Egy edző, aki kiguberálja a leselejtezett német futballsztárokat

Mario Götzének a PSV Eindhovenben adott új esélyt, amit most Julian Draxler kaphat meg tőle Lisszabonban. Roger Schmidt, a Benfica vezetőedzője lehet a lecsúszott német futballtehetségek megmentője.

Magyar Nemzet
2022. 09. 02. 12:41
Julian Draxler
Julian DRAXLER (GER), action, duels versus Sun MENACHEM (ISR) soccer Laenderspiel Germany - Israel 2-0, on March 26th, 2022 in Sinsheim PreZero Arena. Sven Simon Photo Agency GmbH & Co. Press Photo KG # Princess-Luise-Str. 41 # 45479 M uelheim / R uhr # Tel. 0208/9413250 # Fax. 0208/9413260 # GLS Bank # BLZ 430 609 67 # Kto. 4030 025 100 # IBAN DE75 4306 0967 4030 0251 00 # BIC GENODEM1GLS # www.svensimon.net ##UEFA regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/ or quasi -Video##. (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SvenSimon / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SvenSimon / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég írtunk arról, hogy Mario Götze, aki két éve munkanélküliként tengődött, az Eintracht Frankfurtban visszatért a futball legnagyobb színpadára a Bundesligában és nemsokára a Bajnokok Ligájában is. Ez pedig nem sikerült volna neki, ha 2020 októberében Roger Schmidt nem dob neki mentőövet a PSV Eindhovenben, amikor senki másnak nem kellett. Götze két év alatt felépítette magát a német edző segítségével, aki most Julian Draxler számára ad hasonló segítséget.

Schmidt idén nyáron köszönt el a PSV-től, és vette át a portugál Benfica irányítását, amelyben az átigazolási időszak utolsó napján kölcsönvette Draxlert az idény végéig a Paris Saint-Germaintől, amelyben a sok sztárjátékos mellett legjobb esetben is csak csere lehetett volna, ahogy az elmúlt években is történt.

Draxler vesszőfutása

A 2014-es világbajnokságon mindössze 14 percet játszott Draxler, a Brazília ellen 7-1-re megnyert elődöntőben állt be csereként a német válogatottba. Ajándék volt neki minden perc, húszévesen világbajnoknak vallhatta magát a Schalke tehetségeként, és Németországban mindenki úgy gondolta, hogy négy év múlva ő lehet az egyik vezére a címvédő együttesnek.

Ki hitte volna akkor, hogy Joachim Löw csapata a 2018-as vb-n szégyenszemre már a csoportkörben kiesik, a lassú és körülményes Draxler pedig az egyik bűnbakja lesz a kudarcnak?

Négy év alatt sok minden változott a technikás középpályás életében, és nem mondhatjuk, hogy a jó irányba. Draxler 2017 januárjában wolfsburgi átszállással igazolt a PSG-hez, ami akkor jó húzásnak tűnt, hiszen ő volt a feltörekvő francia sztárcsapat kreatív központja. Első párizsi mérkőzései egyikén, a Barcelona elleni BL-nyolcaddöntő első meccsén például gólt szerzett és nagyszerűen játszott, a PSG pedig a 4-0-s győzelemmel lenyűgözte a világot. A visszavágó aztán Draxler sorsára is kihatással volt.

A Neymar-balhé

A Barca kisebb csodát téve 6-1-re nyert a visszavágón, a mérkőzése hőse pedig a két-két gólt és gólpasszt jegyző volt. Párizs katari urai valószínűleg aznap eldöntötték, hogy mindenáron megszerzik a brazilt. Az ár végül a bődületes világrekordot jelentő 222 millió euró volt, Neymar érkezésével pedig nagyobb árnyék vetült Draxlerre, mintha az Eifel-torony tövében álldogált volna.

Fél évig tartott a német királysága a PSG-nél, 2017 nyara óta csak másodhegedűs lehet. 2019-ben össze is balhézott Neymarral, a Montpellier ellen 3-2-re elveszített bajnoki után a két kiskakas csaknem összeverekedett az öltözőben, Draxler önzőséggel vádolta a brazilt, aki jól helyre tette őt a következő szöveggel: 

„Ki vagy te, hogy így beszélj velem? Az egyetlen, amire képes vagy, hogyan passzold hátra a labdát!”

Az ember érzése tényleg az, hogy Draxler képletesen csak hátrafelé játszik, mert még ott sem tart, mint húszéves korában. És most elsősorban azért döntött a klubváltás mellett, mert szeretne ott lenni a német válogatottban a katari vb-n, újabb négy évvel a legutóbbi torna után ugyanis már a kerettagsága sem volt biztos a PSG kispadjáról.

Götzének bejött a PSV, meglátjuk, hogy a még mindig csak 28 éves Draxlernek hogyan ízlik majd a Benfica.

Borítókép: Julian Draxler a német válogatottban, amelyben eddig 58-szor lépett pályára (Fotó: Frank Hoermann/Sven Simon/SvenSimon/dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.