Nadal az első világbajnoki címére hajt – kezdődik az ATP-vb

A címvédő Alexander Zverev és a világelső Carlos Alcaraz távollétében kezdődik vasárnap Torinóban a férfi teniszezők szezonzáró ATP-világbajnoksága. Novak Djokovics a legnagyobb esélyes, de a 36 éves Rafael Nadal, aki az eddigi 16 alkalomból egyszer sem volt világbajnok korábban, a sikeres szerepléssel újra világelső lehetne.

Magyar Nemzet
2022. 11. 13. 11:18
US Open 2022 Day 2 Rafael Nadal
NEW YORK, USA - AUGUST 30: Rafael Nadal of Spain serves during US Open Championships 1st round match against Rinky Hijikata (not seen) of Australia at Billie Jean King National Tennis Center in New York, United States on August 30, 2022. Nadal won in four sets. Lev Radin / Anadolu Agency (Photo by Lev Radin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP/Lev Radin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolcfős szupertorna tavaly debütált az északolasz városban, miután előzőleg 12 éven át London volt a helyszín. Az első torinói bajnok a német Zverev lett, aki a fináléban Danyiil Medvegyevet verte. Kettejük közül csak az oroszok 2020-as világbajnoka lesz ott ismét, mivel Zverev a Roland Garros júniusi elődöntőjében elszenvedett súlyos bokasérülése óta harcképtelen, és csak decemberben tér vissza.

Így a jelenlegi mezőnyben Medvegyev a legutóbbi bajnok, hiszen 2020-ban ő diadalmaskodott a Dominic Thiem ellen döntőben. – A 2020-as szezon furcsa volt a Covid-járvány miatt – emlékezett vissza az orosz teniszező . – Sokáig nem játszottunk, és lassan lendültem formába, nekem a londoni ATP-vb-re álltak össze a dolgok. Az elődöntőben a győzelemért szervált ellenem, a fináléban pedig Thiem eleinte jobb volt nálam. A második szettben 3-3-nál bréklabdája volt, ekkor ütemet váltottam, és végül a legjobb meccsemet játszottam a szezonban. Az ATP-vb megnyerése felejthetetlen élmény volt.

Most a címvédő Zverev mellett a jelenlegi világelső, Carlos Alcaraz sincs ott a mezőnyben. A mindössze 19 éves spanyol tavaly még Milánóban vett részt az U21-es világbajnokságon, amelyet meg is nyert, idén pedig a felnőttek között is esélyesnek számított volna, ám a US Open címvédője hasfalsérülés miatt feladta a párizsi negyeddöntőjét, és legalább hathetes kihagyás vár rá.

Az idei vb-ről így sem hiányoznak a nagy nevek

A 22-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadal, az ötszörös világbajnok Novak Djokovics, a 2019-ben győztes Sztefanosz Cicipasz, a 2020-as első Danyiil Medvegyev, az idén két GS-döntőben vesztes Casper Ruud, az orosz Andrej Rubljov, továbbá az újonc Felix Auger-Aliassime és Taylor Fritz alkotja a nyolcast.

Közülük a 21 GS-trófeánál tartó Djokovics számít favoritnak, aki a Roland Garros óta a párizsi keménypályás fináléban kapott ki először ranglistapontot adó viadalon. Djokovics 13 meccsből álló győzelmi sorozatát Holger Rune szakította meg, de a szerb klasszis bizakodó maradt a torinói vb előtt: – A vereség miatt csalódott voltam, mert nem sok hiányzott az újabb sikerhez, de a játék színvonala magas volt, és azt gondolom, jók a kilátásaim vb-n. Persze Torinóban minden meccs olyan lesz, mint egy döntő, ott nincsenek könnyű ellenfelek.

Az első vb-diadalára hajtó Nadal a US Open nyolcaddöntője óta nem nyert mérkőzést. A 36 éves spanyol sztár a 17. vb-jére készül, de eddig csak két döntőt vívott (2010, 2013). Alcaraz visszalépése miatt ugyanakkor Nadal és Cicipasz is világelső lehet a vb után, utóbbinak ehhez egyszer sem szabad kikapnia.

A rekordot jelentő, 14,75 millió dolláros összdíjazásból a bajnok veretlensége esetén 4,7 millió dollárt kasszírozhat a torinói Pala Alpitourban. Ez minden idők legnagyobb pénzdíja lenne, amit játékos egyéniben kap tornagyőzelemért.

A vb csoportjai:
Zöld csoport: Rafael Nadal (spanyol, 1.), Casper Ruud (norvég, 3.), Felix Auger-Aliassime (kanadai, 5.), Taylor Fritz (amerikai, 8.)
Piros csoport: Sztefanosz Cicipasz (görög, 2.), Danyiil Medvegyev (orosz, 4.), Andrej Rubljov (orosz, 6.), Novak Djokovics (szerb, 7.)

Vasárnapi meccsek:
Ruud– Auger-Aliassime 14.00
Nadal–Fritz 21.00

FRISSÍTÉS!

Az első mérkőzésen, Zöld csoport, 1. forduló: Casper Ruud (norvég, 3.)–Felix Auger-Aliassime (kanadai, 5.), 7:6 (7-4), 6:4. 

Borítókép: Rafael Nadal (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Lev Radin)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.