időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Az isteni Pablito, aki majdnem lemaradt élete vb-jéről + videó

Juhász Attila
2022.11.29. 06:50 2022.11.29. 08:49
Az isteni Pablito, aki majdnem lemaradt élete vb-jéről + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Az 1982-es világbajnokság olasz hősére még biztosan ma is sokan emlékeznek.

Az 1982-es világbajnokság előtt a szakemberek és a szurkolók is elsősorban Maradonát, Zicot, Keegant, Platinit, vagy Rummeniggét nevezték meg válaszként arra a kérdésre, hogy ki lesz a spanyolországi Mundial legnagyobb sztárja.

Paolo Rossi nevét előzetesen kevesen említették. No nem mintha az akkoriban 26. életévében járó támadó ne lett volna igazán klasszis focista, ám azt követően, hogy négy évvel korábban Argentínában berobbant a világ élvonalába, sokkal inkább botrányos ügyei és sokkal kevésbé a pályán nyújtott teljesítménye okán került a lapok címoldalára.

Rossi 1980-ban a Lanerossi Vicenza játékosaként belekeveredett az olasz totóbundabotrányba, amiért 3 éves eltiltással sújtották. Ezt ugyan később mérsékelték, így az 1981-82-es szezon hajrájában ismét pályára léphetett a Serie A-ban, immár a Juventus labdarúgójaként, ám mindössze három bajnokin kapott szerepet.

Ennek ellenére Enzo Bearzot akkori olasz szövetségi kapitány bízott benne és nemcsak a 22-es vb keretben, hanem a kezdőcsapatban számolt az addig meglehetősen hányatott sorsú középcsatárral. Aki, sokáig úgy tűnt, nem hálálja meg ezt a bizalmat.

Az első csoportkörben ugyanis ő is és csapata is csupán vergődött, három döntetlennel és valamivel több rúgott góljukkal, valahogy tovább evickéltek a középdöntőbe, ahol az argentinok 2-1-es legyőzése után, 1982. július 5-én a brazilok ellen érkezett el hősünk nagy napja.

Az előzetesen esélyesebbnek tartott brazilokat némi túlzással egyedül verte meg, három gólja közül egyik szebb volt mint a másik.

A 3-2-es olasz siker elődöntőt ért, ahol a lengyeleket már két magától értetődő Rossi-góllal győzte le Olaszország, hogy aztán a madridi fináléban is ő indítsa a gólok sorát, elhozval a megdicsőülést saját magának és persze hazájának, begyűjtve a vb címet, az Aranycipőt és az Aranylabdát, valamit az Isteni Pablito becenevet is.

Utólag elmondható, hogy mi, futballrajongók életre szóló élményekkel lettünk volna szegényebbek, ha az olaszok kapitánya nem előlegezi meg a bizalmat nagy kedvencének.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Paolo Rossi az argentinok elleni mérkőzésen, az 1982-es labdarúgó vb-n (Forrás: Europress/AFP)

Világbajnoki leg, leg, leg

Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.