Fiatal magyar edző kálváriája: bűnbak lett a megmentőből

A rossz rajt – három vereség, két döntetlen – után a labdarúgó NB II-ben szereplő Budafoki MTE vezetősége felmentette állásából Csizmadia Csaba vezetőedzőt, akit másfél éve egyszer már elküldtek a csapattól. Sajtóhírek szerint Mátyus János lehet az utódja.

Magyar Nemzet
2022. 08. 22. 17:33
Csizmadia Csaba
Csizmadia Csaba Forrás: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csizmadia Csaba Marosvásárhelyen született, de már tizenévesen átjött Magyarországra, Kecskeméten nevelkedett, ott is mutatkozott be 2003-ban az akkor NB II-es KTE felnőtt csapatában. 2004-ben, 19 évesen a Vidihez igazolt, amellyel 2006-ban Magyar Kupa-győzelmet és bajnoki bronzérmet ünnepelhetett. Ezután három éven át külföldön játszott – az osztrák Mattersburgban, az olasz Grossetóban és a horvát Slaven Belupóban – és közben a magyar válogatottban is bemutatkozott, amelyben összesen 12-szer lépett pályára.

Hazatérve a Ferencváros labdarúgója lett, majd gyirmóti, pápai és újabb ausztriai kitérő után 2018-ban Budafokon fejezte az aktív játékot, s ugyanott 2019 januárjában rögtön kinevezték vezetőedzőnek. A következő, 2019–2020-as idényben feljutott a Budafokkal az NB I-be. A 2020–21-es évadban két fordulóval a bajnokság befejezése előtt a Budafok hazai pályán 9-2-re kikapott a Pakstól, ami után Csizmadia lemondott, a csapat így is kiesett az NB II-ből. 

Ám fél év sem telt bele, máris visszahívták a Csizi becenevű szakembert, 2021 októberében Boér Gábor menesztése után ismét ő lett a BMTE vezetőedzője. Nyögvenyelős idény végén benntartotta az együttest a másodosztályban, amely végül a 14. helyen zárta a bajnokságot.

A Budafok a nyári erősítések dacára pocsékul kezdte a 2022–23-as idényt, Ajkán, Kazincbarcikán és az MTK vendégeként is kikapott, otthon pedig két döntetlent ért el a Pécs és a Gyirmót ellen; jelenleg az utolsó, 20. helyen áll az NB II-es tabellán. A klub vezetősége az MTK elleni, vasárnapi 4-1-es vereséget követően döntött az edzőváltás mellett.

– Együttesünk sajnos nem kezdte jól a Merkantil Bank Liga 2022/23-as szezonját, öt fordulót követően három vereséggel és két döntetlennel két pontot szerezve a tabella utolsó, 20. helyén állunk. Klubunk vezetése így nehéz döntésre kényszerült, de úgy döntött, új impulzusokra és változásra van szükség a kispadon. Csizmadia Csabának játékosként, majd vezetőedzőként is elévülhetetlen érdemei voltak egyesületünk közelmúltbeli, történelmi sikereiben. Irányításával vívtuk ki 74 évet követően újra az NB I-es tagságot, ahol a kiesés ellenére is rendkívül pozitív benyomást tett a BMTE a magyar futballtársadalomra. Csizi odaadó munkáját és a Budafokért tett fáradozásait ezúton is nagyon köszönjük, edzői pályafutásához további sok sikert kívánunk! Pótlásáról vezetőségünk hamarosan gondoskodik, amint megvan csapatunk új edzője, természetesen arról is beszámolunk majd honlapunkon – írja a BMTE honlapja.

A Nemzeti Sport információi szerint a budafoki kispadra Mátyus János az egyik jelölt, aki 2021 végén, mindössze két és fél hónappal kinevezése után távozott az NB III-as Soprontól, azóta nincs csapata. Kedden jelenthetik be Budafokon az új szakvezetőt.

Borítókép: Csizmadia Csaba viharverten távozott Budafokról (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.