Ten Hag kihagyta Ronaldót, majd az egekig magasztalta

Erik ten Hag, a Manchester United új vezetőedzője nem fogta vissza magát a Liverpool elleni 2-1-es győzelem, az új idény első bajnoki sikere után. A Vörös ördögök vezetőedzője churchilli magasságba emelkedve arról beszélt, új korszak kezdődött a klubnál, amelyben a hétfő este mellőzött két kulcsjátékos, Cristiano Ronaldo és Harry Maguire jövője is biztosított. Igaz, közben kicsúszott a száján egy trágárság. Napokon belül eldől, hogy csak fellengzősen fogalmazott, vagy a nyilatkozatával valóban lezárt egy hetek óta húzódó kérdést

Magyar Nemzet
2022. 08. 23. 8:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez nem a vég. Nem is a vég kezdete. De talán ez a kezdet vége.” Sir Winston Churchill fogalmazott így beszédében 1942-ben az el-alameini győzelem után.

Ezek a szavak azóta számos szónokot megihlettek. Most ezek sorába lépett Erik ten Hag. A Manchester United holland vezetőedzője a klub élén aratott első – ráadásul az ősi rivális Liverpool feletti – győzelem után érezte szükségét annak, hogy ihletetten fogalmazzon. 

– Ez még csak a kezdet, egy új korszak kezdete – jelentette ki a hazai pályán elért 2-1-es siker után.

 

Ten Hag kihagyta a kezdőtizenegyből Cristiano Ronaldót és a csapatkapitány Harry Maguire-t. Előbbit az utolsó percekre ugyan beküldte, de az időhúzó csere szerepét nem CR7-re szabták.

 

A holland tréner szavait úgy is értelmezhetnénk, az új érát a két szeretve gyűlölt klasszis nélkül képzeli el. Ő maga is érezhette ezt a feltételezést, mert a két játékosra vonatkozó kérdés nélkül hozzátette: 

– Mindketten csodálatos játékosok. Szerepet játszanak majd a jövőben, a közeli jövőben, úgy értem.

Ebből már össze is áll a churchilli beszéld parafrázisa: új korszak kezdődött, ami azonban nem a véget jelenti Ronaldónak.

Erik ten Hag
Erik ten Hag Fotó: AFP

Ten Hag részletesen is beszélt arról, milyen játékot is várt el a csapatától.

 

S kimondott egy nagy igazságot: nem a taktika dönt, hanem a csapat mentalitása.

 

– Más megközelítést akartam, másfajta hozzáállást. Elégedették tesz az a felfogás, amit a játékosok ma a pályán mutattak. Beszélhetünk taktikáról, de minden a hozzáálláson múlik. Most mindenki láthatta, milyen a helyes hozzáállás, volt kommunikáció, harci szellem és igazi csapatot láthattunk a pályán. Ez a lényeg, mert azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy ez a csapat képes jól futballozni.

Ezen a ponton Ten Hag szájából kicsúszott a legtöbbet használ, f-betűs angol szó, amit a Sky Sports riportere csak f-bombaként azonosított, és a bevetéséért a nézők elnézését kérte.

– Ez még csak a kezdet, alázatosnak kell maradnunk, sokkal jobban tudunk játszani, ha jobban megőrizzük a higgadtságot. Nem az számít, hogy mit mondasz, hanem az, hogyan cselekszel. Azt mondtam a csapatnak, kevesebb duma kell és több játék. Megmutattuk, hogy olyan csapat vagyunk, amelyik bátor és képes harcolni.

Mit mond majd Erik ten Hag akkor, ha a United történetesen megnyeri a Premier League-et? Churchill rajongói előre retteghetnek…

Varane és Ronaldo a három vezér

A holland tréner külön szót ejtett a kulcsjátékosokról, Varane-ról, az új igazolástól, Casemiróról, aki a meccset már a helyszínen tekintette meg, és persze Ronaldóról.

– Igazi vezér. Olvassa a játékot, tudja, hogyan kell nyerni. Pályafutása során rengeteg trófeát nyert, és fontos, hogy legyen egy ilyen vezér a csapatban. Itt van Varane, immár Casemiro is és Ronaldo, akik utat mutatnak a fiatalabbaknak, akik még nem nyertek trófeákat. Ez a célunk, amit el akarunk érni, trófeákat akarunk nyerni, ezért remélem, hogy e játékosok jelenléte hatalmas ösztönzést jelent majd a többieknek. Nem is kellene említenem Harry Maguire-t és Ronaldót, csodálatos játékosok, és szerepet játszanak a jövőben, a közeli jövőben is. Mindig nehéz kihagyni bizonyos játékosokat, de döntéseket kell hoznom – próbálta magyarázni Ten Hag a két sztár mellőzését.

Jürgen Klopp: Az életünkért fogunk harcolni

Manchesterben fellélegezhetnek, Liverpoolban azonban tovább mélyül a válság, a csapat három forduló után is nyeretlen. Jügen Klopp, a Vörösök vezetőedzője szokás szerint nem beszélt mellé.

– A meccs pontosan úgy kezdődött, ahogy azt vártuk, ahogy a United szurkolói remélték. Agresszívebbek voltak, mint mi, az ő akaratuk érvényesült. Kaptunk egy gólt, aminél teljesen másképp kellett volna védekeznünk, de a gólok már csak ilyenek. Az első félidő második felében már jobbak voltunk, voltak komoly lehetőségeink. A szünetben átvettünk néhány szituációt, amit szerettem volna, ha többször alkalmazunk, de a folytatásban szinte rögtön gólt kaptunk. Ezt követően kicsit elsiettük a dolgokat, szereztünk egy gólt, de összességében nem voltunk elég jók, ezért kaptunk ki. Nem akarom túlragozni, kikaptunk. Máskor, amikor jobban kijön a lépés, talán fordítottunk volna, de ez van. Szombaton hazai pályán meg kell mutatni, hogy tudunk jól játszani, végre tűzbe kell jönnünk, az életünkért fogunk harcolni – fogadkozott a német tréner.

Borítókép: a kispadról figyelte a meccset, csak az utolsó percekre állt be (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.