Ezért is letaglózó a portugálok elleni vereség

Az Izland elleni felemelő fordítás után Portugália ellen összeroppant a magyar kézilabda-válogatott a svédországi vb-n. A hétgólos vereséggel távolodni látszik a cél, az olimpiai selejtezőtornán való részvétel.

Szilágyi László (Kristianstad)
2023. 01. 17. 6:11
null
Kristianstad, 2023. január 16. A magyar válogatott játékosai idõkérés közben a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Portugália mérkõzésen a svédországi Kristianstadban 2023. január 16-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott abban a tudatban kezdte a csoportkör utolsó fordulóját a svédországi világbajnokságon, hogy a Portugália elleni győzelemmel és egy esetleges döntetlennel is marad a C csoport élén. Amennyiben szűk, egygólos vereséget szenved, maga mögött tudja a záró kör előtt a harmadik helyen álló Portugáliát és Izlandot.

Ehhez képest letaglózó, hétgólos, 27-20-as vereséget szenvedett. Bodó Richárd a meccs előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy Portugália ellen nehezebb lesz, mint Izland ellen, mert a játékosai hasonlóan magas testalkatúak, és ellenük nehezebb játszani. A szegedi átlövőnek igaza lett, a portugál válogatott fizikálisan felőrölte a magyart.

A mérkőzés után nyilatkozó és és természetesen Chema Rodríguez szövetségi kapitány sem foglalkozott az esetleges erőnléti problémákkal, így érdemi információk híján ezt nem is érdemes bolygatni. Azt viszont igen, hogy az Izland elleni felemelő fordítás rengeteget kivett a játékosokból, Bánhidi Bence konkrétan említette, hogy mentálisan volt deficit a játékosokban.

Számomra talány, hogy miért változott meg két nap alatt a játékunk és a mentalitásunk. Sajnálom, hogy ezt így elrontottuk, mert ha négy ponttal mentünk volna be a középdöntőbe, akkor az teljesen mást jelenthetett volna. Ott volt megint a kell szó. A győzelmi kényszer. Mindenki azt érezte, hogy ezt most meg lehet csinálni, de a lehetőség bénítólag hatott ránk

– mondta a meccs után a szegedi beálló.

A játékosok maguk mondták Izland legyőzése után, hogy családias légkörben dolgozhatnak és mindenben számíthatnak a másikra. Portugália ellen az akarat látszott, de ez görcsbe fordult, ennek tudható be az Izland ellen remekül kezdő Szita Zoltán gyatra lövőteljesítménye (4/0), a szélsők pontatlanságai és a rengeteg technikai hiba, amiket könyörtelenül kihasznált az ellenfél.

Tehát a válogatott vagy csak néhány játékosa megijedt, megtorpant a lehetőség kapujában. Nem bírta elviselni a terhet. Lékai Máté a maga intelligens pragmatizmusával ehhez csak annyit tett hozzá.

– Mindkét csapat mi vagyunk. Az, amelyik legyőzte Izlandot, és az is, amelyik kikapott Portugáliától. Szeretnénk azt hinni, hogy inkább az előbbi az igazi arcunk – mondta a válogatott esze.

A hétgólos vereség és az ezzel járó csoportharmadik hely egyik következménye, hogy a válogatott sorsa már nem a saját kezében van. 

Mert ha a középdöntőben papírforma eredmények születnek, és Portugália, Izland és Magyarország is hozza a Brazília, valamint a Zöld-foki szigetek elleni meccset, akkor marad, „megcsontosodik” a jelenlegi állás. A magyar válogatott nem tudja megelőzni Izlandot és Portugáliát, azaz marad a középdöntős csoport negyedik helyen Svédország és a csoport ellenfelei mögött. Ebből tehát az következik, hogy a házigazda és Európa-bajnok, a legalább 15 ezer szurkolója előtt pályára lépő Svédország ellen kellene szerdán pontot vagy pontokat szerezni a középdöntő első fordulójában.

S ha ez a bravúr sikerülne is, még azért is kellene drukkolnunk, hogy Svédország Izlandot, majd a vélhetően addigra a csoportelsőségét már bebiztosító, a középdöntős csoportot hat ponttal vezető favorit az utolsó fordulóban a számára tét nélküli Portugália elleni meccset is vegye komolyan, nyerjen.

Összehasonlításképpen: Portugália legyőzése esetén „elég lett volna” a C csoport két gyengébb csapatát legyőzni, az utolsó fordulóban már nem osztott, nem szorzott volna a svédek elleni meccs. A középdöntőből a legjobb nyolc is elérhető lett volna. Jelenleg az a félő, hogy ha marad minden ugyanígy a végére, akkor a válogatott összesítésben a 12-13. helyen zárna a vb-n. Az olimpiai pótselejtezős tornán való részvétel távolodóban van.

Borítókép: a csapat nagy lehetőséget szalasztott el (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.