Horvátország szerezte meg a bronzérmet Marokkó ellen a vb-n

Gyors gólváltással kezdődött a bronzmérkőzés a katari foci vb-n, Horvátország végül már az első félidőben kialakította a 2-1-es végeredményt Marokkó ellen. A horvátok harmadszor végeztek a dobogón világbajnokságon, a 37 éves Luka Modric pedig rekordot írt.

Magyar Nemzet
2022. 12. 17. 17:56
ORSIC, Mislav
ar-Rajján, 2022. december 17. Jaszin Bunu marokkói kapus (j) nem tudja kivédeni a horvát Mislav Orsic lövését a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik helyéért játszott Marokkó-Horvátország mérkõzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. december 17-én. MTI/AP/Haszan Ammar Fotó: Haszan Ammar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vb-bronzmeccsekre jellemző, hogy a csapatok bánatukban vagy épp felszabadultságukban kicsit elengedik magukat, és erre a Horvátország–Marokkó meccs esetében határozottan szükség volt. Mindkét csapat a szigorú védekezésének köszönhetően jutott el a legjobb négybe a katari vb-n, az interneten pedig joggal terjedtek a mémek, amelyek szerint a két csapat játékosai ülve várják majd a tizenegyespárbajt.

Erről szó sem volt, a bronzéremért mindkét csapat futballozni akart. Ennek eredményeként már a 7. percben megszületett az első gól egy szép horvát szabadrúgás-variáció végén: Majer beívelt labdáját Perisic fejelte középre, ahol Josko Gvardiol előrevetődve fejelt a marokkói kapuba – 1-0.

lipcsei csapattársa, a maszkban játszó Gvardiol a horvát kapitány szerint a világ egyik legjobb védője. Húszévesen a 19. válogatott meccsén a második gólját szerezte a nemzeti csapatban egy vb-bronzemeccsen. Ha ebből indulunk ki, az legalábbis nem rossz.

Nem sokáig tartott a horvát öröm, Marokkó szinte egyből kiegyenlített a 9. percben. Ez a találat is szabadrúgás után történt, Zijes ívelt középre, de ezúttal a szép variáció helyett inkább a tétova horvát védelem kellett ahhoz, hogy Dari révén gól szülessen – 1-1.

Tíz perc alatt két gól született, ezt a tempót nem tudták tartani a csapatok. A következő jelentős eseményre a 42. percig kellett várni, amikor Horvátország újra megszerezte a vezetést: Orsic tekert a bal felsőbe, a legfrissebb hírek szerint a Bayern München által kiszemelt Bono hiába vetődött nagyot, a kapufáról a kapuba pattant a labda – 2-1.

ORSIC, Mislav
Orsic gólja érmet ért a horvátoknak a vb-n Fotó: Francisco Seco

Szünet után főleg Marokkónak kellett jönnie, és vitte is volna előre az afrikaiakat a szívük, de erejük már nem maradt a vb végére. A VAR segíthetett volna rajtuk, a hajrában ugyanis Hakimi került a földre, de a videóbíró nem ítélt tizenegyest. Maradt a 2-1, Marokkó első afrikai csapatként a legjobb négy között negyedik lett, Horvátország pedig harmadszor végzett a dobogón: 1998-ban bronz, 2018-ban ezüst, 2022-ben újra bronz lett a vége.

A 37 éves pedig rekordot ért el: a horvátok mind a hat vb-meccsén pályára lépett Katarban, ilyen korban vagy fölött ennyi mérkőzésen egy tornán csak kapusok játszottak: Peter Shilton (1990) és Dino Zoff (1982). Most már egy mezőnyjátékos is.

Labdarúgó-vb, Katar, bronzmeccs: Horvátország–Marokkó 2-1 (2-1), gólszerző: Gvardiol (7.), Orsic (42.), illetve Dari (9.).

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Jaszin Bunu marokkói kapus (j) nem tudja kivédeni a horvát Mislav Orsic lövését a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik helyéért játszott Marokkó–Horvátország mérkőzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. december 17-én (Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.