Váratlan magyar bravúr a sportág egyeduralkodójával szemben

A magyar női vízilabda-válogatott elképesztő formajavulást mutatva 10-9-re legyőzte az Egyesült Államokat a Világliga-szuperdöntő elődöntőjében, sikerült tehát visszavágni az idei, hazai rendezésű világbajnokság döntőjében elszenvedett vereségért. Bíró Attila együttese a vasárnapi fináléban másodszorra is összecsap a mumus Spanyolországgal.

Magyar Nemzet
2022. 11. 05. 15:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegyük a szívünkre a kezünket, semmi nem utalt erre a bravúros eredményre a Világliga-szuperdöntőn. A magyar női vízilabda-válogatott első meccsén szoros küzdelemben, az utolsó negyednek 5-5-ös döntetlenről nekivágva győzte le 9-7-re Ausztráliát, utána aztán meglehetősen simán, 15-11-re kikapott az örök mumusnak tekinthető Spanyolországtól, az utolsó csoportmeccsen az Új-Zéland elleni 25-9-es sikernek pedig nincs szakmai értéke.

A második helyen kivívott továbbjutás jutalma az Egyesült Államok elleni elődöntő lett. Nincs még egy válogatott, amely annyira uralná a sportágát, mint az USA női csapata a vízilabdát, legyen elég, hogy győzött a tokiói olimpián és idén a budapesti világbajnokságon is. Bár a Margitszigeten a vártnál jobban megszenvedett a magyar válogatott ellen, bírói segítség is kellett a 9-7-es győzelemhez.

 

A találkozó esélyese tehát egyértelműen az Egyesült Államok volt, bár Bíró Attila mintha megérezte volna, hogy nagy dologra készülnek a tanítványai.

– Nagyon várjuk az amerikaiak elleni elődöntőt – jelentette ki a mieink szövetségi kapitánya közvetlenül a meccs előtt. Nem a levegőbe beszélt.

A végig szoros mérkőzésen a magyar női vízilabda-válogatott jobban bírta a hajrát. 5-5 volt az állás félidőben, s bár 7-5-ös amerikai vezetésnél kicsit aggódtunk, de két magyar gól után 7-7-es döntetlenről kezdődött az utolsó negyed. A magyar lányok azt is elbírták, hogy a bírók nem nekik kedveztek. és Szilágyi Dorottya mellett az ifjú, csupán 16 éves Hajdú Kata gyönyörű távoli lövéssel vette ki a részét a sikerből. 10-8 után már éreztük, hogy meg lehet a győzelem, és sikerült is kivédekezni az amerikaiak utolsó támadását, így nyertünk 10-9-re.

A tokiói olimpia csoportmeccse után tehát újra legyőztük az USA-t. A vasárnapi döntőben másodszorra is Spanyolország lesz az ellenfél. Ideje lenne már javítani az egymás elleni mérlegen.

Kilenc éves amerikai veretlenség

Az Egyesült Államok csapata a nemzetközi szövetség, a FINA égisze alatt rendezett viadalon 2013 óta, tehát kilenc év után szenvedett ismét vereséget. 

– Ez is bizonyítja az ellenfél elképesztő erejét, valamint a mi csapatunk fejlődését – mondta erre rímelve Bíró Attila. Majd arra adott magyarázatot, mi is áll a bravúr hátterében. Elsősorban lelki tényezők összessége.

– Kezdenek tübben is felnőtté válni a csapatból. A felelősségvállalás súlya nem nyomasztja őket, egy rossz lövés, rossz passz, egy hiba nem veszi el a játékkedvet, képesek felvállalni azt a felelősséget, amely nélkül nem lenne látható a fejlődési ív. Annyira gyors és hullámzó a játék mindkét oldalon, hogy nincs idő a hibákon rágódni, menni kell ugyanazzal a bátorsággal tovább, túl kell lépni mindenen. Felelősségvállalás nélkül ugyanis nincs felnőtté válás.

Bíró Attila: Működik a betonkeverő...

Majd a csapat fiatal játékosait dicsérte, akikkel – ne szépítsük – a spliti Európa-bajnokságon nem volt elégedett.

– Csodálatos azt is látni, hogy ezt a szemléletet a keret fiataljai, így például a tizenhat esztendős Hajdú Kata is képes magának vallani. Két rontott lövés után ugyanúgy beleállt a harmadikba, és rendkívül fontos gólt szerzett. De említhetem a hasznosan játszó Pőcze Pannát, miként az egész csapatot, Faragó Kamilától kezdve Magyari Aldáig, Vályi Vandától Gurisatti Grétáig, vagy kiemelhetem Máté Zsuzsannát, aki a védekezés mellett a támadásban is bizonyít, minden meccsen gólérzékeny. Jó látni ezeket a pozitív jeleket! Náluk és nálunk is hiányzott pár játékos a világbajnoki csapatból, igazi ki-ki meccs volt ez is, amelyben ezúttal acélosabbak voltunk a végén, semmi sem tudott bennünket megtörni. A betonkeverő működik… 

 

Bíró Attila persze a nagy siker után bízik benne, hogy a csapata képes legyőzni Spanyolországot.

– Reméljük, a fináléban sem lesz másként, amelyben talán még nehezebb dolgunk lesz – a spanyolok ellen más miatt nehéz egy mérkőzés. Remélem, jobban védekezünk majd ellenük, mint a csoportmeccsen, feltett szándékunk, hogy elkapjuk őket is.

Világliga-szuperdöntő, elődöntő:
Magyarország–Egyesült Államok 10-9 (3-3, 3-2, 1-2, 3-2)
Magyar gólszerzők: Szilágyi 3, Máté, Keszthelyi-Nagy 2-2, Vályi, Gurisatti, Hajdú 1

Borítókép: Van ok az örömre (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.