Ronaldo senkinek sem kellett, pedig pénzbőség jellemző a topfutballban

A nemzetközi átigazolási időszak utolsó napja a sztereotípiák mentén haladt. Volt klub, amelyik az utolsó pillanatra hagyta a kerete frissítését, és olyan is, amely meglepőnek tűnő vásárlással tömködte be a lyukakat. A Barcelona rengeteg ügyletet lebonyolítva uralta a piacot, a Liverpool a Juventus cserepadjáról igazolt labdarúgót. A nyári holtszezon slágertémája a transzferidőszak végére jutott nyugvópontra: hosszas útkeresés után eldőlt, Cristiano Ronaldo marad a Manchester Unitedben.

Munkatársunktól
2022. 09. 02. 8:12
Cristiano Ronaldo
Manchester United's Portuguese striker Cristiano Ronaldo reacts during the English Premier League football match between Brighton and Hove Albion and Manchester United at the American Express Community Stadium in Brighton, southern England on May 7, 2022. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP/Glyn KIRK

A nemzetközi átigazolási időszak utolsó napja a sztereotípiák mentén haladt. Volt klub, amelyik az utolsó pillanatra hagyta a kerete frissítését, és olyan is, amely meglepőnek tűnő vásárlással tömködte be a lyukakat. A Barcelona rengeteg ügyletet lebonyolítva uralta a piacot, a Liverpool a Juventus cserepadjáról igazolt labdarúgót. A nyári holtszezon slágertémája a transzferidőszak végére jutott nyugvópontra: hosszas útkeresés után eldőlt, Cristiano Ronaldo marad a Manchester Unitedben.

Az európai topligákra vonatkozó nemzetközi átigazolási időszak tegnap éjfélkor zárult. A nagy volumenű üzleteket már korábban nyélbe ütötték a klubok, a június 30-án kezdődött „holtszezonban” két csatárzseni klubváltása uralta a napirendet. A Barcelonába szerződő nyolc év után távozott a Bayern Münchentől, a lengyel aranycipőst a Liverpoolból érkezett pótolja – az eddig látottak alapján – sikeresen. 

átigazolása kevésbé volt meglepetés, hiszen a dortmundi szerződésében benne foglaltatott, hogy rögzített áron mozdítható a nyáron. A hatvanmillió eurót végül a Manchester City fizette ki, a 22 éves norvég támadó azóta több Premier League-rekordot megdöntve dolgozza le a vételárát.
A levegőben lógott és klubváltása, de végül mindketten maradtak a jelenlegi csapatukban. A fiatal franciát már mindenki a madridi Bernabéuban látta, de Mbappé visszakozott, és meghosszabbította a szerződését a Paris SG-nel. 

A Manchesterben a kispadra szorult Cristiano Ronaldót – sajtóhírek szerint – többek között az Atlético Madridhoz, a Napolihoz és nevelőklubjához, a lisszaboni Sportinghoz is beajánlotta az ügynöke, de Jorge Mendes erőfeszítései kudarcot vallottak. Ronaldo marad Manchesterben, ezt maga a United edzője, Erik ten Hag jelentette be.

Tegnap az átigazolási piac utolsó napján szokás szerint „megőrültek” a klubok. Angliá­ban a Liverpoolnak azért volt szükséges kikölcsönözni a Juventus csereemberét, Ar­thurt, mert a csapatban sok középpályás sérült, köztük Thiago, őt kellene pótolnia. Az előző szezon BL-döntőse, Kosztasz Cimikaszt felajánlotta cserébe a Juvénak, de az olaszok nem tartottak igényt a görög balhátvédre. 

A legnagyobb forgalmat a Barcelona bonyolította le a piaczárás napján: megritkítva a csatárszekcióját eladta Pierre-­Emerick Aubame­yangot a Chelsea-nek, Martin Braith­waite-t az Espanyolnak, megszabadult az egyik szélső védőjétől, ­Sergino Destet a Milan vette meg, ugyanakkor Héctor Bellerínt visszavásárolta az Arsenaltól. Kiderült, kivel pótolja az Ajax a Manchester Unitednek százmillió ­euróért eladott Antonyt: az argentin Lucas Ariel Ocampos személyé­ben Sevillából érkezett a megoldás, aprópénzért, 16 millió ­euróért. Felvetődött, hogy a Real Madrid történetének legtöbb trófeáját szerző Marcelo az angol Leicesterhez szerződjön, de végül erről nem történt hivatalos bejelentés.

Pénzbőségben a Premier League

Nem meglepő módon a nyári holtszezonban az angol labdarúgó-bajnokság csapatai költötték a legtöbbet játékosvásárlásokra. Közülük is kiemelkedik a Chelsea, amely a Real Madrid 2019-es rekordjától alig elmaradva 250 millió millió fontot mozgatott meg a piacon.  Raheem Sterling, Marc Cucurella, Kalidou Koulibaly, Zakaria és Pierre Emerick Aubameyang ért ilyen sok pénzt a londoniaknak. Ez elképesztő adat, különösképpen annak tükrében, hogy az Abramovics-érában szeretett erőt demonstrálni a londoni klub, idén nyáron azonban többet költött, mint bármelyik egyesület a Premier League-ben. Egyébként az angol labdarúgóliga csapatai összesen 1,9 billió fontot, 879 milliárd forintot költöttek el a nyáron. Antony, a Manchester csatárszerzeménye volt a legdrágább vétel: ő százmillió fontot is megért az új csapatának. 

Élen a Bayern - ebben is…

Németországban a Bayern uralta a terepet a piacon. Részben Lewandowski eladásából fedezte a klub a védelem megerősítését, a Juventustól elcsábított Mathijs de Ligt szerződtetésére fordított pénzt. És érkezett Sadio Mané a Liverpooltól, aki egyelőre beváltja a hozzá fűzött reményeket, de ez nem meglepő, mégis csak egy BL-győztes csatárról van szó. Dortmundban is zajlott az élet: az Ajaxtól szerződtetett Sebastian Hallernál hererákot diagnosztizáltak, az előző BL-sorozat meglepetés-gólvágója a kemoterápiás kezelés után már jobban van. Karim Adeyemi feladata lesz az ő pótlása. Lipcsében is zajlott az élet: a transzferidőszakban visszatért Timo Werner a Chelsea-től. 

Hiperaktív barcelonaiak

A Real Madrid nem szereti rángatni a kormányt, a BL-győztes időben letudta a kerete frissítését. Antonio Rudiger és Aurelien Tchouameni megszerzése után nem kezdett költekezésbe az utolsó pillanatban. Barcelonában ennek épp az ellenkezője volt jellemző: Pierre Emerick Aubameyang, Martin Braith­waite és Sergino Dest is távozott, érkezett Hector Bellerín az Arsenaltól. Az Atlético Madrid csendes volt az utolsó napon, a Ferencváros Európa-liga csoportkörös ellenfele, a Trabzonspor 3 millió euróért megvette a Valencia uruguayi csatárát, Maxi Gomezt. 

Délen nem kapkodtak

Az olasz labdarúgó-bajnokság csapatai a Milan és a Juventus kivételével nem gondolták túl az átigazolási időszak utolsó napját: a bajnokcsapat megszerzett egy szélső védőt a barcelonai Sergino Dest személyében. A Juve kölcsönadta a Liverpoolnak a cserejátékosát, Arthurt, és eladta a Chelsea-nek a télen vásárolt svájci Zakariát. Felvetődött, hogy az Inter szlovák védője, Milan Skriniar a Paris SG-hez szerződjön, de végül nem köttetett meg az üzlet.

 

Hazatért a gólkirály 

Itthon is történt egy-két érdekesség a nyári átigazolási időszakban. A ­2020–21-es szezon gólkirálya, Hahn János egy Dunaszerdahelyen töltött szezon után visszatért Paksra. Egy másik korábbi paksi gólvágó, az elmúlt idény mesterlövésze, fordított utat tett meg, elhagyta Paksot, meg sem állt a dél-koreai Ulsan Hyundai csapatáig. A szezon eddigi tapasztalatai alapján nem túlzás, hogy Adama Trao­ré leigazolásával nagyot nyert a Fradi: a tavalyi BL-csoportkörös, moldovai Sheriff Tiraspoltól érkezett mali csatár tizenkét eddigi tétmeccsén tíz gólt szerzett a bajnokcsapatban. A Ferencváros – ahogy az NB I legtöbb csapata – csak külföldi játékost igazolt, a Vidi hazahozta Dallasból a válogatottban is bemutatkozott Schön Szabolcsot. Továbbra is színmagyar kerettel hódít a Vasas és a Paks.

Borítókép: Ronaldo végül nem ment sehova (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.