Benzema a szexbotrányok és a viszályok ellenére is jutalmat kaphat

A francia labdarúgó-válogatott a katari futball-vb döntőjében a címvédésért lép pályára Argentína ellen. Karim Benzema biztosan nem lesz ott a francia csapatban, viszont kerettagként ő is igényt tarthat a tekintélyes pénzjutalomra. Persze nem az aranylabdás támadó lenne az első, aki nem játszó kerettagként lesz világbajnok, az ő esete mégis egyedi.

2022. 12. 18. 13:45
Karim Benzema
France's forward Karim Benzema gestures as he arrives for a get-together, two days before the French national team leave for the upcoming Qatar 2022 World Cup football tournament, at the team's training ground in Clairefontaine-en-Yvelines, outside Paris on November 14, 2022. - The week-long countdown to the World Cup in Qatar begins as the world's leading footballers focused their attention on one of the most controversial tournaments in history. The first World Cup to be held in the Arab world will kick off on November 20, 2022, when the host nation face Ecuador. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Fotó: AFP/Franck Fife
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katarban vasárnap Argentína vagy Franciaország megszerzi harmadik világbajnoki címet. A huszonhat fős keretek tagjainak döntő többsége hozzátette a magáét a pályán a meneteléshez, három tartalékkapus, az argentin Franco Armani és Gerónimo Rulli, illetve a francia Alphonse Areola várja úgy a döntőt, hogy még nem lépett pályára Katarban. No, meg az aranylabdás Karim Benzema.

Ousmane Dembelé és Karim Benzema
Dembélé és Benzema közös öröme – a vb-n nem készülhetett ilyen kép. Fotó: AFP/Franck Fife

A francia L’Équipe a futball-vb döntőjének reggelén hozta nyilvánosságra, hogy a francia játékosok fejenként 554 ezer eurót kapnak a világbajnoki cím megvédése esetén, míg az esetleges ezüstéremért 449 ezer euró ütné a markukat. S aligha van olyan kitétel az előzetes megállapodásokban, ami alapján ezt az összeget nem kaphatná meg Areola és Benzema is.

Aranyérem játék nélkül?

Areola mindössze a negyedik labdarúgó lehet, aki két vb-címet is nyer úgy, hogy nem lépett pályára a tornán. Nem meglepő, hogy három elődje közül kettő szintén tartalékkapus volt, az olasz Guido Masetti (1934, 1938) és a brazil Carlos José Castilho (1958, 1962). Utóbbi két tornán világbajnok lett a Pepe művésznéven ismert José Macía is. A középpályás a ’62-es vb-n már alapember lett volna, de Benzemához hasonlóan a rajt előtt megsérült.

Az 1962-es bajnok brazil csapat egyébként rekorder, a huszonkét kerettag közül csak tizenkettő lépett pályára a chilei vb-n, a tizenegy finálébeli szereplő mellett a csoportkör alatt megsérült Pelé.

A leghíresebb példa a játékperc nélküli világbajnoki címre Ronaldóé: a brazil támadó 1994-ben, tizenhét évesen a kispadról szurkolta végig Romárióék menetelését. Később azért bőven rászolgált a bizalomra: tizenöt vb-góljánál csak Miroslav Klose lőtt többet valaha, s Ronaldo 2002-ben két találatával szinte egymaga nyerte meg a finálét Brazíliának.

A legtöbb esetben nem foglalkoztak sokat a játékperc nélkül aranyérmet nyert játékosokkal, ez is futball része, soha nem volt még olyan világbajnok, amelynek kivétel nélkül az összes futballistája lehetőséget kapott a tornán. esete azonban nem véletlenül esik különleges elbírálás alá.

Benzema: szexbotrány, zsarolás, durcázás

Karim Benzema a 2008-as Európa-bajnokságon szerepelt először nagy tornán Franciaországgal. A Kékek leégtek, csoportutolsóként távoztak Svájcból, s a támadó rögtön az egyik kerékkötő volt nem megfelelő hozzáállása miatt. Igaz, a rutinos William Gallas kritikájának jelentős része Samir Nasrira zúdult, de Benzema is megkapta a magáét.

A 2010-es világbajnokság hasonló történet francia szempontból: belső konfliktusok és utolsó hely a csoportban. Benzema ezúttal semmiről nem tehetett, ő kimaradt a keretből, a hivatalos indoklás szerint nem azért, mert szexbotrányba keveredett egy kiskorúval.

2014-ben Benzema végre bemutatkozhatott a világbajnokságon, s első meccsén rögtön mesterhármast lőtt, bár a három gólból az egyik végül a hondurasi kapus öngóljaként került a hivatalos jegyzőkönyvekbe.

Azonban jött az újabb szexbotrány: azóta már a bíróság is megerősítette, hogy Benzema részt vett válogatottbeli csapattársa, Mathieu Valbuena zsarolásában, akiről intim felvétel készült.

A Real Madrid támadója emiatt lemaradt a 2016-os, hazai Eb-ről – ezért Didier Deschamps kapitányt közvetve rasszistának nevezte –, majd a 2018-as vb-ről is. Oroszországban Franciaország lett a bajnok, Benzema helyett játszott középcsatárt, aki Benzema szerint a gokart szintjét üti meg mellette, a Formula–1-es autó mellett.

Mindezek után az volt a meglepő, hogy Benzema visszakerült a francia válogatottba a tavalyi Európa-bajnokság előtt. Kétségtelen, a támadó csúcsteljesítményt nyújtott a Real Madridban, ám a csapategységre aligha gyakorolt jó hatást. Franciaország uralkodó világbajnokként csak az Eb-nyolcaddöntőig jutott.

Benzema karrierje nem tört meg, a 2021/22-es idényben mutatott játékának köszönhetően elnyerte a France Football Aranylabdáját. Amikor megsérült a katari vb rajtja előtt, mégsem volt egyértelmű, hogy hiányozni fog Franciaországnak.

S valóban, Giroud négy gólt szerzett a vb-n – immár a „gokart” a francia válogatottsági csúcstartó –, a franciák a döntőre készülnek, s a csapathoz közeli beszámolók alapján ismét egységesek.

Benzema sérülése után úgy érezte, hogy lenne esélye játszani a vb kései szakaszában, Deschamps mégis hazaküldte, a két fél pedig a támadó távozása óta nem kommunikált egymással, s a jelek szerint a vb-döntő sem izgatja.

Ha Franciaország aranyérmet nyer Katarban, az aranylabdás Karim Benzema is világbajnok lesz. De talán a sportág történetének legdicstelenebb világbajnoka.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Karim Benzema nem keresett rosszul ezen a vb-n (Fotó: AFP/Franck Fife)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.