Golovin megnevezte a bajokat: túlzó elvárás, görcs és koncentrációhiány

A Svájc elleni kiszenvedett győzelem másnapján, egy nappal a Horvátország elleni meccs előtt Golovin Vlagyimir megnevezte a két alapproblémát. A női kézilabda Európa-bajnokság első mérkőzésén a túlzó elvárások miatt görcsösek lettek a játékosok, és emiatt nem tudtak összpontosítani a feladatukra. A beálló elleni védekezés ezért nem működött sokáig a Svájc elleni meccsen. Golovin nem tekinti tartalékosnak az egyik legjobb játékosa, Camila Micijevic nélkül felálló vasárnapi ellenfelet, Horvátországot.

Szilágyi László (Ljubljana)
2022. 11. 05. 15:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan telt az éjszaka? Még a Svájc elleni meccs járt a fejében?
– Munkával telt. Ma délelőtt belenéztem a horvát–norvég meccsbe, a beálló körüli védekezés érdekelt. Ezt is meg kell oldanunk a horvátok ellen, mert Jezic és Debekic személyében van két komoly beállójuk.

– Svájc ellen ahogy a meccs után mondta, tizennégy gólt kaptunk a beálló posztról. Ezt lehet fejleszteni egy nap alatt?
 – Nem fejleszteni kell, oda kell figyelni.

– Ez koncentráció és nem tudás kérdése?
– Ez koncentráció és tudás kérdése. Ha visszatekintünk a tavalyi, Portugália elleni Eb-selejtező mérkőzésünkre, óriási problémáink voltak a beálló körüli védekezéssel. Sőt még Szlovákia ellen sem tudtuk ezt jól megoldani, de Spanyolország ellen a védekezés már sokkal kevésbé okozott gondot. Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy ha a játékosok betartják a taktikai utasításokat, akkor meg tudják oldani a feladatot. Nyilván nem edz minden nap a válogatott, több idő telik el az összetartások között, ezért fel kell frissíteni a taktikai elemeket. Ugyanakkor ha az embernek egyszer már sikerült megoldania egy-egy taktikai feladatot, az azt jelenti, hogy máskor is képes erre. Svájc ellen nem sikerült, még én sem tudom, mi lehetett ennek az oka. Tudtuk előre, hogy a fej fölött, magasan kapja a labdát a svájci beálló, és erre nem mindig tudtak odafigyelni a védőink. Tudjuk, hogy akkor romlik a koncentráció, ha az ember nagyon görcsösen szeretne valamit elérni.

– Ezt mondták a játékosok is. Klujber Katrin azt remélte, hogy akár tízgólos előnyt sikerül kialakítani Svájc ellen a szünetig. 
– Jó, hogy ezt szóba hozta. Ha ilyen célokat fogalmaznak meg a játékosok, akkor előbb-utóbb biztosan begörcsölnek egy-egy mérkőzésen. Mert a megfogalmazott cél nem volt reális. A saját, önmagukkal szemben támasztott elvárásaik mellett a közvélemény vágyai és a szakmai stáb célkitűzései is rárakódtak a játékosokra. És ha a játékosok azt tapasztalják, hogy nem úgy alakul egy meccs, ahogy ők azt eltervezték, akkor teherként élik meg az elvárásokat, és ettől begörcsölnek.

– Vasárnap az előző Eb bronzérmese, Horvátország ellen a győzelem reményében lép pályára a válogatott. Camila Micijevic, Josipa Mamic, Dejana Milosavljevic és Ana Turk is hiányzik a horvátok keretéből. Tartalékos ez a horvát válogatott?
– Én soha nem innen közelítek, a legjobb horvát játékosok vannak itt. Micijevic a sérülése miatt hiányzik, ő valóban meghatározó játékos, de most – ahogy látom – a mókamester szerepét tölti be a csapatuknál. Én nem tekintem tartalékosnak a horvát válogatottat.

– Teherként élik meg a játékosok, hogy ha megvan a horvátok elleni meccs, akkor meglehet a nyolcba kerülés?
– Nem, remélem, nem. De visszautalnék arra, amit az elvárásokról és a nyomásról mondtam. A kézilabda játék, amiben vannak győztesek és vesztesek. A játékosoknak az a feladatuk, hogy készüljenek fel a horvátok ellen, és másnap menjenek ki a pályára. Majd kiderül, hogyan sikerül. Nem hiszem, hogy előre azon kellene gondolkodniuk, hogy mi számít kudarcnak vagy sikernek.

– Hol lehet keresnivaló a horvátok ellen?
– A külső területeken, a távoli zónákban nem olyan kemények a horvát védők, a védőfal közepén, a hármas védők közötti területen nehéz érvényesülni. A támadó játékban az egy az egy elleni párharcokat erőltetik, Micijevic hiányában nem annyira erősek. Meglátjuk, hogyan alakul a vasárnapi meccs. 

Borítókép: Golovin tisztában van a problémákkal (Fotó: MKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.