Csalódás, be nem váltott remények, de idén sem marad el a szüret

Bíró Attila a több hiányzó és a csapatot sújtó betegséghullám miatt helyén tudja kezelni női vízilabda-válogatottunk ötödik helyét az Európa-bajnokságon, ugyanakkor nem hallgatja el a csalódottságát. Többet várt a Splitben lehetőséget kapott fiataloktól, valamint azoktól a meghatározó játékosoktól is, akik Keszthelyi Ritát helyettesíthetnék. A kontinensviadal azzal a tanulsággal szolgált, hogy a hölgyeknél sokkal nehezebb a kieső klasszisokat pótolni, mint a férfiaknál.

Novák Miklós (Split)
2022. 09. 09. 22:44
null
20220909 SPLIT Magyarország Izrael vízilabda EB férfi válogatott Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ötödik helyet kötelező volt elérni a csapatnak, ez a minimum, amit meg kell oldaniuk. Függetlenül attól, hogy soknak érzem a tizennyolc kiállítást, amit ellenünk ítéltek, kicsit védekezhettünk volna fegyelmezettebben. Az eredménnyel nem vagyok elégedetlen, abszolút vállalható a tizenegy gólos különbség – értékelte az Izrael ellen az ötödik helyért 18-7-re megnyert mérkőzést Bíró Attila, s azt sem hallgatta, igyekezett speciális célkitűzéssel motiválni a játékosait.

Négy gólos limitet állított fel a kapott gólok esetében, e fölött minden találatért ezer métert kellett úszniuk a játékosainak, végeredményben tehát háromezret. 

– Ha már a szankciók világában élünk, akkor most én is szankcionálok, de a három kilométeres úszást kisujjból kirázzák a lányok – szabadkozott kicsi női válogatottunk szövetségi kapitánya.

Majd rátért az Európa-bajnokság egészének értékelésére.

– Igen, most pihenés következik, mert olyan mentális fáradtság van mindannyiunkon, amihez nem szoktunk hozzá, mert ilyen még nem volt, ugyanakkor a jövőre nézve hasznos tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. Jövőre is hasonlóképpen lesz vb és Eb, akkor már nyilván nem fér bele a kísérletezés.

 

Összességében több fiatalt hoztam ki az Eb-re, mint szerettem volna, ebben a sérülések is közre játszottak. Úgy gondolom, nem váltották be az a reményt, amit hozzájuk fűztem, picivel többet vártam magyarán tőlük.

 

Azt sem nem mondanám azonban, hogy nem lesz több lehetőségük, mert hosszú még ez a két év az olimpiáig. Belegondolva, hogy idén lesz még világliga-döntő is, akkor mindenképpen kellenek a fiatalok, hogy tehermentesítsék az idősebbeket, viszont akkor ötödik helyek is becsúszhatnak.

Többször írtunk már róla, hogy a magyar válogatott eleve Keszthelyi Rita és nélkül vágott neki az Európa-bajnokságnak, majd Covid miatt Magyari Alda és Parkes Rebecca is legyengülve kezdte a tornát.

 

Bíró Attila nem hallgatja el, amiatt is kissé csalódott, hogy a meghatározó játékosok közül nem került ki igazi vezéregyéniség, aki Keszthelyit pótolhatná.

 

– Nyilván ez a léc nagyon magas Ritára gondolva, de nem világklasszis szintre gondoltam, csak meghatározó karakterre. A három tétmeccs ugyanakkor megmutatta, hogy ezen a téren kellene még lehet javítani, vagy ha nem, akkor Ritával nyomjuk tovább. Három igazi tétmeccset játszottunk, ezek közül talán még a spanyolok ellen negyedöntőben akadtak olyan momentumok, amelyek pozitívabbá teszik az értékelést. De a három meccsből egyet sem nyertünk meg, a fiataloknak még javulniuk kell.

A férfiválogatott többek között Hárai Balázs és hiányát is elviseli, az Eb azt mutatja, a nőknél sokkal nehezebb pótolni a kiesőket. Egyetért ezzel Bíró Attila is.

– Parkes, bár be volt írva, nem játszott az első két meccsen, Alda is covidos volt, én nem tudok leakasztani még egy kapust és centert, a többiek nem tudták átütni az ő szintjüket – jegyezte meg. Majd hozzátette, ugyan az U16-os csapatban vannak nagyon tehetséges játékosok, de kétséges, hogy két év alatt ők képesek-e beleerősödni a felnőtt mezőnybe, tehát alapvetően a jelenlegi bő keretből kell majd kialakítani a párizsi olimpiára készülő csapatot.

Bíró Attila a napokban egy személyes sikerre azonban büszke lehet, mesteredzőnek jelölték.

– Köszönöm a játékosoknak, a játékosokat megszülő édesanyáknak és a stábomnak ezt az elismerést – reagált erre szerényen.

Aztán röviden azzal zárta a mondandóját, ő a családi szőlészetben és borászatban töltődik fel, mert persze a csalódás ellenére idén sem marad el a szüret.

Borítókép: Bíró Attila többet várt a csapatától az Eb-n (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.