Xavi a Barcelona közelmúltjának leggyengébb debütánsa

Xavi Hernandez felkészült és szenvedélyes edző, ebben mindenki egyetért, másfelől viszont a számok nem hazudnak. A Barcelona korábbi legendája edzőként ötvenedszerre dirigálta a katalán csapatot a Real Madrid ellen 3-1-re elvesztett El Clásicón, s a vereség a kudarcon felül más kínos következménnyel is jár: a csapat élén eltöltött első félszáz mérkőzés mérlege alapján Xavi a közelmúlt leggyengébb edzője a Barcánál.

Magyar Nemzet
2022. 10. 16. 21:19
Real Madrid CF v FC Barcelona - LaLiga Santander
Real Madrid CF v FC Barcelona-LaLiga Santander Fotó: JOSE BRETON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Real Madrid elleni El Clásico volt Xavi ötvenedik mérkőzése a Barcelona mestereként – ebből 37 az előző idényre esik, 13 pedig a jelenlegire –, s a Real Madrid elleni 3-1-es vereséggel a következőképpen fest az edzői statisztikája: 28 győzelem, 11 döntetlen és 11 vereség.

A Marca című spanyol lap kitúrta, az első ötven meccs mérlege alapján Xavi a közelmúlt leggyengébb edzője a Barcelonánál Pep Guardiolától számítva. Enrique Setién, aki 2020-ban Valverde és Koeman között volt a csapat trénere, nem élt meg ötven meccset a kispadon.

 

Íme, az elődök vonatakozó adatsora (zárójelben az edzői korszak):

Pep Guardiola (2008–2012): 37 győzelem, 8 döntetlen, 5 vereség
Tito Vilanova (2012–2013): 36 győzelem, 8 döntetlen, 6 vereség
Luis Enrique (2014–2017): 42 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség
Tata Martino (2013–2014): 37 győzelem, 8 döntetlen, 5 vereség
Ernesto Valverde (2017–2020): 36 győzelem, 11 döntetlen, 3 vereség
Ronald Koeman (2020–2021): 33 győzelem, 7 döntetlen, 10 vereség

Xavi ténykedésekor a következő körülményeket kell figyelembe venni.

  • A nevezettek közül ő az egyetlen, aki edzőként nem dolgozhatott együtt Lionel Messivel.
  • Egy esztendeje nehéz helyzetben vette át a Barcelona irányítását, és saját nevelésű játékosokra építve megszilárdította a csapatot, de csodát nem tudott tenni. A Barca nem jutott tovább a Bajnokok Ligájából, igaz, legalább a Real Madrid mögött befutott másodiknak a La Ligában.
  • A nyáron viszont Joan Laporta klubelnök rendkívüli mértékben megerősítette a Barcelona keretét, ám a BL-ben ezúttal is kiesésre áll a katalán gárda.

 

Maga Xavi inkább csak magyarázkodott az elvesztett rangadó után. Magára vállalta a felelősséget, s azt hangoztatta, hogy a nagyobb tapasztalat döntött a Real Madrid javára, amely három kontraakcióból három gólt szerzett.

 

Xavi esetében jelenleg az a fő kérdés: lesz-e második és harmadik ötven mérkőzés. Mert legyen bármennyire is nagy kedvenc a Barcelonánál, a vezetőség sokáig nem nézheti tétlenül a csapat bukdácsolását. Most még nehéz lenne megjósolni, lesz-e, lehet-e annyira sikeres tréner, miként Pep Guardiola vagy legalább Luis Enrique.

Laporta hívatlan látogatása

Joan Laporta a mérkőzés után állítólag lerohant a bírók öltözőjébe, s azt kérte számon a játékvezetőn, miért ítéltek büntetőt a Real javára – Eric Garcia buktatta Viníciust –, s miért nem a Barcelona javára, amikor Carvajal szigorúan állította meg Lewandowskit. 

Sánchez Martínez sporttárs jegyzőkönyvezte a hívatlan látogatást…

Borítókép: Xavinak van oka magyarázkodni (Fotó: AFP)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.