első helyezettje az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jut, a csoportmásodikok ugyanezért rájátszást vívnak majd a Bajnokok Ligája-négyesek harmadik helyezettjeivel. Az El-csoportharmadikok tavasszal az Európa-konferencialigában szerepelhetnek, a csoportutolsók számára ősszel véget ér a 2022/23-as nemzetközi idény.

Az Európa-liga csoportbeosztása (a magyar légiósokkal)

A csoport: Arsenal (angol), PSV Eindhoven (holland), Bodö/Glimt (norvég), FC Zürich (svájci)
B csoport: Dinamo Kijev (ukrán), Rennes (francia), Fenerbahce (török, Szalai Attila), AEK Larnaca (ciprusi, Gyurcsó Ádám)
C csoport: AS Roma (olasz), Ludogorec (bolgár), Real Betis (spanyol), Helsinki JK (finn)
D csoport: SC Braga (portugál), Malmö (svéd), Union Berlin (német, Schäfer András), Union Saint-Gilloise (belga)
E csoport: Manchester United (angol), Real Sociedad (spanyol), Sheriff Tiraspol (moldovai), Omonia Nicosia (ciprusi, Lang Ádám)
F csoport: SS Lazio (olasz), Feyenoord (holland), Midtjylland (dán), Sturm Graz (osztrák)
G csoport: Olimpiakosz (görög), Qarabag (azeri), SC Freiburg (német, Sallai Roland), Nantes (francia)
H csoport: Crvena zvezda (szerb), AS Monaco (francia), Ferencváros (magyar), Trabzonspor (török)

Az Európa-konferencialiga csoportbeosztása (a magyar légiósokkal)

A csoport: Basaksehir (török), Fiorentina (olasz), Hearts (skót), RFS (lett)
B csoport: West Ham United (angol), FCSB (román), Anderlecht (belga), Silkeborg (dán)
C csoport: Villarreal (spanyol), Hapoel Beer-Seva (izraeli), Austria Wien (osztrák), Lech Poznan (lengyel)
D csoport: Partizan Beograd (szerb), 1. FC Köln (német), Nice (francia), Slovacko (cseh),
E csoport: AZ Alkmaar (holland, Kerkez Milos), Apollon (ciprusi), Vaduz (liechtensteini), Dnyipro (ukrán)
F csoport: Gent (belga), Molde (norvég), Shamrock Rovers (ír), Djurgarden (svéd)
G csoport: Slavia Praha (cseh), CFR Cluj (román), Sivasspor (török), Ballkani (koszovói)
H csoport: FC Basel (svájci, Szalai Ádám), Slovan Bratislava (szlovák, Holman Dávid), Zalgiris (litván), Pjunik Jereván (örmény)

Borítókép: a Ferencváros ismét El-csoportkörre készülhet (Fotó: MTI/TASR/Martin Baumann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.