Mario Götze még él, és futballozni sem felejtett el + videó

A 2014-es világbajnoki döntő német hőse, Mario Götze két év után visszatért a Bundesligába, és a negyedik bajnokiján meglőtte az első gólját az Eintracht Frankfurt mezében. Kevés labdarúgó volt annyira fent és annyira lent, mint a harmincéves középpályás, aki számára talán még a válogatottság sem elérhetetlen újra.

2022. 08. 29. 13:12
Mario Götze
28 August 2022, Bremen: Soccer: Bundesliga, Werder Bremen - Eintracht Frankfurt, Matchday 4, wohninvest Weserstadion. Frankfurt's 0:1 scorer Mario Götze (center) celebrates his goal with Kristijan Jakic (right) and Daichi Kamada. Photo: Carmen Jaspersen/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by CARMEN JASPERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: CARMEN JASPERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve méltatlan helyzetbe került Mario Götze. Nevelőklubja, a Dortmund 2020 nyarán nem hosszabbította meg a lejáró szerződését, és hónapokig munkanélküliként tengődött az egykor német Messinek kikiáltott tehetség.

Végül amikor már rég zajlottak a bajnokságok, a PSV Eindhoven októberben dobott neki mentőövet. A holland klub német edzője, Roger Schmidt volt az, aki nem hagyta teljesen odaveszni a játékost, aki a 2014-es vb-döntőben győztes gólt lőtt Argentína ellen, és ünnepelt hős volt szerte az országban.

Akkoriban a Bayern München játékosaként a határ a csillagos ég volt számára, de épp ekkor indult Götze mélyrepülése.

A vb után egyre fásultabban kezdett futballozni. A 2016-os Eb-n már szemet szúrt, hogy mennyire nincsen formában, de Joachim Löw szövetségi kapitány akkor még makacsul kitartott mellette. A Bayern nem, azon a nyáron visszatért Dortmundba. Egy-két hónappal később, 2016 őszén ritka anyagcsere-betegséget diagnosztizáltak Götzénél, ami választ adott a súlyproblémáira, a fáradságra és a lassulásra. Újabb fél évig nem futballozott, de a visszatérése után sem volt a régi, ezért engedte el a kezét végül a Dortmund is.

Mario Götze
Mario Götze újra lendületben. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/DPA/Carmen Jaspersen

Götze az elmúlt két idényben igyekezett összekapni magát Hollandiában, 77 tétmeccsen 18-18 gólt és gólpasszt ért el a PSV-ben, amellyel idén kupagyőzelmet ünnepelt, a nagy rivális Ajaxot legyűrve a döntőben. Hiába azonban a felfelé ívelő időszak, 63-szoros német válogatott játékosként nehéz volt nem süllyesztőként értékelni azt, hogy kiszorult a topligás mezőnyből.

Götze lényegében eltűnt az európai elitfutball radarjáról. A PSV-ben nyújtott teljesítménye azonban kinyitotta a kaput előtte a visszatéréshez.

Az Európa-liga-győztes, ezáltal BL-csoportkörös Eintracht Frankfurt négymillió euróért kivásárolta Götzét a PSV-től. A harmincéves középpályás így egy csapásra a Bundesligába és a legrangosabb nemzetközi kupába is visszatért, újra a legnagyobb színpadon mutathatja meg a képességeit. S úgy tűnik, érdemes lesz odafigyelni rá.

Eddig mind a négy Bundesliga-fordulóban kezdő volt a Frankfurtban, és vasárnap a Werder Bremen otthonában aratott 4-3-as győzelemből már góllal vette ki a részét. Götze a második percben lőtt szép gólt a tizenhatoson kívülről.

Mario Götze gólja:

– Csodálatos, hiszen régóta nem lőttem már gólt a Bundesligában, úgyhogy örülök neki, főleg, hogy szerintem fontos gól is volt. Ez volt az első találatom a csapatban, ami különlegessé teszi a napot számomra, és szerencsére végül a győzelmet is megszereztük, ami még fontosabb – értékelt Götze, aki egyébként az 58. találatát érte el a német élvonalban, ám 2019 decembere óta az elsőt.

Vissza a válogatottba?

Götze korábban a Kickernek idén elárulta, hogy a német válogatottba való visszatérésről sem tett még le, noha legutóbb 2017-ben lépett pályára a Nationalelfben.

– Jól kell játszanom és fittnek kell lennem – mondta Götze a válogatottságról. – Még nem mondtam le az idei vb-ről sem. Ha ott lehetek Katarban, boldog leszek, de nem erőltetem a kérdést. A legfontosabb, hogy jól játsszak és érezzem jól magam. A többit soha nem tudhatjuk előre.

A kapu valószínűleg itt is nyitva áll Götze előtt, ugyanis Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány nemrég ismerte el, hogy még a Bayern München edzőjeként szerette volna leigazolni a bajban lévő játékost 2020-ban, mert még mindig látott fantáziát benne, ám ez akkor nem jött össze. Flick azt is mondta, hogy immáron a válogatott élén rajta tartja a szemét az aranyemberen.

Götzének be kell lépnie a kapun, ahogy végül Frankfurtban tette.

Borítókép: Mario Götze gólját ünneplik a frankfurti játékosok a Werder Bremen ellen (Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Carmen Jaspersen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.