Legutóbb Nagy László is kellett a svédek legyőzéséhez

A magyar férfi-kézilabdaválogatott ma este Svédország ellen (tv: 20.30, M4 Sport) lép pályára a világbajnokság középdöntőjében. Ha létezik kellemetlen küldetés, akkor a házigazda, a regnáló Európa-bajnok elleni mérkőzést ebbe a csoportba sorolhatjuk.

Szilágyi László (Göteborg)
2023. 01. 18. 6:14
Nagy László
Nagy László Fotó: Ilyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenhét meccs óta veretlen, hazai pályán játszó Svédország ellen (tv: 20.30, M4 Sport) kezdi meg a középdöntőt a magyar férfi-kézilabdaválogatott a svéd–lengyel közös rendezésű világbajnokságon. Legutóbb 2009-ben, a zágrábi vb-n sikerült tétmeccsen legyőzni Svédországot, azóta ötször találkozott egymással a két csapat, és minden alkalommal skandináv győzelem született.

A zágrábi világbajnokság az egyetlen kellemes emlék a közelmúltból, amit a svédek elleni meccs előtt felidézhetünk. A szenzációs formában védő Fazekas Nándor, a remek átlövő-teljesítménnyel rendelkező Ilyés Ferenc és vezérletével nyert 31-30-ra a Hajdu János irányította magyar válogatott a horvátországi tornán. Azóta a 2012-es olimpián a csoportban és az elődöntőben, a 2016-os Európa-bajnokságon, a 2019-es vb-n és a 2020-as Eb-n, és a két barátságos meccsből egy döntetlent leszámítva minden alkalommal Svédország győzött.

Ma is svéd válogatott lesz a favorit. A házigazda tavaly megnyerte a magyar–szlovák közös rendezésű Eb-t, idén eddig hozta a papírformát, és valamennyi meccsét megnyerte az egyébként egyáltalán nem nehéz csoportjában, Brazíliát, a Zöld-foki-szigeteket és Uruguayt is simán győzte le.

Jim Gottfridsson tavaly mindent megnyert nálunk. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A játékosai többsége, élükön a tavalyi, részben hazai rendezésű Eb legjobb játékosának megválasztott Jim Gottfridssonnal, a Bajnokok Ligájában szerepelnek. A Flensburg irányítója, Gottfridsson a három meccsen egy lövést rontott, összesen kilenc gólt jegyzett. Az eddigi legeredményesebb svéd játékos a Barcelona szélsője, Hampus Wanne és a Kiel balátlövője, Eric Johansson. ITT látható a svéd válogatott lőlapja és statisztikája az idei vb-n.

Tavaly nálunk örültek a svédek. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Minden poszton klasszis játékos áll Glenn Solberg szövetségi kapitány rendelkezésére. A svéd válogatott nem rohan olyan tempóban, mint a korábban szenzációs fordítással legyőzött Izland, de szintén a játék gyorsítását erőlteti. Nagy kérdés, hogy ez a stílus mennyire kedvez a hozzájuk képest relatíve statikusan kézilabdázó magyaroknak. De ezt a kezdés előtt legalább olyan nehéz megválaszolni, mint azt, hogy vajon az Izland ellen megtapasztalt „idegenbeli légkör”, az ellenfél lelkes szurkolótábora, a várhatóan 15 ezer svéd drukker a göteborgi Scandinavium Arénában mit vált ki a magyarokból.

A magyar válogatott „bravúrkényszerben” van: a további negyeddöntős álmai, azaz a középdöntő két továbbjutó helyének elérése érdekében legalább egy pontot kell szereznie a házigazda ellen.

A világbajnokság középdöntőjének menetrendje:

1. forduló, szerda: Portugália–Brazília 15.30, Izland–Zöld-foki-szigetek 18.00, Svédország–Magyarország 20.30.

2. forduló, péntek: Portugália–Zöld-foki-szigetek 15.30, Magyarország–Brazília 18.00, Svédország–Izland 20.30.

3. forduló, vasárnap: Magyarország–Zöld-foki-szigetek 15.30, Izland–Brazília 18.00, Svédország–Portugália 20.30.

A középdöntős csoport állása: 1. Svédország 4 pont, 2. Portugália 2 (53-50), 3. Izland 2 (58-56), 4. Magyarország 2 (50-55), 5. Brazília 2 (48-54), 6. Zöld-fok- szigetek 0.

A középdöntős csoport első két helyezettje jut be a világbajnokság negyeddöntőjébe.

Borítókép: Nagy Lászlóval a fedélzeten sikerült legutóbb, 2009-ben legyőzni a svédeket (Fotó: MTI/Ilyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.