A játékvezető a hibás! Alaposan kiosztották Marciniakot a franciák

A világbajnokság hajráját tekintve nem meglepetés: Franciaországban a játékvezetőt okolják a vb-döntős kudarcért. A L’Équipe tízes skálán kettesre értékelte Szymon Marciniak munkásságát, bár indoklásuk igencsak egyoldalúra sikerült. Más helyről viszont dicséretet kapott a lengyel játékvezető.

2022. 12. 19. 10:29
Szymon Marciniak
Argentina v France - Final - FIFA World Cup Qatar 2022
Szymon Marciniak Polish referee during the final match between Argentina vs France at the Qatar World Cup at Estadio Lusail in Doha city in Qatar. (Photo: William Volcov) (Photo by William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP) Fotó: William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban nagy a keserűség. A Kékek ugyan kétszer is kiegyenlítettek a világbajnoki döntőben Argentína ellen, de végül tizenegyespárbajban vereséget szenvedtek.

Bár sem Didier Deschamps, sem a játékosai nem panaszkodtak a játékvezetésre a meccs utáni nyilatkozataikban, a francia L’Équipe című lap lényegében Szymon Marciniakra kente a vereséget. A lengyel játékvezető tízes skálán kettes osztályzatot kapott.

– Az Ángel di María elleni szabálytalanságért rendkívül könnyű síppal fújt büntetőt, az eset nagyon hasonló volt Marcus Thuraméhoz, amiért nem járt tizenegyes. Hogyan fejezhette be a rengeteg brutális szabálytalanságot elkövető Cristian Romero sárga lap nélkül a meccset? Miért nem adott sárga lapot Marciniak az argentinoknak, amikor minden eszközzel – visszahúzással, odarúgással – megállították az ellentámadásokat? Hogyan dobhatta el Emiliano Martínez messzire a labdát a tizenegyespárbajban Tchouaméni elől anélkül, hogy a játékvezető közbeavatkozott volna? – áll a francia lap indoklásában.

Azt persze elmulasztják megemlíteni a derék franciák, hogy Kolo Muani is éppen olyan könnyen adta meg magát az első francia tizenegyes előtt, mint korábban Di María, elfeledkeztek arról is, hogy Martínez kapus megkapta a sárga lapját a tizenegyespárbajban, s Upamecano kezezése sem került szóba.

Hogy mennyire elfogult a L’Équipe értékelése, azt jól jelzi, hogy a német Kicker szakértője szerint Marciniak felnőtt és szintjére. Hozzá hasonlóan az angolok korábbi játékvezetője, Mike Dean is kiemelte, hogy milyen jó döntést hozott a lengyel, amikor Thuramnak szimulálásért sárga lapot adott. Az amerikai ESPN elemzése is csupán annyit rótt fel Marciniaknak, hogy Otamendinek sárga lap járt volna az első francia tizenegyest megelőző szabálytalanságért.

Persze a franciák reakciója beleillik abba, ahogy a vesztes csapatok az egész világbajnokságon reagáltak a játékvezetői ténykedésre.

De legbelül talán a franciák is tudják, hogy nem a játékvezető miatt veszítették el a finálét.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Szymon Marciniak munkájával Franciaországban nem voltak elégedettek, máshol igen (Fotó: Brazil Photo Press via AFP/William Volcov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.