Alcaraz ünnepelhet, Nadal végzete saját nagybátyja lett

A férfi teniszezők évzáró világbajnokságának trófeájáért még hét játékos versenyben van. Carlos Alcaraz sérülés miatt el sem indulhatott az ATP-vb-n, de Rafael Nadal kiesése és Sztefanosz Cicipasz veresége után már biztos, hogy a tizenkilenc éves spanyol lesz az év végi világelső.

Magyar Nemzet
2022. 11. 16. 13:05
Carlos Alcaraz
Carlos Alcaraz tenisz US Open 2022 Fotó: USTA/Andrew Ong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt tudtuk, hogy az évzáró világbajnokság nem terepe. A spanyol teniszklasszis számára az idei, torinói ATP-vb már a tizenegyedik fellépése volt, de a korábbi tízből egyet sem tudott megnyerni, pedig a Grand Slam-győzelmek terén huszonkét trófeával ő áll az örökrangsor élén. Idén Nadalnak a döntőbe kellett volna jutnia, hogy az utolsó pillanatban a vb-t sérülés miatt kihagyó Carlos Alcaraz elé ugorjon a ranglistán, és év végi világelső legyen.

Rafael Nadal ezúttal sem járt sikerrel az ATP-vb-n (Fotó: AFP/Christophe Archambault)

Nadal azonban a menetelés helyett mélypontra jutott a torna történetében. A 2009-es kiírás során másodszor fordult elő, hogy két forduló után biztossá vált a kiesése. Akkor az évi nemezise, Robin Söderling, valamint a későbbi győztes Nyikolaj Davigyenko után a harmadik fordulóban Novak Djokovics is két játszmában győzte le a spanyolt.

Most két vb-újonc verte meg Nadalt: Taylor Fritz, majd Félix Auger-Aliassime.

Nadal legyőzte Nadalt

Főként utóbbi volt pikáns, s nem csak azért, mert a sorban másodikként már a kiesés szélére sodorta a spanyolt. A kanadai Auger-Aliassime edzője ugyanis Toni Nadal.

Rafael Nadal nagybátyja, aki gyerekkorától egészen 2017-ig edzette a spanyol teniszlegendát, annyit ígért, hogy nem fog látványosan örülni egyetlen pont után sem. De az nyilvánvaló, hogy nála jobban kevesen ismerik a huszonkétszeres GS-győztest.

Ez meglátszott már a Roland Garroson is, ahol egyedül Auger-Aliassime kényszerítette döntő szettre a végső győztes Nadalt. Torinóban pedig, a számára kedvezőbb gyors borításon a kanadai már győzelmet ünnepelhetett.

Nadal a vereség után megígérte, hogy a végsőkig küzdeni fog, de a csoport másik meccsén eldőlt a sorsa. Casper Ruud Auger-Aliassime után Fritzet is legyőzte, így a norvég már biztosan csoportelsőként, Nadal pedig csoportutolsóként zár.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy Nadal már nem lehet év végi világelső idén. S mivel Sztefanosz Cicipasz már hétfői, Djokovics elleni vereségével elveszítette esélyét a kitüntetett pozícióra, Alcaraz távollétében is ünnepelhetett, amit egyetlen beszédes karakterrel tett meg közösségi oldalán.

ATP-világbajnokság, Torinó

Zöld csoport, 2. forduló
Auger-Aliassime (kanadai, 5.)–Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 6:4
Ruud (norvég, 3.)–Fritz (amerikai, 8.) 6:3, 4:6, 7:6

Az állás
1. Ruud 2 győzelem-0 vereség (már csoportelső)
2. Fritz 1-1
3. Auger-Aliassime 1-1
4. Nadal 0-2 (már kiesett)

Borítókép: Carlos Alcaraz szerezte 2022-ben a legtöbb ranglistapontot (Fotó: USTA/Andrew Ong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.