Már megint a játékvezető a hibás, most Marokkó tiltakozik

A világbajnokság hajrájára fordulva igencsak beindultak a résztvevők a bírózás terén. Most éppen Marokkó labdarúgó-szövetsége nyújtott be hivatalos panaszt César Ramos tevékenysége miatt, az afrikaiak szerint két büntető is járt volna nekik a Franciaország elleni elődöntőben.

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 18:03
Theo HERNANDEZ Bufal
al-Hor, 2022. december 14. A francia Theo Hernandez (j) és a marokkói Bufal Szofiane a katari labdarúgó-világbajnokság Franciaország-Marokkó elõdöntõ mérkõzésén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 14-én. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamilyen szinten a labdarúgás szerves része a játékvezetői ítéletek kritizálása. Sokan azt remélték a videóbírós rendszer bevezetésétől, hogy a VAR majd megszünteti a vitákat. Nos, ez több okból sem valósult meg, az elmúlt napokban azonban igazán elharapózott a sporttársak szidalmazása a katari futball-vb-n.

A világbajnokság első és talán legkomolyabb botrányát az uruguayiak okozták, akik szinte lelökdösték a pályáról Daniel Siebertet és segítőit a csoportkörös búcsú után. A német játékvezetőn két büntetőt kértek számon a dél-amerikaiak, akiknek egyetlen gól is továbbjutást jelenthetett volna. Edinson Cavani a VAR-monitort is felborította, Luis Suárez pedig a játékvezető helyett egyenesen a FIFA-nak ment neki. Siebert egyébként nem kapott több meccset az ominózus Uruguay–Ghána találkozó után Katarban.

Egyetlen találkozón fújta csak a sípot az új-zélandi Matthew Conger, mégis ő volt az egyetlen, aki a meccs lefújása után érvénytelenített gólt. Neki is mentek a franciák, pedig a Tunézia elleni vereségtől függetlenül megnyerték a csoportjukat.

Az igazi nagyüzem azonban a Lionel Messivel indult. Az argentin játékos a Hollandia elleni továbbjutás után kritizálta olyan élesen Mateu Lahozt, hogy felmerült Messi eltiltása is.

Végül csak a néhány pakli sárga lapot kiosztó spanyol sípmestert küldték haza Katarból, Messi játszhatott az elődöntőben.

Komolyabb konkrétumok nélkül a játékvezetőt szidták a portugálok is a Marokkó elleni búcsú után, sőt Pepe összeesküvés-elméletet is gyártott, mely szerint a FIFA Argentína sikeréért dolgozik. S az angoloknak is volt képük Wilton Sampaiót szapulni, aki csak két tizenegyest ítélt meg a javukra Franciaországgal szemben.

Nem változott a helyzet az elődöntőkben sem. nem finomkodott, szerinte nem járt volna Argentínának büntető Horvátország ellen.

A marokkói futballszövetség még tovább ment: hivatalos panaszt nyújtott be a mexikói César Ramos ténykedése miatt, az afrikaiak szerint két büntetőt nem kaptak meg Franciaország ellen. Persze aligha lesz bármi következménye a papírmunkának, főleg, hogy igen gyenge lábakon áll a marokkói érvelés.

Amallah dobta magát egy beíveléskor Tchouaméni mellett, bár az is igaz, hogy a játékvezetők a vb elején még szigorúbbak voltak az ilyen helyzetekben.

A szokatlanabb helyzet Bufal és Hernández találkozója, amelyért a marokkói sárga lapot kapott. Utóbbi valóban tévedésnek látszik, de a sárgát a VAR-vizsgálat alapján csak akkor vonhatták volna vissza, ha valóban büntetőt kap Marokkó.

Mindezek után felmerül a kérdés, mi várható a döntő után. Pláne, hogy a két résztvevő, Argentína és Franciaország is bírózott már Katarban.

Borítókép: Marokkó szerint Hernández (kékben) büntetőt érően szabálytalankodott Bufallal szemben (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.