Sikerült a szép búcsú, legyőzte Szlovéniát a magyar válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott a házigazda Szlovénia elleni 29-25-ös győzelemmel fejezte be a szereplését az Európa-bajnokságon. Tíz perccel a vége előtt öt góllal vezetett Golovin Vlagyimir csapata, a végén feljöttek kettőre a szlovénok, de a hajrát a magyar válogatott bírta jobban, és a győzelmének köszönhetően a 11. helyen fejezte be az Eb-t.

Szilágyi László (Ljubljana)
2022. 11. 16. 17:05
TÓVIZI Petra
Ljubljana, 2022. november 16. A szlovén Natasa Ljepoja (j2) és Elizabeth Omoregie (j3), valamint Füzi-Tóvizi Petra a nõi kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovénia mérkõzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női kézilabda Európa-bajnokság legutolsó magyar érdekeltségű mérkőzésén Szlovénia volt az ellenfél. A hazaiak számára még maradt tét a középdöntő utolsó fordulójára: Horvátország Svédország elleni esetleges pontszerzése és Norvégia Dánia elleni győzelme megnyithatná az elődöntő felé vezető kaput a házigazdák számára. Ennek az esélye azonban nem tűnt túl nagynak, ez a Stozice Aréna nézőszámában is megmutatkozott. A norvégok ellen közel hatezer szurkoló volt jelen a csarnokban, a magyarok elleni meccsen óvatos becslés szerint is legfeljebb fél ház volt, egészen a himnuszokig – akkor hirtelen megtelt a Stozice Aréna első két nézőtéri szintje. A magyar drukkerek ezúttal sem hagyták cserben a csapatot, több drapéria és piros mezes látogató is ezt igazolta.

A svédek elleni vereséggel matematikailag is eldőlt, hogy a magyar válogatott az utolsó mérkőzésétől függetlenül nem tud elmozdulni a középdöntős csoport utolsó helyéről. Golovon Vlagyimir mellett Kuczora Csenge és Albek Anna is azt emelte ki, hogy a szép búcsú egyáltalán nem lehetetlen, Szlovénia legyőzésére van esély.

A két csapat októberben két felkészülési meccset játszott egymással, egy szlovén győzelem mellett egyszer döntetlenre végeztek a felek. Októberben nem szerepelt a házigazdák legjobbja, Ana Gros, de a magyar válogatottban pályára lépett aki azóta súlyos sérülést szenvedett, és ezért nem lehet itt az Eb-n.

A két csapat bemutatása is tartogatott mókás jelenetet: Szlovénia elleni meccsre Szemerey Zsófit és Tóth Esztert nem nevező magyar kapitányt Mister Golovin Golovinként mutatta be a hangosközlő. A magyar válogatott kapujában ezúttal Janurik kezdett, Lukács és Márton volt a két szélső, Vámos, Kuczora és Klujber a három belső ember, Tóvizi pedig a beálló. 

Jól kezdett a szlovén kapus:

Gólokban gazdag kezdést produkáltak a csapatok: az első négy támadás egyenlő sikeressége egyenlő arányban oszlott meg a két válogatott között. A magyar csapat elsősorban a széleket erőltette, három szlovén támadásnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Janurik találkozzon a labdával. Ahogy Golovin előzetesen jelezte, Gros és a beálló kapcsolata dominált a szlovének játékában. 

A kezdeti nagy rohanás a második tíz percre alább hagyott, a 13. percben először sikerült átvenni a vezetést Márton Gréta góljával. 

Klemencic jól játszott:

GROS, Ana; KUCZORA Csenge; MÁRTON Gréta
A szlovén beálló ellen nem mindig volt hatékony a védekezés. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Valentina Klemencic beálló játékára nem volt ellenszer, de az őt kiszolgálók kikapcsolása viszont többször is sikerült. Elől pedig ült a tervezett taktika: a külső területeken alakított ki és fejezte be a helyzeteit a magyar válogatott. Klujber biztos kézzel használta ki a helyzeteit, és a szélsőkre, sőt Tóvizire is lehetett számítani.

TÓVIZI Petra
Tóvizi Petra nagyon akart. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Húsz perc játék után két góllal, 11-9-re vezetett a magyar válogatott, ekkor kért időt Dragan Adzic, a szlovénok kapitánya. Klujber kiállítása után Albek érkezett, és góllal kezdett a mosonmagyaróvári átlövő. Percekre állandósult a kétgólos előny, a szlovén közönség szurkolása nem bénította a magyar válogatottat, de ez senkit sem ért váratlanul, a magyar játékosok erre fel voltak készülve. Golovin pihenőt adott a kulcsembereknek, Klivinyi, Bordás és Albek védekezett középen. Támadásban azonban megállt Golovon csapata, a kapitány bő két perccel a szünet előtt, 13-12-es előnynél kért időt. 

ALBEK Anna
Albek Annára védekezésben is számított a kapitány. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ema Abina góljával azonban Szlovénia egyenlített. Albek kiharcolt egy hetest, érkezett Klujber és azonnal visszavette a vezetést. A félidő utolsó gólját Szlovénia szerezte, 14-14-es döntetlennel ért véget az első félidő. 

Hasonló iramban szállították a csapatok a gólokat a szünet után, mint a meccs elején. Klujber kihagyott hetese döntetlennél azt jelentette, hogy a házigazda újra magához ragadhatta az előnyt, de Janurik gondoskodott arról, hogy ez ne történjen meg, Lukács pedig arról, hogy megint nálunk legyen az előny. Szikora védéssel szállt be, Klujber ziccert rontott, majd Vámos labdaeladása után már élt a lehetőséggel Szlovénia, Ljepoja a beállóból szerezte meg a vezetést. Vámos nem hagyta leszakítani a magyar válogatottat, majd Márton visszavette a vezetést. 

Húsz perc volt hátra, amikor megint a kétgólos vezetés volt a tét, Klujber hozta is azt, amit tud. Szikora bravúrja után a plusz háromért mentünk előre: Kuczora hetes góljával lett 23-20. Szikora belesérült a védésébe, le kellett jönnie három támadásra, csak azért nem lett meg a négygólos vezetés, mert Kuczora a lécet találta el, szerencsére Janurik is elkapta a fonalat a kapuban.

Vámos félfaltos lövése pedig még magabiztosabbá tette a magyar előnyt. A plusz öt is benne volt a levegőben, de ott is maradt, egyelőre. 24-20-ról lett pillanatok alatt 26-21. Ennyire közel legutóbb Svájc ellen járt a győzelemhez a magyar válogatott.

Tíz percet kellett kihúzni ötgólos előnyről, majd háromgólosat nyolc perc alatt. Megtorpant a válogatott, Golovin időt kért, de nem javult a támadójáték, Janurik bravúrja a legjobbkor jött a kapuban. A Klivinyi, Vámos, Bordás belső hármassal támadott a válogatott az újabb gólért, de a hetest Kuczora a kapusba dobta. 26-21-ről lett 26-24. Golovin időt kért. Ez hatott: Vámos bezúdított egy bombát közelről, Ljepoja szépített. Janurik tartotta a lelket a magyar válogatottban. Másfél perccel a vége előtt Lukács bedobta a meccslabdát. 29-25 lett a vége. 

A magyar válogatott győzelemmel fejezte be az Eb-t, Golovin Vlagyimir csapata a 11. helyen zárt az Európa-bajnokságon.

 

Női kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, I-es csoport: Magyarország–Szlovénia 29-25 (14-14).

Borítókép: Tóvizi Petra nagyot harcolt a szlovén védőkkel (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.