Vért izzadva, hátrányból fordítva hoztuk a kötelezőt Svájc ellen

Győzelemmel mutatkozott be a magyar válogatott a női kézilabda Európa-bajnokságon. Az Eb-újonc Svájc az első félidőben 14-12-re vezetett. Golovin Vlagyimir csapata a szünet után egy meggyőző 4-0-s rohammal fordított, végül nyert. Vasárnap a nyitónapon Norvégiától 32-23-as vereséget szenvedő Horvátország ellen folytatjuk a szereplést a szlovéniai tornán.

Szilágyi László (Ljubljana)
2022. 11. 04. 19:33
Ljubljana, 2022. november 4. Vámos Petra (b) és Hornyák Dóra (j), valamint a svájci Tabea Schmid a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Svájc mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 4-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németek elleni kijózanító főpróba után Svájc ellen mutatkozott be a női kézilabda-válogatott a szlovéniai Európa-bajnokságon. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány Tóvizi Petrát és Szemerey Zsófit nem jelölte a mérkőzésre nevezhető tizenhat fős keretbe.

Az Eb-újonc ellen korábban három meccset játszott a válogatott, és mindannyiszor legyőzte, a legkisebb különbség a két csapat között eddig hét gól volt, egy 1993-ban Győrben lejátszott felkészülési találkozón. A németek elleni meccs után már a puszta győzelmet is komoly sikerként könyveltük volna el.

A Ljubljana külvárosában található Stozice Arénában meglepetésre közel azonos számban jelentek meg a svájci és a magyar szurkolók. Kisebb derültséget keltett, amikor a kivetítőn Vámos Petrát a magyar válogatott csapatkapitányaként mutatta be a hangosközlő, pedig ezt a posztot Hornyák Dóra tölti be. Mindenesetre a Debrecen irányítója a jó előre rögzített felvételen gyűlölettől mentes szurkolásra és a pozitív hangulatra hívta fel a figyelmet.

Majd a DVSC játékosa elfoglalta a helyét a védelemben, rajta kívül Hornyák Dóra és Bordás Réka védekezett középen. Klujber Katrin volt még bent a pályán védekezésben, valamint a két szélső, Lukács Viktória és Márton Gréta. A mérkőzés első, egyben a magyar válogatott első Eb-gólját egy sikeresen végigvitt lerohanás után Lukács Viktória szerezte. Korai volt az öröm: Svájc gyorsan, a beálló posztról egyenlített. Majd a VAR „jóvoltából” állt a játék, a montenegrói vezetőbíró azt vélelmezte, hogy Svájc elcserélte magát, ezért állt a játék hosszú percekig. De aztán ítélet, azaz kétperces kiállítás nélkül folytatódott a mérkőzés.

A magyar válogatott zavarodott meg a közjáték után, és ez éppen elég volt ahhoz, hogy Svájc átvegye a vezetést. Klujber kihagyott hetese után mélyült a szakadék. 2-5 után nehéz volt nem észrevenni, hogy a németek elleni pofon nem múlt el nyomtalanul. Klujber tartotta a lelket a csapatban, szinte az összes figura a Fradi jobbátlövőjére jött ki. 2-5-ről 4-5 lett pillanatokon belül. Az egyenlítés csak azért maradt el, mert Bordás a kapufára lőtte a ziccerét. A  támadójáték kis túlzással egy személyre, Klujberre épült, a többiek nem tudtak vagy az önbizalomhiány miatt nem mertek vállalkozni. Kácsor próbálkozott, de az első lövését a kapus, a másodikat a kapufa védte. Vámos valamit felvillantott a tavalyi énjéből: két egyéni akciója közül az első gól lett, utána kiharcolt az ellenfélnél egy kétperces kiállítást. Az emberelőnyt Márton Gréta váltotta gólra. Ezzel sikerült utolérni hét gólnál a támadásban a beállót és a szélsőket foglalkoztató, egyébként semmi meglepőt nem produkáló, magas átlövők hiányában a sok futásra építő Svájcot. 

Bő negyedóra után szerzett először gólt a balátlövő posztról a magyar válogatott: Kácsor harmadik kísérlete sikeres volt. Golovin cserélgetett, pihentetett: érkezett Klivinyi Kinga Kácsor váltótársaként, Pásztor Noémi Bordás Rékát, Kuczora Csenge pedig Vámos Petrát váltotta. Kuczora rögtön góllal kezdett, de ezzel egy tapodtat sem került beljebb a magyar válogatott, mert a védekezés továbbra sem állt össze. Pedig Svájc tényleg nem csinált semmi különöset, azonkívül, hogy tisztességesen felkészült a magyarokból, és tudta, hogy a belső hármas védekezése kritikán aluli, és ott lehet keresnivalója. 

Golovin időkéréssel frissített, megesett a szíve az addig megállás nélkül zakatoló Klujber Katrinon, a Fradi átlövője pihenőt kapott, Albek Anna érkezett a helyére. 
14-11-es svájci előnnyel kezdődött a félidő utolsó perce. Az Albek kiállítása miatt visszaálló Klujber behajított hétméterese alakította ki az első harminc perc eredményét: 12-14. Lesújtó… Öt kapufa, egy kihagyott hétméteres színesítette a magyar válogatott mérlegét. Svájc úgy vezetett két góllal, hogy klasszikus átlövésből egyet sem tudott felmutatni.  

A védekezés nem állt a helyzet magaslatán. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szünet után Klujber góljával sikerült zárkózni, Vámos is bevágott egyet, majd Márton egyenlített emberelőnyből. Minden kezdődött elölről. Legutóbb 7-7-nél volt döntetlen. Az első félidőben csak négy védést bemutató Szikora helyett Janurik Kinga érkezett a kapuba, de az első védésére még várni kellett. A gyorsabb magyar játékra azonban nem: az egyenlítés után, ha csak átmenetileg, a vezetést is megszerezte Golovon csapata, de az előny nem tudott állandósulni, mert a szünet előtti védekezési hiányosságokat nem sikerült eltüntetni a folytatásra.  

Az első félidőhöz képest, ha nem is látványosan, de feljavult vagy inkább felgyorsult a válogatott játéka, de a beállóval szemben továbbra sem tudta megtalálni az ellenszert. És kiderült, hogy rövid életű volt a feltámadás: a támadójáték az egyéni akcióra korlátozódott. A kapuban nem jöttek a bravúrok, Janurik helyett Szikorát küldte vissza Golovin. Az előnyt nem sikerült visszaszerezni, újabb kapufa lassította a lendületet. 

24-23-as svájci vezetésnél Hornyák Dórát szándékos ütésért állították ki két percre bő tíz perccel a vége előtt. Kritikus szakasz kezdődött: ekkor kellett volna megfordítani a meccset. Klujber hetesből egyenlített, majd Márton a vezetést is megszerezte. Ezt kellett volna megtartani a végéig, és úgy tűnt, sikerül a mutatvány: Lukács emberelőnyben gólt szerzett, ezzel a meccs során először két góllal vezetett a magyar válogatott, 3-0-s rohammal fordítva meg az állást, majd egy újabb Klujber-góllal lett egyre megnyugtatóbb az előny. Úgy tűnt, kézben van a meccs, innen nem lehet elveszíteni egy vagy két pontot. És nem is lehetett, bő ötven perc kellett ahhoz, hogy a válogatott feltérképezze a svájciak gyenge pontját, de végül ez sikerült. A kilencgólos Klujber Katrint választották a mérkőzés legjobb játékosának.

A rémálom elmúlt. A magyar válogatott vasárnap a nyitónapon a címvédő Norvégia ellen 32-23-as vereséget szenvedett Horvátország ellen folytatja a szereplését az Eb-n. 

Női kézilabda Európa-bajnokság, A csoport. Magyarország–Svájc 33-28 (12-14). A Norvégia–Horvátország 32-23.

Borítókép: A védekezés elmaradt a várttól (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.