Jól döntött a kapitány, de folytatódik a kajakos kenyérharc

Két héttel ezelőtt a világbajnokságon férfi kajakban ötszáz méteren sem Balogh Gergely egyesben, sem a négyes nem jutott döntőbe. A hét végén megrendezett Európa-bajnokságon egyetlen személycserével látványosan javultak az eredmények, hiszen Varga Ádám szólóban ezüstérmet szerzett, a kvartett pedig negyedik lett. Jól döntött tehát Hüttner Csaba szövetségi kapitány, amikor megváltoztatta a csapatot, a lényeget tekintve azonban aligha lettünk okosabbak. Kopasz Bálint külön kategória, a többiek érthetően mindenáron a négyesbe akarnak bekerülni, amelynek sorsa a korábbiaknál is jobban meghatározza az olimpiai esélyeket.

2022. 08. 22. 14:26
Nádas Bence és Kopasz Bálint
Nádas Bence és Kopasz Bálint Fotó: Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a lényeggel, az olimpiai programmal és kvalifikációval, hogy érthető legyen, miért kulcskérdés férfi kajakban a négyes. (Természetesen ugyanez a helyzet a hölgyeknél, csak éppen rémálmainkban sem jön elő, hogy címvédő női hajónknak gondot jelenthet az olimpiai kvóta megszerzése.) Miként már többször megírtuk, Párizsban már csupán három férfi kajakos versenyszám szerepel a korábban a szlalomtól való megkülönböztetésként síkvíziként, újabban sprintként azonosított szakágban. Ezek a következők:

  • K-1 1000 m
  • K-2 500 m
  • K-4 500 m

Kárpótlásként, csakúgy, mint Tokióban, egyesben és kettesben nemzetenként Párizsban is két egység indulhat. (A világbajnokságokon ezt az elvet nem vezették be.) Ám van még egy fájdalmas megkötés. Nemzetenként hat a megszerezhető kvóták maximális száma, tehát Magyarországot is legfeljebb hat férfi kajakos képviselheti majd a 2024-es nyári játékokon. Azt sem kell magyarázni, hogy eme szűkre szabott hatfős keretet csak a négyes sikeres kvalifikációjával lehet kitölteni.

 

A sportágban féltve őrzött presztízsünket súlyosan csorbítaná, ha a négyesünk ezt nem teljesítené. Ám az idei és tavalyi eredmények alapján felelősséggel senki sem merné kijelenteni, hogy a magyar hajó garantáltan célba ér.

 

Hogy miért nem?

Kuli István, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely, Nádas Bence
Az Eb-n negyedik férfi négyes: Kuli István, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely és Nádas Bence (Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter)

Ugyanaz a helyzet, mint négy éve. A 2023-as kvalifikációs világbajnokságon a férfi K–4 500-as versenyszámban az első hat (esetleg hét) egység, azaz hat (vagy hét) nemzet jut kvótához. Nos, a 2019-es hazai rendezésű vb-n a magyar hajó (Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István összetételben) ötödikként teljesítette ezt a feladatot. Tavaly az Európa-bajnokságon a magyar egység (Kuli István, Molnár Péter, Nádas Bence, Tótka Sándor) nem jutott döntőbe, az olimpián (Béke Kornél, Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor) hetedik lett. Idén a világbajnokságon a mieink (Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence) lemaradtak a fináléról, az Európa-bajnokságon (Kuli István, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely, Nádas Bence) viszont negyedikek lettek.

 

Vegyes a kép. S nemcsak az eredményeket, hanem a legénységet tekintve is. Nem elhamarkodott kijelentés, hogy messze nem sikerült megtalálni az ideális összeállítást. Pedig elvileg minden adott hozzá.

 

A 2019-es világbajnokság után a Hüvös Viktor edzette csapat kiemelt státust élvezett, s ugyan a csoport formaidőzítését hátráltatta Kuli István sérülése, a tavalyi világkupa-, majd Eb-szereplés ezzel együtt is kudarc.

Az olimpián Tótka Sándor a kétszáz méter aranyérmeseként, Csizmadia Kolos e szám negyedik helyezettjeként, Nádas Bence pedig ugyancsak negyedikként (Kopasz Bálinttal K-2 1000 méteren) ült a hajóba, amely mégsem siklott ennek megfelelően. Kínálja magát a következtetés: Béke Kornél kilógott a hajóból, de ez így túl egyszerű, egyben igazságtalan.

Idén hasonló a helyzet. A vb-hez képest egyetlen cserével sokkal jobb eredményt sikerült elérni, tehát látszólag jól döntött a kapitány, hogy Varga Ádám helyett Balogh Gergelynek szavazott bizalmat.

 

Ám elhamarkodottan húznánk rá a vizes lepedőt Varga Ádámra, hiszen a tavaly az olimpián ezer méteren mögött szerzett ezüstérme után idén ötszáz is bizonyította a rátermettségét.

 

Az első válogatón Kopasz mögött második lett, a másodikat (Kopasz távollétében) megnyerte, az Európa-bajnokságon nagy csatában ezüstérmet szerzett. Az ő formáját aligha érheti kifogás.

Most akkor Vargának helye van a négyesben, vagy nincs? Ha igen, akkor Hüttner Csaba miért éppen őt hagyta ki a hajóból az Eb-n?

Fajsúlyosabb kérdések ezek annál, hogy szó nélkül elmenjünk mellettük. Nem is tettük. Amikor egy hete, csupán három nappal az Európa-bajnokság rajtja előtt a Magyar Kajak-kenu szövetség közzé tette a magyar Eb-csapatot, röviden el is tűnődtünk eme döntésen.

 

S ezen a ponton elkerülhetetlen a személyes szál közbeszövése.

 

Az Eb nyitónapján a szövetség kommunikációs vezetője Hüttner Csaba kifogását tolmácsolva felhívott, mondván, a kapitány arra kér, ne adjunk a szájába olyat, amit nem mondott. Nem is tettünk ilyet. Ellenkezőleg. A szövetségi kapitány mulasztotta el megindokolni, miért hagyta ki a négyesből Varga Ádámot. Márpedig az egész csapatkijelölésnek ez volt legérdekesebb és legvitatottabb eleme.

Varga Ádám
Varga Ádám ötszáz méteren is klasszis teljesítményre képes (Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter)

Miután Varga Ádám második lett K–1 500-on, a kajakos édesapja, maga is szakember, kenus edző ugyancsak felhívott – tegyük hozzá, higgadtan, nem támadólag –, azt tudakolva, miért írtuk azt, hogy a fia lógott ki a négyesből a világbajnokságon.

Nos, nem írtunk ilyet. A kifogásolt mondat így hangzik: „A kapitány úgy ítélhette meg, hogy Varga Ádám lógott ki a csapatból.”

Tehát eleve feltételes módot használtunk, s bizony a történések ezt a következtetést sugallták, hiszen a kapitány is csalódottan értékelte a négyes szereplését, ami után változtatásra szánta rá magát. S pusztán a logika mentén haladva úgy gondolhatta, Varga Ádám volt a gyenge láncszem, ha az Eb-n éppen őt hagyta ki az egységből.

A szóbeszéd szerint – hiszen ennek nincs írásos nyoma – a kapitány nem ezért, hanem az Európa Játékokra tekintettel döntött így, hiszen erre az eseményre az Eb-ről lehet kijutni, s Varga Ádám jelentette a garanciát, hogy K–1 500-on biztosítja a magyar részvételt. Természetesen ez is szempont, ám a jelentősége messze eltörpül az olimpiai kvalifikáció mellett.

 

A fő kérdés továbbra is az, ki üljön jövőre a négyesbe?

 

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán az M4 Sport stúdiójában dicsérte a magyar hajót az Eb-negyedik hely után, de azért nem gyújtott örömtüzet. Mi több, határozottan óvott az elhamarkodott kijelentéstől, hogy meglenne tehát az ideális összetétel, már csupán csiszolni kell az összhangot. Kammerer úgy okoskodott, hogy a két olimpiai bajnokot, tehát Kopasz Bálintot és az idén a koronavírus miatt kidőlt és a válogatókról, így a világversenyekről is lemaradt Tótka Sándort, továbbá Varga Ádámot ő bizony nem hagyná ki. Ha valakiére, hát az ő véleményére érdemes adni, hiszen a magyar négyes másfél évtizeden keresztül elképzelhetetlen volt nélküle.

Bárcsak ilyen egyszerű lenne a kérdés! De nem az.

 

Először is, a földkerekség momentán legjobb férfi kajakosának, Kopasz Bálintnak nincs ínyére beülni a négyesbe, immár viszont – Nádas Bencével – párosban is a legjobb a világon.

 

Nehéz olyan kényszerítő körülményt elképzelni, hogy Kopasz és edző-édesanyja, Demeter Irén változtasson ezen a nézeten. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy három számra, ráadásul három különböző egységre nehéz és kockázatos felkészülni. A kevesebb ez esetben is többet ér.

Kopasz Bálint
Kopasz Bálint külön kategória (Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter)

Varga Ádám szerepén sem szentségtörés elmélkedni. Közismert, hogy az alkatából, hatalmas termetéből is adódóan ő a túlnyomó többséghez képest alacsonyabb csapásszámmal evez – ötszáz méteren a négyesben viszont lényegében sprintelni kell. 

Az azonban nem is vitás, hogy Varga Ádámnak helyet kellene szorítani a párizsi csapatban. Az a kérdés, hogyan? Amennyiben a négyesből kimarad, egyesben vagy kettesben Kopasz Bálintot kellene legyőznie, ami – nem kell ecsetelni – kemény kihívás. Ha ez mégsem sikerül, akkor marad a négyes, a maga bizonytalanságával, kiszámíthatatlanságával.

 

Az ő esetében különösen érvényes, hogy nehezebb kijutni az olimpiára, mint ott jól szerepelni.

 

Hiszen ha már csapattag, akkor K–1 1000-en és K2–500-on még második számú magyar egységként is éremesélyesként indulhat.

Természetesen ugyanez érvényes a legtöbb férfi kajakosra, az idei eredmények alapján Kopasz Bálint mellett csupán Nádas Bence érezheti magát biztonságban.

Bizony lesznek vesztesei a hazai válogatónak. Idén a négyesben öt ember kapott lehetőséget, jövőre rajtuk kívül nyilván számolni kell Tótka Sándorral, továbbá, ha a fejlődése töretlen marad, Kurucz Leventével, s akkor még a többi válogatott kajakosról – Noé Bálint, Kulifai Tamás, Béke Kornél, Birkás Balázs, Balaska Márk, Mizsér Márk, Erdőssy Csaba, Erdélyi Tamás – nem is szóltunk.

Ez persze csak bonyolulttá teszi a helyzetet, nem megnehezíti. A magyar kajak-kenu mindig az erős hazai konkurenciának köszönhette nemzetközi sikereit. Az sem újdonság, hogy a kajak-kenuba mint versenysportba fektetett személyes energia olimpiai éremszerzés esetén térül meg. Ez azonban egyre kevesebbek kiváltsága, így hát egyre elkeseredettebb e kenyérharc, ami olykor érthetően felkorbácsolja az indulatokat.

Borítókép: Kopasz Bálint mellett csupán Nádas Bence érezheti magát biztonságban az olimpiára gondolva (Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.