Petrjak–Schön csere a Vidinél: csak a Sahtarnak üzlet

A Sahtar Doneck hétfőn bejelentette, hogy szerződteti, avagy hazaviszi Fehérvárról saját nevelésű labdarúgóját, Ivan Petrjakot. Egybehangzó sajtóértesülések szerint a Vidi a nyolcszoros válogatott, csupán 21 éves, Amerikában kegyvesztetté lett Schön Szabolccsal pótolja az ukrán szélsőt. Nem az évszázad üzlete.

Magyar Nemzet
2022. 08. 22. 19:02
Schön Szabolcs
Schön Szabolcs Forrás: (Fotó: Imago Images)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sahtar hétfőn a közösségi oldalán jelentette be, hogy szerződtette Ivan Petrjakot. Az ukrán szélső hazatért, hiszen 2018 nyarán a donyeckiektől került Magyarországra, és szinte azonnal a bajnoki aranyérmes Ferencváros egyik kulcsjátékosa lett. A szurkolók részéről nagy felháborodást keltett, amikor egyéves kölcsönszerződésének lejártát követően az Üllői útról a nagy rivális Fehérvárhoz szerződött. A játékos a székesfehérváriakkal bajnoki ezüst- és bronzérmet szerzett. Az ötszörös ukrán válogatott futballista Petrjak magyar klubjaiban összesen 160 tétmérkőzésen lépett pályára, ezeken 34 gólt szerzett és 38 gólpasszt adott.

 

Az ukrán klub a múlt héten egy másik saját nevelésű játékosát, Olekszandr Zubkovot is hazavitte a Fradiból, ám nem feltétlenül csupán hazafias nekibuzdulást kell sejtenünk a két igazolás mögött.

 

Ukrán sajtóhírek szerint a Sahtar Mihajlo Mudrikot akarja pótolni Petrjakkal, a csupán 21 éves, tehetséges szélső ugyanis Anglia felé kacsingat, állítólag az Arsenal vetett rá szemet.

A Vidinél is megvan már a kiszemelt az ukrán támadó helyére, szinte tényként kezelhetjük, hogy miután kegyvesztett lett az FC Dallasnál, Schön Szabolcs hazatér Amerikából.

Így működik a nemzetközi futballpiac, az egyik transzfer összefüggésben van egy másikkal. Ivan Petrjak klubváltása azonban csak a Sahtarnak jó üzlet, a Vidinek kevésbé. A Transfermarkt adatai segítenek eligazodni az ügyben. A német szaklap Mihajlo Mudrik piaci értékét 9 millió, Ivan Petrjakét 1,6 millió, Schön Szabolcsét pedig 1,5 millió euróra taksálja.

 

E szerint, ha a 21 éves tehetségét értékesíti, a Sahtar 7,4 millió eurós haszonnal zárja a játékosmozgást, a Vidi viszont csak 100 ezer eurót keres az ügyleten.

 

Persze úgy is megközelíthetjük a dolgot, örülni kell annak, hogy fiatal magyar játékos kap lehetőséget a Fehérvárnál, ám minden éremnek két oldala van. Schön Szabolcs esetében nem igazolódott , hogy Amerika a korlátlan lehetőségek hazája. Az FC Dallas színeiben összesen 24 mérkőzésen szerepelt, de csatár létére egyetlen gólt sem szerzett, pedig honfitársai, Sallói Dániel és kinti sikerei azt sugallják, nem lehetetlen beilleszkedni, bizonyítani a tengerentúli ligában.

Schön hazatérése már július közepén felmerült azok után, hogy a klubjánál létszám feletti lett, az új idényben egyetlen meccsen sem szerepelt, lényegében kikerült a keretből, átadólistára tették. Akkor még nem valósult meg az üzlet, de a Petrjakért befolyó összegből már megveheti a Vidi a magyar csatárt. A ballábas támadó két és fél éve egyszer már döntött úgy, hogy itthon próbál erőt gyűjteni, s az Ajaxtól 2019 januárjában hazatérve az MTK-ban meghatározó emberré nőtte ki magát. 2021 áprilisában nagy reményekkel igazolt Dallasba, ez a számítása azonban nem vált be. Reméljük, Fehérváron ismét felfelé ível majd a karrierje.

Fehérvárról a nyáron több, a szélen bevethető játékos is távozott, Petrjak előtt Bese Barnabás, Csoboth Kevin és Géresi Krisztián is, ezért is van szükség mindenképpen egy szélsőre.

Borítókép: Schön Szabolcsnak nem jött be a dallasi kaland (Fotó: Imago)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.