Csontzene és hegyes köpések a milánói éjszakában + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Az 1990-es világbajnokság német–holland nyolcaddöntőjében Frank Rijkaard és Rudi Völler külön párharcot vívott, szinte végig hergelte egymást a két klasszis.

2022. 12. 12. 6:50
Rijkaard spits at Völler
Hollandia-Németország 1990
Dutch player Frank Rijkaard (r) spits at German national player Rudi Völler during the match in the round of 16 between Germany and the Netherlands on the 24th of June in 1990. (Photo by MARTINA HELLMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házigazda olaszok mellett Németország és Hollandia számított az 1990-es vb legnagyobb esélyesének. A két szomszédos ország válogatottja az azt megelőző években rendre presztízsmeccseket játszott egymással: az 1974-es vb-döntőn a németek, 1988-ban, a stuttgarti Eb-elődöntőn Marco van Basten emlékezetes találatával a hollandok örülhettek. Ráadásul a vb-selejtezők során is egy csoportba kerültek.

Úgy esett, hogy a két nagy rivális már a nyolcaddöntőben összemérte erejét. A korszak legnagyobb egyéniségeit felvonultató összecsapáson az egyik oldalon Matthäus, Brehme és Klinsmann, a másikon van Basten, Gullit és Ronald Koeman nézett egymással farkasszemet.

A meccs csak részben felelt meg a várakozásoknak. Az elképesztő iram és küzdelem mellett a meccs játékvezetője, az argentin Loustau nem tudott felnőni a feladathoz: nem az ítéleteivel volt elsősorban gond, hanem egyszerűen nem tudta féken tartani az indulatokat.

 

Kőkeményen aprították egymást a játékosok, egyre durvább belépők tarkították a meccset. Frank Rijkaard és Rudi Völler külön párharcot vívott, szinte végig hergelte egymást a két klasszis. Egy ilyen jelenet során Rijkaard a kamerán tisztán kivehetően többször is leköpte a német csatárt, akinek szőke fürtjein az egész világ láthatta a kirívó sportszerűtlenség nyomait. 

 

A mérkőzést végül két német villanás a Nationalelf javára döntötte el, előbb Klinsmann, majd egy zseniális meglátást követően Brehme szerzett gólt, Ronald Koeman büntetője csak szépségtapasznak volt jó.

A német válogatott lendülete aztán a torna végig kitartott, és ők nyerték el a világbajnoki trófeát.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Frank Rijkaard leköpi Rudi Völlert (Forrás: Martina Hellmann/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.