A nyár tanulsága Kvaradona tízmilliója, ami az NB I-ben csak álom

Lezárult az átigazolási időszak a futballpiacon, és több szempontból is a nyár egyik legérdekesebb vétele volt Hvicsa Kvarachelia, akit már Kvaradonának hívnak a Napoli-drukkerek – természetesen az isteni Diego után. Ami számunkra különösen érdekes: a grúz bajnokságból adtak el egy grúz labdarúgót tízmillió euróért topligába. Jó lenne hasonló hírről beszámolni a magyar futball vonatkozásában is, de ez még mindig álomnak tűnik.

2022. 09. 02. 9:21
Khvicha Kvaratskhelia
Napoli's Georgian forward Khvicha Kvaratskhelia (R) and Fiorentina's Brazil's defender Dodo go for a header during the Italian Serie A football match between Fiorentina and Napoli on August 28, 2022 at the Artemio-Franchi stadium in Florence, Tuscany. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a Napoli júliusban bejelentette a grúz Hvicsa Kvarachelia szerződtetését, néhány pillanatra mindenkinek elállt a szava Olaszországban. Nem a tízmillió eurós vételár fagyasztotta meg a levegőt, arra legfeljebb csak legyinthettek, mint a klubtörténet 35. legdrágább igazolására, inkább a mássalhangzó-tenger miatt kimondhatatlannak tűnő név akasztotta meg a szavakat.

Kvara kicsoda?

Persze nem kellett sok idő, hogy az olasz drukkerek becenevet találjanak a Dinamo Batumiból érkezett támadónak, akit nemes egyszerűséggel Kvaradonának neveztek el. Nápolyban, ahol vallásos áhítattal tisztelik az Isteni Diegót, azaz a 2020-ban elhunyt Diego Maradonát, az együttes történetének legfényesebb csillagát, különösen furcsa, hogy egy egyelőre nevesincs grúz focistát róla neveznek el.

Mégis a fején találhatták a szöget a túlzások városában, Kvaradona ugyanis remek formában kezdte az idényt a Napoliban. Első meccsén a Verona ellen gólt és gólpasszt jegyzett, a másodikon a Monza ellen duplázott. A 21 éves tehetségért máris megőrülnek Nápolyban, és ha mi azért annyira nem is szaladnánk előre, hogy Maradonához hasonlítsuk, de arra jó esély lehet, hogy az olasz klub megtalálta a Torontóba igazolt Lorenzo Insigne méltó utódját.

Méghozzá potom tízmillió euróért, ami persze a grúz Dinamo Batumi életében óriási eladási klubrekord volt.

S nemcsak az együttes, hanem a grúz bajnokság történetében is nagy eladási csúcsot jelent. Nekünk, magyaroknak pedig elgondolkodtató, hogy ha az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rangsorában 47. Grúzia (hazánk ugyanitt 27.) képes eladni a saját bajnokságából tízmillió euróért egy grúz játékost topligába, akkor az NB I-es klubok miért állnak olyan távol ettől az álomhatárnak tetsző összegtől.

Mi Vancsának örülhetünk

A magyar bajnokság eladási rekordja a Transfermarkt szerint Kvaradona tízmilliójának kevesebb mint a fele, 4,8 millió euró, amelyet ráadásul nem is magyar játékosért zsebelt be a csúcstartó Ferencváros, hanem a bosnyák Muamed Besicsért, akit ennyiért passzolt el az Evertonnak 2014-ben.

A lista második helyén is külföldi játékos található, az albán Myrto Uzuni, akit ugyancsak a Fradi értékesített négymillióért a spanyol Granadának idén januárban. Az adatbázis szerint a legdrágább, NB I-ből eladott magyarok Vancsa Zalán és Németh Krisztián, akikért három-hárommillió eurót fizettek. Mindkettejükön az MTK keresett pénzt, Vancsa most nyáron csatlakozott a Manchester Cityvel azonos érdekcsoportba tartozó belga Lommelhez, Némethet pedig még 2007-ben vitte el a Liverpool.

Vancsa esetében egyébként itthon ötmillió euróról szóltak a hírek, de még ez is messze van az említett tízmilliótól. Sajnos látóhatáron sincsen olyan magyar futballista jelenleg az NB I-ben, aki megközelíthetné a nyolc számjegyű álomhatárt a külföldre való eladással. 

A becsült piaci értékek alapján a magyar bajnokság jelenlegi legértékesebb magyar játékosa aki 2,8 millió eurót ér, de az FTC kapusa 31 évesen lassan már leszállóágba kerülhet a piacon. A következő magyar a sorban az Egyesült Államokból Fehérvárra hazatért Schön Szabolcs, akit mindössze másfél millióra tartanak.

A környező országok bajnokságainak legdrágábban eladott hazai játékosait vizsgálva is lemaradásban van az NB I.

Horvátországban Marko Pjaca 29,4 milliót ért meg a Juventusnak a Dinamo Zagrebből, Ukrajnában Andrij Jarmolenko 25 millióért távozott Dortmundba a Dinamo Kijevből, a román csúcsot Dennis Man tartja 13 millióval a FCSB-ből Parmába való váltással, Ausztriában Stefan Lainert 12,5 millióért vitte el a Mönchengladbach Salzburgból, Szerbiában Dejan Sztankovicsért 12,39 milliót fizetett a Lazio a Crvena zvezdának, Szlovákiában Milan Skriniarért 5,2 millió eurót kapott a Zsolna a Sampdoriától, Szlovéniában Jan Oblakot négymillióért adta el az Olimpija a Benficának.

Borítókép: Hvicsa Kvarachelia a Napoli mezében (Fotó: Alberto Pizzoli/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.