Tisztelgés a szeplőtelen játék és a legenda előtt

A Pittsburgh Steelers drámai győzelemmel emlékezett a héten elhunyt legendás játékosára, Franco Harrisre, és megőrizte reményét arra, hogy bejusson a rájátszásba. A csoportriválisok közül a Cincinnati Bengals és a Baltimore Ravens már biztosan versenyben marad az NFL-ben az alapszakasz után, míg a Cleveland Browns szombati vereségével lemondhat a rájátszásról.

2022. 12. 25. 8:59
George Pickens Pittburgh Steelers
NFL 2022 Week 16 Pittsburgh Steelers Las Vegas Raiders Fotó: Getty Images/Gaelen Morse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb karácsonyként hirdette az ideit NFL, a liga ugyanis teljes fordulót bonyolít le az ünnep napjain. Mindenki maga eldöntheti, hogy mennyire fér ez bele neki az ünnep meghittségébe, viszont az alapszakasz hajrájában már sorsdöntő meccseket vívnak a csapatok.

A Pittsburgh Steelers nemcsak a rájátszásreményeit akarta életben tartani, hanem a héten elhunyt legendájától, Franco Harristől is méltóképpen akart búcsúzni a Las Vegas Raiders ellen. Harris az 1970-es évek aranycsapatának volt az egyik legfontosabb tagja, a Steelers abban az évtizedben négy Super Bowlt is nyert, az egyik legnagyobb riválisa pedig az akkor még Oaklandben játszó Raiders volt.

Ötven éve nem december 24-én, hanem 23-án játszott egymás ellen a két csapat, s Harris legendás elkapása döntötte el a meccset az utolsó másodpercekben. A futójátékos egy felpattanó labdát kapott el, sokan már azt hitték, hogy sikertelen lett a passz, Harris viszont megszerezte a győztes touchdownt, a Steelers 13-7-re nyert.

Talán a karácsony környéki időpont is segített abban, hogy a játék az Immaculate Reception néven vált ismertté, a szeplőtelen fogantatás (Immaculate Conception) kifejezésre utalva, az NFL pedig 2019-ben a liga történetének legemlékezetesebb játékává választotta.

 

Az idei mérkőzés előtt Harristől elbúcsúzott a Steelers, a legendás játékos 32-es mezszámát visszavonultatták.

S végül a mérkőzésen is méltó emléket állított neki a Pittsburgh: ismét az utolsó percen belül fordított a csapat, Kenny Pickett passzát George Pickens kapta el, a Steelers 13-10-re nyert.

– Azt éreztem, hogy Franco Harris is velünk van a pályán – fogalmazott a győzelem után Pickett, a Steelers újonc irányítója.

Győzelmével a Steelers megőrizte esélyét arra, hogy bejusson a rájátszásba, bár sorsa továbbra sem csak a saját kezében van. A csoportriválisok közül a Cincinnati Bengals és a Baltimore Ravens már biztosította helyét a playoffban, utóbbi vezetőedzője, John Harbaugh ezt a meccs végi sajtótájékoztatón, az újságíróktól tudta meg.

A Cleveland Browns viszont már nem juthat a rájátszásba, miután a szentestei meccsén kikapott a New Orleans Saintstől. Hiába, ha már játszanak karácsonykor, a Szenteknek illett nyerniük az ünnepen.

NFL, alapszakasz, 16. forduló

New York Jets–Jacksonville Jaguars 3-19
Chicago Bears–Buffalo Bills 13-35
Cleveland Browns–New Orleans Saints 10-17
Kansas City Chiefs–Seattle Seahawks 24-10
Minnesota Vikings–New York Giants 27-24
New England Patriots–Cincinnati Bengals 18-22
Carolina Panthers–Detroit Lions 37-23
Baltimore Ravens–Atlanta Falcons 17-9
Tennessee Titans–Houston Texans 14-19
San Francisco 49ers–Washington Commanders 37-20
Dallas Cowboys–Philadelphia Eages 40-34
Pittsburgh Steelers–Las Vegas Raiders 13-10
Miami Dolphins–Green Bay Packers 20-26
Los Angeles Rams–Denver Broncos 51-14
Arizona Cardinals–Tampa Bay Buccaneers 16-19 (hosszabbítás után)
Indianapolis Colts–Los Angeles Chargers 3-20

A pillanatnyi rájátszáskép

Amerikai főcsoport (AFC)

1. Buffalo Bills 12-3*
2. Kansas City Chiefs 12-3*
3. Cincinnati Bengals 11-4*
4. Jacksonville Jaguars 7-8
5. Baltimore Ravens 10-5*
6. Los Angeles Chargers 9-6*
7. Miami Dolphins 8-7

Nemzeti főcsoport (NFC)

1. Philadelphia Eagles 13-2*
2. Minnesota Vikings 12-3*
3. San Francisco 49ers 11-4*
4. Tampa Bay Buccaneers 7-8
5. Dallas Cowboys 11-4*
6. New York Giants 8-6-1
7. Washington Commaners 7-7-1

(A csillaggal jelölt csapatok már biztosították helyüket a rájátszásban. Az egyes divíziók győztesei mindenképp az első négy kiemelésen osztoznak a főcsoportokban.)

Borítókép: George Pickens kezében a labda, a Raiders elbukott (Fotó: Getty Images/Gaelen Morse)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.