Horvátország hivatalosan is a futballnagyhatalmak közé került

Már egy kifutott nagy eredmény is nagy szó a futball-vb-n, nagyon kevés olyan ország van azonban, amely két, egymás utáni tornán is érmet nyert. Katarban két válogatott is csatlakozott az eddigi öthöz: Franciaország és Horvátország.

Magyar Nemzet
2022. 12. 18. 7:47
INFANTINO, Gianni; MODRIC, Luka
ar-Rajján, 2022. december 17. Luka Modric horvát csapatkapitánynak gratulál Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik helyéért játszott Marokkó-Horvátország mérkõzés után az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. december 17-én. Horvátország 2-1 arányú gyõzelmével bronzérmet nyert. MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország győzelmével zárult a katar futball-vb bronzmeccse, a vezette csapat 2-1-re győzte le szombaton Marokkót. Afrikának így továbbra is várnia kell az első világbajnoki érmére, a horvátok viszont zsinórban a második vb-jükről távoztak éremmel, ezzel rendkívül elit társasághoz csatlakoztak, lényegében bebetonozták a helyüket a futballnagyhatalmak között.

Horvátország bronz katar futball-vb
Horvátország bronzéremmel térhet haza Katarból. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

– Ez egy újabb érem Horvátországnak. Remek dolog, hogy egymást követő két vb-n két érmet szereztünk, óriási elismerés jár a játékosaimnak – hangsúlyozta a szövetségi kapitány, Zlatko Dalic, akinek magának sem kell szégyenkeznie.

Dalic immár a mindössze hét szövetségi kapitány egyike, aki egymás után két világbajnokságon is éremre vezette válogatottját.

A listán három német szakember (Helmut Schön, Franz Beckenbauer, Joachim Löw) is található, mellettük az olasz Vittorio Pozzo, az argentin Carlos Bilardo és a francia Didier Deschamps – utóbbi szintén Katarban csatlakozik a sorhoz, csak még azt nem tudjuk, arannyal vagy ezüsttel teszi-e.

Természetesen nemcsak Dalic, hanem hazája, Horvátország is a szűk elitbe került a duplázással. Az első huszonegy világbajnokság alatt éppen huszonegy ország nyert érmet – köztük Magyarország két ezüstöt –, de arra korábban csak öt volt képes, hogy legalább két egymást követő vb-ről is éremmel távozzon.

A huszonegyhez Katarban egy sem csatlakozott, az ötből viszont hét lett: Franciaország és Horvátország is duplázni tud a 2018-as oroszországi viadal után.

A teljes sor: Olaszország, Brazília, Németország, Hollandia, Argentína, Franciaország, Horvátország. Igazi futballnagyhatalmak, s immár a horvátokat is nehéz kihagyni ebből a kategóriából.

Figyelemre méltó, hogy a készséggel a futballnagyhatalmak közé sorolt Anglia és Spanyolország nem szerepel a listán, sőt mindkettőnek csak egyetlen vb-érme van, igaz, az mindkét ország esetében arany.

Horvátországnak 1998-ban volt először esélye részt venni világbajnokságon, s rögtön bronzéremmel mutatkozott be. A mezőnynek stabil tagja maradt (csak a 2010-es tornáról maradt le), ám az igazán nagyok közé a legutóbbi két vb betonozta be a csapatot.

S továbbra is tartja magát a sorozat: ha Horvátország túljut a csoportkörön, akkor éremmel zárja a világbajnokságot.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Luka Modricnak Gianni Infantino FIFA-elnök gratulál (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.