„Élve megeszlek!” – a tizenegyesölő argentin hihetetlen története

Lionel Messi szerint egy fenomén, Cristiano Ronaldo megfutamodott előle. Dibu Martínez a katari foci-vb új kapushőse, a Hollandia ellen megnyert tizenegyespárbajban kétszer is védett, de nem először mutatta meg különleges képességeit, Argentína tavalyi Copa América-győzelmében is hasonló kulcsszerepe volt. A harmincéves Martínez ellentmondásos személyiség: a pályán olykor magából kikelve tombol, mint Hollandia ellen is, máskor meg fél fotót kérni Messitől, és visszahúzódva a Call of Duty-val játszik a fontos meccsek előtti éjszaka.

2022. 12. 10. 9:56
MARTÍNEZ, Emiliano; DIJK, Virgil van
Loszaíl, 2022. december 9. Emiliano Martínez argentin kapus kivédi a holland Virgil van Dijk 11-esét a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében játszott Hollandia-Argentína mérkõzés 2-2-es döntetlenre végzõdött hosszabítása utáni büntetõpárbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 9-én. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kétszer is megb…sztalak titeket” – kiáltotta magából kikelve a holland kispad felé Dibu Martínez, miután Argentína tizenegyespárbajban győzött Hollandia ellen, és bejutott a katari vb elődöntőjébe. A kapus kivédte az első két holland tizenegyest, az így megszerzett előny pedig kitartott a párbaj végéig. Nem ez volt Dibu Martínez első kirohanással egybekötött remek teljesítménye hasonlóan kiélezett helyzetben.

Az Aston Villa játékosa csak tavaly nyáron mutatkozott be az argentin válogatottban, közvetlenül a Copa América előtt, mivel az addigi első számú kapus, Franco Armani megbetegedett. Martínez kihasználta a lehetőséget, jó teljesítményt nyújtott, így a Copán kiharcolta a helyét a kezdőben, és az 1993 után először megszerzett argentin aranyérem egyik legnagyobb hőse lett.

Olyan neki az „Élve megeszlek!”, mint Maradonának az Isten keze

Argentína csak tizenegyespárbajban tudta legyőzni Kolumbiát az elődöntőben, a siker kovácsa pedig az ellenfél rúgóit megbabonázó Martínez kapus volt. Három lövést is kivédett a párbajban, Yerri Minával szemben pedig pszichológiai fegyvert is bevetett. Volt előzménye a dolognak, ugyanis Mina az Uruguay elleni negyeddöntőben látványos táncot lejtett a tizenegyese után, Dibu Martínez az ilyesmire azonban esélyt sem adott neki. Helyi beszámolók szerint ezt vágta a kolumbiai arcába a rúgása előtt:

„Élve megeszlek! Sajnálom, de ez lesz. Ideges vagy, a labda túl nagynak tűnik neked. Fejezd be a színjátékot, ismerlek. Kivédem úgyis, élve megeszlek. Ideges vagy. Azért nevetsz, mert ideges vagy.”

Mina ezek után természetesen hibázott, ami után még Messi is magából kikelve ünnepelt: –Baila ahora! – üvöltötte Minának a PSG sztárja, ami annyit tesz: „Most táncoljál!” Messi egyébként teljesen le volt nyűgözve Dibu teljesítményétől, a meccs után így méltatta kapusát: – Itt van nálunk Emi, aki egy fenomén. Bíztunk benne. Elértük a célunkat, hogy maximális meccsszámot játszhassunk, ott vagyunk a döntőben – amit aztán meg is nyertek a házigazda Brazília ellen 1-0-ra, Dibu Martínez szemszögéből a lehető legjobb módon, kapott gól nélkül.

Amikor Cristiano Ronaldo nem mert lőni neki

A harmincéves kapus odahaza az Independientében nevelkedett, mindössze 18 évesen leigazolta az Arsenal, és egy rövid spanyolországi kölcsönjátékot (Getafe) leszámítva azóta is Angliában véd, sokáig persze csak kisebb csapatokban kapott szerepet. 2020-ban igazolta le az Aston Villa 17,4 millió euróért, azóta pedig remek teljesítményt nyújt a birminghami klubban. Talán mondanunk sem kell, hogy az első ottani meccsén tizenegyest védett, az első idényében pedig a 15 kapott gól nélküli meccsével megdöntötte az amerikai Brad Friedel klubrekordját.

Martínez híresen jó tizenegyesölő, a Transfermarkt statisztikái szerint eddig 33-ből tíz büntetőt védett (amiben a tizenegyespárbajok nincsenek benne), tehát némi túlzással minden harmadik esetben győztesen jön ki a csatából, amelyben sokak szerint a kapusok eleve vereségre vannak ítélve.

MARTÍNEZ, Emiliano; DIJK, Virgil van
Dibu Martínez véd a Hollandia elleni tizenegyespárbajban Fotó: Mohamed Meszara

Híres eset volt, amikor 2021 szeptemberében az Aston Villa úgy nyert 1-0-ra a Manchester United otthonában, hogy a hazaiak tizenegyeshez jutottak. Martínez hangosan követelte a labda mögé Cristiano Ronaldót, aki azonban megfutamodott előle, és végül Bruno Fernandes végezte el a lövést, és persze hibázott. – Ronaldo minden idők egyik legjobbja, ezért szerettem volna kipróbálni magam ellene, hogy tudom-e védeni a tizenegyesét – magyarázta Dibu, de persze tudjuk, hogy a hasonló közjátékok nála a stratégia részét képezik.

Dibu Martínez bemelegítése: Call of Duty

– Amikor egy tizenegyes védése után ünneplek, vagy előtte odaszólok az ellenfélnek, azzal nem szeretnék példát mutatni a gyerekeknek, de ez jön ki belőlem az éles helyzetekben – magyarázta Martínez korábban a Goal.com cikkében. – A sikerek mögött rengeteg munka van, én 12 évesen elköltöztem otthonról, hogy az Independiente kollégiumában éljek, és sok nehézségen kellett keresztülmennem ahhoz, hogy ma itt tartsak. Ez a küzdelem a fiataloknak szóló üzenet, nem a mémek.

A látszat ellenére Dibu Martínez szerény ember. 

Elismerte, hogy a tavalyi, brazilok elleni Copa América-döntő előtti éjjel azzal melegített be a meccsre, hogy a Call of Duty videójátékkal játszott az argentin barátaival, ahogy azt sem titkolja, hogy túlságosan félénk ahhoz, hogy képet kérjen Messitől. – Szeretném, ha a fiamnak, Santinak lenne egy ilyen fotója, de zavarba jövök, amikor meg kellene kérnem erre Leót, mert mindenki ilyen kérésekkel üldözi.

Ha a tavalyi Copa-győzelem után a vb-aranyhoz is hozzásegíti Messit Katarban, valószínűleg már kérnie sem kell majd.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Dibu Martínez volt a Hollandia elleni tizenegyespárbaj hőse a vb-negyeddöntőben (Fotó: MTI/EPA/Abir Szulta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.